Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


FIBA Pasaules kausa norises vietas Filipīnās, Indonēzijā un Japānā

Redakcija
Redakcija

FIBA Pasaules kausa norises vietas Filipīnās, Indonēzijā un Japānā
Indonēzijas basketbola halle. Foto: Istimewa


Pavisam drīz klāt nākamais lielais sporta forums. Ja 2022. gada izskaņā visi vēroja Pasaules kausu futbolā, tad no 25. augusta līdz 10. septembrim uzmanības centrā būs basketbols, jo Filipīnās, Indonēzijā un Japānā notiks Pasaules kauss, kurā debiju piedzīvos arī Latvijas valstsvienība. Šajā rakstā apskatīsim, kurās arēnās norisināsies spēles un kādu vēsturi tās sevī glabā.

Iesākumā mazliet par paša turnīra formātu. 32 valstsvienības aprīļa beigās tika sadalītas astoņās grupās pa četrām. Izspēlējot viena apļa turnīru, divas labākās iekļūs nākamajā kārtā un aizvadīs vēl vienu apļa turnīru kopā ar blakus grupas labākajām (A grupa saies kopā ar B, C ar D utt.). Pēc tam noskaidrosies tās divas labākās, kuras jau iekļūs ceturtdaļfinālā jeb starp astoņām labākajām.

Izslēgšanas turnīrā viss izšķirsies vienā spēlē. Komandas, kas jau pēc pirmā posma nebūs starp 16 labākajām, aizvadīs vēl divas spēles, sadalot 17. līdz 32. vietu. Tāpat spēles par vietām būs komandām, kas nebūs starp divām labākajām pēc otrā posma. Šādi mači nepieciešami, lai varētu tikt uz 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīriem. Automātiski nākamās vasaras Parīzes spēlēm kvalificēsies divas labākās Eiropas izlases, atskaitot Franciju, divas labākās Amerikas pārstāves, kā arī pa vienai no Āzijas, Āfrikas un Okeānijas.

Filipīnas

Pasaules kausā visvairāk spēles tiks aizvadītas Filipīnās, jo tur norisināsies četri grupu turnīri. "Araneta Coliseum", kur var satilpt mazliet vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku, spēlēs A grupas komandas Angola, Dominikānas Republika, Filipīnas un Itālija, kā arī B grupas pārstāves Dienvidsudāna, Serbija, Ķīna un Puertoriko. Arēna ir ar senu vēsturi, jo tā būvēta 1960. gadā, turklāt tika pārdēvēta arī par Filipīnu kolizeju, jo savulaik tur boksa maču aizvadīja Muhameds Ali un Džo Freizers. Trīs gadus vēlāk pēc leģendārās boksa cīņas arēna uz brīdi kļuva par basketbola epicentru, 1978. gadā norisinoties Pasaules kausa izcīņai. Šī gadsimta otrajā desmitgadē notika plaši renovācijas un modernizācijas darbi, un šobrīd arēna galvenokārt uzņem basketbola spēles, boksa sacensības, vietējā un starptautiskā līmeņa koncertus.

A un B grupu kalendārs

25. augusts, Angola – Itālija, Dominikānas Republika – Filipīnas
26. augusts, Dienvidsudāna – Puertoriko, Serbija Ķīna
27. augusts, Itālija – Dominikānas Republika, Filipīnas – Angola
28. augusts, Ķīna – Dienvidsudāna, Puertoriko – Serbija
29. augusts, Angola – Dominikānas Republika, Filipīnas – Itālija
30. augusts, Dienvidsudāna – Serbija, Ķīna - Puertoriko

Par pašu galveno turnīra arēnu var dēvēt "Mall of Asia Arena", jo tieši šeit, sākot ar 5. septembri, sāksies visas svarīgākās Pasaules kausa spēles jeb ceturtdaļfināli, pusfināli, 5. - 8. vietas spēles un medaļu cīņas. Grupu turnīrā par savu mājvietu arēnu dēvēs C grupas komandas ASV, Jordānija, Grieķija un Jaunzēlande, kā arī Lietuva, Melnkalne, Meksika un Ēģipte no D grupas. Arī turnīra pirmajā fāzē šai arēnai tiks pievērsta liela uzmanība, jo ASV izlase pēc Pasaules kausa basketbolā likmēm tiek uzskatīta par galveno favorīti, lai gan pirms četriem gadiem piedzīvoja fiasko un izcīnīja tikai 7. vietu, kas ir amerikāņu visu laiku sliktākais rezultāts šajā finālturnīrā.

"Mall of Asia Arena" ietilpība sasniedz 16,5 tūkstošus, un tā tika atklāta 2012. gadā, ātri vien kļūstot par vienu no galvenajām kontinenta arēnām, kur aizvadīt basketbola spēles. Jau 2013. gadā arēnā risinājās Āzijas basketbola čempionāta fināls, kas sapulcināja nepilnus 20 tūkstošus cilvēku, bet tā paša gada oktobrī arēnā notika arī NBA pārbaudes spēle starp "Rockets" un "Pacers" komandām. Interesanti, ka par pirmo mākslinieci, kas aizvadīja koncertus šajā arēnā, kļuva Lady Gaga, izpārdodot koncertus divas dienas pēc kārtas. Tāpat arēnā uzstājusies leģendārā amerikāņu dziedātāja Madonna.

C un D grupu kalendārs

25. augusts, Meksika – Melnkalne, Ēģipte – Lietuva
26. augusts, Jordānija – Grieķija, ASV – Jaunzēlande
27. augusts, Melnkalne – Ēģipte, Lietuva – Meksika
28. augusts, Jaunzēlande – Jordānija, Grieķija – ASV
29. augusts, Ēģipte – Meksika, Melnkalne – Lietuva
30. augusts, ASV – Jordānija, Grieķija - Jaunzēlande

Viena no iespaidīgākajām celtnēm ir "Philippine Arena", kas spēj uzņemt 52 tūkstošus cilvēku. Arēna ne pirmo reizi uzņems basketbola spēles, tomēr plašs Pasaules kausa piedāvājums šajā arēnā nebūs, jo tikai Filipīnu izlase šeit spēles, aizvadot divas pirmās kārtas spēles. Arēna, kas izveidota apaļā formā, ikdienā uzņem dažādas sporta sacensības, kultūras un reliģiskus pasākumus. 2018. gadā šajā arēnā risinājās FIBA Pasaules kauss 3x3 basketbolā, bet 2023. gada februārī notika arī FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēles.

Japāna

Par pašu modernāko iekštelpu arēnu Japānā var saukt "Okinawa Arena", kuras ietilpība atļaus pulcēt līdz 8,5 tūkstošiem basketbola līdzjutēju. Šīs arēnas grozus ļoti labi gribēs piešaut E grupas komandas Vācija, Somija, Austrālija un Japāna un F grupas komandas Slovēnija, Kaboverde, Gruzija un Venecuēla. Savas mājas spēles Okinavas arēnā aizvada "Ryukyu Golden Kings", ko var uzskatīt par vienu no populārākajām basketbola komandām valstī. Uzcelta tikai 2021. gadā, arēna ātri vien kļuva par galveno basketbola un koncertu norises vietu, turklāt "Okinawa Arena" ļoti svarīga ir fanu pieredze, tādējādi līdzjutēji var saņemt tādas emocijas, kas nav piedzīvotas nekur citur.

E un F grupu kalendārs

25. augusts, Somija – Austrālija, Vācija – Japāna
26. augusts, Kaboverde – Gruzija, Slovēnija – Venecuēla
27. augusts, Austrālija – Vācija, Japāna – Somija
28. augusts, Venecuēla – Kaboverde, Gruzija – Slovēnija
29. augusts, Vācija – Somija, Austrālija – Japāna
30. augusts, Gruzija – Venecuēla, Slovēnija - Kaboverde

Indonēzija

Pati svarīgākā un meklētākā arēna pēdējos mēnešos Latvijas līdzjutējiem noteikti ir "Indonesia Arena", jo te grupu turnīru aizvadīs latvieši, kas atrodas H grupā kopā ar Kanādu, Franciju un Libānu, tāpat pirmās piecas spēles šeit aizvadīs Spānija, Brazīlija, Kotdivuāra un Irāna. Šī ir pati jaunākā arēna, jo tās atklāšana Džakartā notika vien šīgada jūnijā. Ar 16 tūkstošu cilvēku lielu ietilpību "Indonesia Arena" būs lielākā Indonēzijas arēna, kas turpmāk uzņems ne tikai basketbola spēles, bet arī dažādus citus pasākumus. Fani, kuri apmeklēs Latvijas izlases spēles, varēs sagaidīt ļoti modernu pieredzi, jo arēna celta, domājot arī par klimatu. Ņemot vērā, ka uz Džakartu plāno doties prāvs pulks ar latviešu līdzjutējiem, varam būt droši, ka jauno arēnu latvieši spēs ieskandināt un pienācīgi iesvētīt.

G un H grupu kalendārs

25. augusts, Latvija – Libāna, Kanāda – Francija
26. augusts, Irāna – Brazīlija, Spānija – Kotdivuāra
27. augusts, Libāna – Kanāda, Francija – Latvija
28. augusts, Kotdivuāra – Irāna, Brazīlija – Spānija
29. augusts, Libāna – Francija, Kanāda – Latvija
30. augusts, Kotdivuāra – Brazīlija, Irāna - Spānija

Pasaules kausa basketbolā kalendārs

25. – 30. augusts, PK grupu turnīra 1. kārta
31. augusts – 4. septembris, PK grupu turnīra 2. kārta
5. – 6. septembris, PK ceturtdaļfināli
8. septembris, PK pusfināli
10. septembris, PK medaļu spēles