Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Mana Amsterdama

Ļaujoties nelielai spontanitātei, kas iekrāso pelēcīgo ikdienu krāsu varavīksnēs, šogad Jāņus nolēmām svinēt kaut kur tālu. Kaut kur, kur var izbēgt no lielās steigas, apkārtējo cilvēku nomāktības un raizēm. Un kapēc gan lai tā nebūtu Amsterdama - pilsēta, kas atvērta visam? Lūk kā es atklāju savu Amsterdamu ..

Divdesmit stundas ceļā nav nieka lieta. Īpaši braucot ar busiņu, kurā iestūķēti 7 cilvēki ar 5 sēdvietām un guļammaisiem aizmugurē. Nesūdzos par gulēšanu uz grīdas, taču gulēt uz grīdas mašīnā nav diez ko ērti, tomēr izbraucot no Latvijas, komforts manāmi uzlabojas. Un pie vainas protams atkal ir Latvijas sakārtotā infrastuktūra – proti, Latvijas ceļi. Tās patiesi ir šausmas, salidzinājumā ar Lietuvu, Poliju un nemaz nerunājot par Vācijas autobāni. Taču šoreiz runa nebūt nav par ceļiem.

Pilsēta
Amsterdamas arhitektūra ir apbrīnojuma. Šaurās pilsētas ieliņas ieskauj divstāvīgas, trīsstāvīgas šauras mājiņas ar milzīgiem logiem. Tas ir ļoti savdarbīgi – lūkoties no vizuāli izstieptajām mājiņām uz ieliņām caur gigantiskiem logiem. Ielas Amsterdamā patiesi ir neizbraukājamas. Ja vēlaties turp doties ar mašīnu, tad ieteiktu savu auto novietot tālāk no centra. Vietējie ar mašīnām braukā maz, praktiski nemaz, tādēļ maksa par stāvēšanu piemērota vairāk tūristiem, kas ir 5 eiro stundā. Pretējā gadījumā sods ir mašīnas azivilkšana. Gan vietējie, gan tūristi pārsvarā pārvietojas ar riteņiem. Pat pilsētas tramvajs kursē apkārt pustukšs. Taču riteņu un motorolleru šeit netrūkst. Tos var atrast uzstutētus pie visām pislētas mājām, restēm un laternu stabiem. Piesprādzēti vai nē. Pilsēta īpaši rūpējas par riteņbruacējiem - ielas ir aprīkotas ar speciāli paredzētu brauktuvi riteņbruacējiem, luksaforiem. Taču satiksme šeit ir haotiska. Šaurās ielas, riteņbruacēji un kājāmgājēju satiskme ir nebeidzama.

Amsterdama atrodas zem ūdens līmeņa, tādēļ kanāli ir neatņemama tās sastāvdaļa. Kanālus šķērso neskaitāmi tiltiņi. Taču diemžēl ūdens dēļ pilsētas mājas grimst, kā rezultātā var redzēt ieslīpas majas. Pašā centrā ik uz soļa var sastapt fast foodus, dažādu uzkodu bāriņus, suvenīru un apģērbu veikalus.

Sarkano Lukturu ielas
Arī dienā, ne tikai naktī šeit var sastapt dažāda paskata erotiski ģērbtas meitenes. Šeit parasti erotika aprobežojas ar mazām stringa biksītēm un krūšturi, kurā iestūķēti milzīgi pupi. Dienā stāv lētais variants un arī ne tas smukākais – apaļīgas meitenes. Taču vakarā gan sākas liela rosība. Katrā logā var redzēt pikantu meiteni, kas kārdinoši vilina savos apskāvienos tūristus. Viss process norisinās turpat uz ielas – kad meitenei uzrodas klients, tiek aizvērti aizskariņi un notiek brīnumu leitas. Kad seanss beidzies – logā atkārtoti parādās prostitūta. Ja nav vēlēšanās nodarboties ar seksu, tad var doties apskatīties, kā to dara citi. Amsterdama piedāvā plašu klāstu ar seksšoviem dzīvajā. Tāpat var doties apskatīties populāro seksa muzeju.

Muzeji
Sex museum
Šeit jūs varat aplūkot bagātīgu un interesantu kolekciju par cilvēka seksualitāti kā priekšmetu: māksla, fotogrāfijas, figūras un daudz kas cits. Seksa muzejs cenšas apvienot savu aizraujošo kolekciju ar atrakciju parku elementiem. Rezultātā, ne mirkli nav galraicīgi. Lai arī erotika, tomēr kopumā šajā muzejā ir jānovērtē kolekcijas vēsturiskā vērtība kā tāda, jo tajā var aplūkot 20 gados savāktus simtiem interesantu mākslas darbu, unikālu priekšmetu un reti vecas fotogrāfijas, protams, viss ar nelielu erotikas un piedauzīguma piedevu.

Madame Tussaud vaska figūru muzejs
Vēlies satikt savu iemīļoto slavenību? Tev nav noteikti jābrauc uz Ameriku, pat ne uz Londonu, jo arī Amsterdamā ir atvērts slavenais Madame Tussaud vaska figūru muzejs. Līdzība ar īstiem civlēkiem ir neaprakstāma.

Hash Marihuana Hemp Museum
Šajā muzejā ir ievietota vairāk kā 8000 gadu veci vēstures fakti par marihuānu. Vienuviet apkopota informācija ne tikai par tās lietošanu apreibināšanās nolūkā, bet arī to, kā no marihuānas taisīts papīrs un audums, kā arī tās izmantošana medicīnā. Muzejā ir iespēja aplūkot daudz un dažādus marihuānas stādiņus līdz pat 150 cm garus, kas tiek audzēti zem speciālām lampām.

Narkotikas
Arī šeit, tāpat kā lielākajā daļā attīstītu valstu, publiskās vietās smēķēt ir aizliegts. Taču Amsterdamai piemīt viens liels netikums, ja to tā varētu nosaukt – šeit legāli un pavisam droši ir atļauts smēķēt marihuānu jeb sabiedrībā vairāk pazīstamu kā zāli. Neatpaliek arī hašis, halucinogēnās sēnes, respektīvi, visas vieglās narkotikas šeit ir legālas. Tā saucamajos CoffeeShop var iegādāties plaša sortimenta narkotikas un uzreiz tās arī lietot, nebaidoties no policijas un citu nosodošiem skatieniem. Pastaigājoties pa Amsterdamas ieliņām, ne vienu vien reizi varēja saost zāles valdzinošo smaržu un nemanot uzradās vēlme arī pašiem mazliet atslābt un nomēģināt produktu, kuru daži ir nosaukuši par par ārstniecisku, bet citi atkal par atkarību izraisošu. Manurpāt, cilvēks pats izvēlas smēķēt šo lietu vai nē, taču esot Amsterdamā ir grūti atturēties neizmēģināt.

CoffeeShop var iegādāties arī halucinogēnās sēņu porcijas. Klāstā tiek piedāvātas dažādu cenu kategoriju un apreibināšanās pakāpes vielas. Šos veikaliņus var atrast gandrīz uz katra kvartāla stūra un pat vēl biežāk. Katrā valda sava atmosfēra, iegriežas savi cilvēki, taču viņus visus vieno viens – zālīte. Tā šie ļautiņi sēž un dalās miera pīpē.

Staigājot pa ielām, var gadīties sastapt arī diezgan uzbāzīgus un tramīgus tipiņus. Viņi sejā skatoties ar lielām acīm trauksmaini atkārto vienu vārdu, kas apzīmē to, ka pie viņiem var iegādāties arī kokaīnu. Pilsēta bez likumiem un ierobežojumiem, kas reizē ir gan aizraujoši, gan arī dzan biedējoši. Taču tas viss kaut kā iederas Amsterdamā, šķiet normāli un ierasti. Šeit tu nejūties nedz kā narkomāns, nedz lūriķis – tu jūties vienkārši .. brīvi!

Ar vienu dienu nepietiek, lai izjustu Amsterdamas vieglo gaisotni, iejustos šaurajās ieliņās un mājās ar lielajiem logiem. Ar vienu dienu nepietiek, lai iegaumētu Amsterdamu. Noteikti vajag vairāk .. tas ir iemesls, kādēļ es tur noteikti atgriezīšos un iemaldīšos internacionālās sajūtās vēlreiz.