Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Atakama tuksneša gigantiskā roka

Arnis Kr.
Arnis Kr.

Atakama tuksnesis Čīlē ir pats sausākais tuksnesis uz Zemes. Lietus šeit nolīst tikai reizi 10- 15 gados. Taču Atakama tuksnesis interesants arī ar to, ka starp tā smiltājiem pret debesīm paceļas 11 metrus augsta "Tuksneša roka".

Atakama tuksnesis ir kā nāves ieleja bez nevienas dzīvības pazīmes. Šeit ne brīdi nav jūtama cilvēka klātbūtne. Smiltis, smiltis, smiltis... nemainīgi vienmuļa ainava, ka stiepjas simtiem kilometru garumā... un te pēkšņi pārsteigto ceļotāju acīm parādās "Tuksneša roka".

Milzīgā skulptūra šajā tuksnesī (75 km attālumā no Antofagastas pilsētas) uzradās 1992.gadā. Šī šedevra autors čīliešu skulptors Mario Irarrasabals vēlējās pasvītrot cilvēka ievainojamību un neaizsargātību tuksnesī. Tiesa, man, skatoties uz "Tuksneša roku", prātā nāk doma par akmens milzi, kas aprakts zem smiltīm, lūdz žēlastību savam Dievam.

Grūti pateikt, cik daudzi no ceļotājiem uztvēruši skulptora ideju, ko viņš ielicis savā darbā, taču, gluži kā uzjautrinoties par sirreālistisko skatu, grafiti cienītāji regulāri "izdaiļo" skulptūru ar saviem zīmējumiem. Tiesa gan, zīmējumi ilgi neuzkavējas uz gigantiskās rokas- tos regulāri notīra.

Varbūt šeit atstātie ceļotāju "zīmējumi" ir savdabīga atbilde māksliniekam? Kas to lai zina?

Lai nu kā, bet viens gan ir skaidrs- neparastā parādība, kas kā mirāža iznirst pārsteigto tuksneša ceļotāju acīm, ir spējīga tos sapurināt vienmuļajā ceļā un dot vielu pārdomām vismaz nākošajiem pārsimts kilometriem.