Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Apdrošināšanas iepirkums – kā pareizāk iepirkt apdrošināšanu

Apdrošināšanas iepirkums – kā pareizāk iepirkt apdrošināšanu
Apdrošināšanas iepirkums – kā pareizāk iepirkt apdrošināšanu

Brīdī, kad rodas nepieciešamība iegādāties apdrošināšanas polisi veselībai, ceļojumam, īpašumam vai kam citam, pēc pirmajiem mēģinājumiem saprast apdrošināšanas sabiedrību piedāvājumus un noteikumus, daudzi izmisumā saķer galvu. Ir divi risinājumi – veltīt ļoti daudz sava laika, lai pienācīgi izstudētu visu piedāvājumu nianses vai arī uzticēties profesionālam apdrošināšanas brokerim.

Apdrošināšanas brokera kā profesionālo lietpratēja izmantošana apdrošināšanas iepirkumu realizācijai ir atbalstāma, īpaši ja pasūtītājam/ apdrošinājuma ņēmējam nav pietiekamu zināšanu vai resursu kvalitatīvai apdrošināšanas iepirkšanai. Pieredzējuša un zinoša apdrošināšanas brokera piesaistīšana apdrošināšanas iepirkumos, kura piesaiste notikusi atbilstoši labas pārvaldības principiem, padarītu apdrošināšanas iepirkumus profesionālākus un efektīvākus nodrošinot optimālo apdrošinātas segumu, cenu, un apkalpošanas kvalitāti līguma darbības laikā.

Ņemot vērā apdrošināšanas starpniecības normatīvo regulējumu, apdrošināšanas brokeru pakalpojumus drīkst sniegt tikai sertificēti apdrošināšanas brokeri atbilstoši reģistrētu apdrošināšanas brokeru sabiedrību vārdā. Latvijas profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija ir gatava sniegt palīdzību visiem pasūtītājiem kvalitatīvu kritēriju izstrādei apdrošināšanas brokeru izvēlei.

LPABA iebilst papildus mākslīgu ierobežojumu ieviešanai par brokera pakalpojuma apmaksas formu, taču pilnībā atbalsta esošo formu caurspīdīgumu un vienlīdzību. Ja atalgojums starpniekam tiek maksāts no apdrošinātāja, puses, tad nolikumā jābūt skaidri norādītam atalgojuma apmēram procentos vai naudas vienībās. Ja atalgojums brokerim tiek maksāts no pasūtītāja puses un nolikumā tiek norādīts brokeris, tad arī iepirkuma nolikumā jābūt norādei, ka brokera pakalpojumus apmaksā pasūtītājs. Nekādi citi atalgojumi starpniekam par iepirkuma procesā noslēgto apdrošināšanas līgumu nedrīkst būt maksāti. Par apdrošināšanas starpnieka atalgojumu un no tā izrietošo iepirkumu normu tiek uzskatīts gan atalgojums, kas var tikt maksāts no Pasūtītāja puses un/vai komisija no Apdrošinātāja puses.

Apdrošināšanas brokeru pakalpojumus valsts un pašvaldību iestādes un komercsabiedrības (pasūtītāji) publiskajos iepirkumos izmanto jau turpat 20 gadus. Līdz šim Publisko iepirkumu likums nekā neregulēja kārtību, kādā pasūtītājs ar apdrošināšanas brokera palīdzību iepērk apdrošināšanas pakalpojumus, ne arī to, kā pasūtītājs maksā atlīdzību par saņemtajiem pakalpojumiem apdrošināšanas brokerim. Rezultātā pastāvēja neskaidrības un pretrunīgi viedokļi, kas robežojās pat ar aplamu viedokli, ka apdrošināšanas brokeru pakalpojumus publiskajos iepirkumos nedrīkst izmantot vispār.

Beidzot 2012.gada 21.jūnijā Saeimā tika pieņemti grozījumi Publisko iepirkumu, kuros tika noteikts pienākums pasūtītājam atklāta konkursa nolikumā, vai uzaicinājumā iesniegt piedāvājumus, piedalīties konkursa dialogā vai sarunās norādīt, ja iepirkuma priekšmets ir apdrošināšanas pakalpojumi un pasūtītājs izmanto apdrošināšanas brokera pakalpojumus, — apdrošināšanas brokera firmu un kopējo atlīdzības apmēru, ko apdrošinātājs maksā brokerim.

Kas ir apdrošināšanas brokeris?

Apdrošināšanas brokeris darbojas saskaņā ar speciālo Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku darbības likumu un citiem likumiem un savus pakalpojumus sniedz tikai klienta vārdā un interesēs (nepārstāv nevienu apdrošinātāju), veicot visu saņemto apdrošināšanas piedāvājumu profesionālu analīzi un dodot padomu klientam izdevīgākā izvēlē. Apdrošināšanas brokeris gan privātpersonām, gan pasūtītājiem publiskajos iepirkumos profesionāli palīdz precīzi noteikt un noformulēt apdrošināšanas vajadzības un atrast visizdevīgāko apdrošināšanas piedāvājumu, tādejādi gūstot pārliecību, ka nepieciešamais ir iegādāts par visizdevīgāko cenu. Visā pasaulē un arī Eiropas Savienībā vēsturiski ir izveidojusies un par labu atzīta kārtība, kad apdrošināšanas brokera atlīdzība tiek ietverta apdrošināšanas pakalpojuma prēmijā un brokeris to saņem tikai pēc tam, kad klients ir samaksājis apdrošināšanas prēmiju.

BIEDRĪBA Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija
Čiekurkalna 1. līnija 33
Rīga LV 1026
Reģ. nr. 40008079433
Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru...

Agris Auce
LPABA valdes priekšsēdētājs

Ants Grende
LPABA valdes loceklis

92,72% no Projekta finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību. Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.
Šis paziņojums presei ir veidots ar Eiropas Savienības Eiropas Sociālā fonda finansiālu atbalstu. Par preses paziņojuma saturu atbild Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija.