Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Dodamies medicīnas tūrismā ..

Tuvojas lielais atvaļinājumu laiks. Bet nekādi nevari izlemt kur doties un kā to pilnvērtīgi pavadīt? Tu esi apskatījis Eiropas varbūt pat visas pasaules iecienītākās tūrisma vietas? Tu vēlies izmēģināt kaut ko jaunu un nebijušu, kas ļautu tev atrast sirdsmieru un harmoniju? Varbūt vēlies atbrīvoties no kāda kaitīga ieraduma, taču tev nekad tā īsti nav sanācis tam laika un gribasspēka? Izmanto lielisku alternatīvu ierastajam ceļošanas veidam – dodies medicinīnas tūrismā. Kas tas ir? Lūk par to ir arī šis raksts..

Finanšu krīzes iespaidā arvien lielāku popularitāti iegūst medicīnas tūrisms – cilvēki brauc ārstēties uz citu pilsētu vai pat valsti. Sevišķi izplatīta ir ārstēšanās pie stomatologiem un plastikas ķirurgiem ārpus savas valsts robežām. Taču savu popularitāti sāk iekarot arī ajūrvēda, ar kuras palīdzību cilvēks attīra organismu un var izārstēties no cigarešu, alkahola vai citām atkarībām.

Vēlme izmantot iespējami lētākus ārstu pakalpojumus, ir medicīniskā tūrisma popularitātes pamatā. Vienādas kvalitātes medicīniskie pakalpojumi provincē būs lētāki nekā galvaspilsētā.

„Viespacientus” , kas izvēlas šādu tūrisma veidu, ne vienmēr interesē tikai pakalpojumu cena - nereti viņi vēlas nokļūt pie kāda plaši pazīstama speciālista vai dodas uz turieni, kur pieejama labāka medicīniskā aparatūra. Tāpat, dažas klīnikas piedāvā tādus unikālus pakalpojumus, kādi pacientam nav pieejami savā valstī. Eiropiešu vidū pēdējā laikā ļoti populāra kļuvusi Taizeme, jo tur tradicionālā un netradicionālā medicīna darbojas roku rokā. Dzīvojot un strādājot ierastajā vidē, bieži vien nepietiek laika iziet pilnu procedūru kursu vai veikt kādu nepieciešamu medicīnisku manipulāciju. Aizbraucot citur, netraucē ne darba, ne ikdienas rūpes, un iespējams pilnībā pievērsties savu veselības problēmu risināšanai.

Taču, pirms doties pie nepazīstama speciālista svešā vietā, būtu vēlams rūpīgi izpētīt visu pieejamo informāciju, lai nenokļūtu mazkvalificēta ārsta rokās. Tāpat ir jārēķinās ar to, ka viens no izplatītākajiem mītiem ir tāds, ka visā pasaulē lieliski runā angļu valodā. Pat ja jums ir ļoti labas valodas zināšanas, ārstam tādu var nebūt. Specifisko medicīnas terminoloģiju parastos valodu kursos nemāca, tāpēc var būt nepieciešama tulka palīdzība, jo jebkuram pārpratumam medicīnas jomā var būt neatgriezeniskas sekas. Jārēķinās arī ar to, ka jebkurā ārstniecības procesā iespējami neparedzēti sarežģījumi, bet draugi un radinieki atrodas tālu. Dodoties ārstēties uz ārvalstīm, būtu vēlams iepriekš pārrunāt, kā tuvinieki varētu palīdzēt, ja radušies sarežģījumi. Pakalpojumu cenām ir tendence pieaugt, pieaugot pieprasījumam. Medicīnas pakalpojumu cenas Āzijas valstīs ir cēlušās sakarā ar pieaugošo Eiropas un Amerikas pacientu pieplūdumu, tāpēc nedrīkst paļauties uz novecojušu informāciju. Precizējiet cenas pirms katra brauciena, lai nesagaidītu nepatīkamus pārsteigumus!

Viedoklis!

Ivars Pēkainis ir augstskolas Turība „Tūrisma stratēģijas vadības” students un Olaines Mehānikas un Tehnoloģijas koledžas lektors. Tieši šogad viņš devās medicīnas tūrismā uz Šrilanku ar mērķi atpūsties, attīrīties un atmest smēķēšanu, kā arīdzan izmēģināt, kā tas ir – dzīvot veselīgi. 17 dienas viņš uzturējās 3 stundu braucienā no Šrilankas galvaspilsētas viesnīcā Aida II Induruwa, kas specializējas pakalpojumu sniegšanā pēc ajūrvēdas principiem.

Aida II Induruwa viesnīca

Ajūrvēdas kūres laikā Ivaram tika veiktas dažnedažādas masāžas, akupunktūras procedūras, kā arī visu šo laiku, viņš piekopa veselīgu, vegānu dzīvessveidu. „Nedrīkstēja dzert kafiju,” stāsta Ivars: „ smēķēt, alkoholu lietot arī bija liegts, tāpat arī kafija, piena produkti un gaļa pilnībā tika izslēgta no uztura. Bet ievērot šos ierobežojumus nebija grūti.” Atzīstas Ivars: „Varbūt tas bija tādēļ, ka arī apkārt neviens to nedarīja, nebija kārdinājuma. Pārsvarā ēdām dārzeņus, pupiņas, augļus. Latvijā dzīvojot, to būtu grūti izdarīt. Ēdu to, kas tur bija un tas patiesi garšoja.”
Ivars piedzīvoja nenovērtējamas pārvērtības. Katru rītu viņš cēlās plkst. 6, devās ik rīta 45min garā pastaigā gar Indijas okeānu. Pusastoņos viņš ieturēja nelielas brokastis, pēc tam sekoja vairāk kā divas stundas ilgs masāžas kurss, kurā tika masēta gan galva, gan pleci, gan seja, gan kājas un vispārēja ķermeņa masāža, kurā tiek kārtīgi izmasēts arī vēdera apvidus. Ne mirkli nebija tāda brīža, kad nebija ko darīt, jo katru dienu masāža noritēja pēc pilnas programmas.

Sauna iekšpusē - grīdas caurumos saliktas visdažādākās zālītes

Sauna no ārpuses

Ivars apmeklēja saunu, kas krietni vien atšķiras no mums ierastās. „Viss noslēdzās ar saunu, kas nemaz nelīdzinās Latvijā esošajām. Tur saunā ir 35grādi, taču uzturēties šādā saunā drīkstēja tikai 20min. Saunas laikā bija jāizdzer krūze ar ingveru dzērienu, kas pastiprināja svīšanu” atceras Ivars. „Procedūras mainījās ik pēc 3-4 dienām. Tāpat gāju arī zāļu vannās. Bija pat tāda procedūra, kur mani iesmērēja ar speciālu dažādu zālīšu eļļu. Šādi man nācās mierīgi pagulēt aptuveni divas stundas, tādējādi eļļa labāk uzsūcās.

Pirmajās četrās dienās man bija pilnīga iekšējā organisma attīrīšana. Iztīrīja visas zarnas ar speciāla dzēriena palīdzību. Pamatīgs skrubis zarnu traktam. Ēdu maltu rīsu zupiņu, kas arī palīdzēja attīrīties. Tāpat organismu attīrīja arī visi tie ierobežojumi. Rezultātā pēc atgriešanās man pat īsti vairs negribas smēķēt. Bija pat tāda situācija, ka cilvēks blakus smēķēja un es ar viņu runāju, pat nepiefiksējot ka viņš smēķē un man ir tie dūmi apkārt. Parasti tādā situācijā uzreiz gribās pašam pīpēt, taču šoreiz tā nebija” atzīstas Ivars.

„Ajūrvēdās Specializēts ārsts man noteica Došu (dosha), t.i. cilvēka tipu. Pavisam bija trīs tipi: Watha, Pitha un Kapha. Pēc šī tipa arī tika sastādīta procedūru programma, ko drīkst, ko nedrīkst ēst, tāpat arī pielāgo programmu attiecīgi pēc tā, kāds bija ierašanās medicīniskais nolūks, piemēram, urīnpūšļa ārstēšana” stāsta Ivars.
„Bija arī tāda īpaša procedūra „Shirodara”, kas balstīta uz koncentrēšanās spējām. Tās laikā aiztaisa acis un ar eļļas strūklu brauc no vienas pieres puses un otru. Ideja tāda, ka ar trešo aci tev jāspēj koncentrēties uz šo plūsmu. Respektīvi, tu nedrīksti ne aizmigt, ne atslābināties, visu laiku jākoncentrējas.”

Ivaram tiek veikta procedūra „Shirodara”

„Es biju vienīgais no Latvijas, vēl bija arhitekts no Šveices un divas sievietes, viena no tām bija sabiedrībā pazīstamu cilvēku slēpošanas trenere no Šveices un otra no Vācijas, kas arī darbojas viesnīcu ķēdē. Visi jutāmies kā ģimenē, jo visu laiku bijām kopā: gan pie galda, gan ekskursijās. Nevienu brīdi nebija tādas sajūtas, ka justos kā tūristi, kuri apskata un fotogrāfē visu, izņemot to reizi, kad devāmies ekskursijā apskatīt pilsētu Galle, kuru 2004.gada 26.decembrī bija izpostījis cunami.

Brīvais laiks godīgi sakot bija ļoti ierobežots. No rītiem līdz 12 bija procedūras, tad pusdienas un 6 jau vakariņas. Tādai tīrai pašatpūtai sanāca tik 3 stundas. Tajā laikā mēs braucām uz blakus viesnīcām dzert tējas, jo kafiju nedrīkstēja dzert. Paskatījāmies kā citā vietā ir.

Vietējais taksis jeb TukTuk

Vietējie ir ļoti draudzīgi. Taču, tā kā tā ir diezgan nabadzīga tauta, tad ir jāiemācās atšķirt, vai cilvēki pēc dabas ir patiesi sirsnīgi, vai arī tas viss ir samāksloti. Jo viņi domā, ka mēs esam ļoti bagāti, ka varam atļauties šādu ceļojumu.Taču viņi nezina, ka mēs jau laicīgi plānojam un krājam naudu šādiem ceļojumiem. Viņiem tas funktieris ir savādāks. Piemēram, viens man uzreiz sāk stāstīt, ka viņam ir daudz māsas un brāļi un tādas un šādas problēmas. Pēc tādas sarunas uzriez var noprast, ka viņi no tevis kaut ko vēlas un gaida.

Vēl bija interesanti tas, ka cilvēki, kas mums skaitās vegāni, pie viņiem ir veģetārieši. Bija viena saruna ar vietējo, kas dzēra alu. Jautājot viņam, vai viņš ir vegāns, viņš atbildēja, ka neesot. Tad es prasīju vai viņš ēd gaļu, piena produktus vai zivis? Uz visiem jautājumiem viņš atbildēja negatīvi, taču tad atzinās, ka pa brīvdienām mēdz iedzert aliņu. Tātad, ja tu dzer alu – tu vairs neesi veģetārietis. Tas bija dīvaini.”

Viesnīcas īpašnieks ar sievu

Ivars pēc ceļojuma jūtas ļoti labi un apmierināts: „Esmu attīrījies, atpūties. Pēdējais mēnesis pirms braukšanas man bija ļoti grūts, gan fiziski, gan garīgi, tādēļ tagad jūtos patiesi pacilāts. Visi, kas mani satikuši pēc brauciena, saka, ka es izskatos pavisam savādāk – laimīgs, viegls. Tā arī jūtos un to arī izstaroju uz āru. Viens no lielākajiem mīnusiem bija tas, ka šāds brauciens izmaksā diezgan padārgi. Taču parēķinot visu, no otras puses, tas ir ļoti izdevīgi. Tur ir iekļauts iekšā pilnīgi viss: lidmašīnas biļetes, viesnīca, ēdināšana, procedūras! Esmu ļoti apmierināts un domāju, ka noteikti tur atgriezīšos. Tur es jutos kā mājās” solās Ivars.

Ivars uz viesnīcas terases

Šādā ceļojumā Ivars noteikti ieteiktu braukt tiem cilvēkiem, kas vēlas atradināties no alkohola, cigaretēm, ārstēt kādas hroniskas slimības, kā arī tiem, kas vēlas relaksēties: „Tas patiesi dod vēlamo rezultātu. Dzīvē esmu ļoti liels optimists un pozitīvi noskaņots, tādēļ centīšos neatsākt smēķēšanu, kas līdz šim man izdodas lieliski. Varbūt ik pa laikam kāda vīna glāze tomēr tiks iemalkota, taču no kafijas esmu pilnīgi atradinājies. Protams, nesaku, ka gaļu nekad vairs neēdīšu, bet centīšos dzīvot veselīgāk un saglabāt šo iegūto labsajūtu,” Ivars nosolās sev!

     [+] [-]

, 2011-05-16 23:51, pirms 13 gadiem
Interesants raksts. gandrīz prliecinājat aizbraukt

     [+] [-]

, 2011-05-17 00:09, pirms 13 gadiem
Pat ļoti interesants raksts.

     [+] [-]

, 2011-05-17 12:02, pirms 13 gadiem
vienmēr patīkami satikties ar neredzētiem cilvēkiem, iepazīties ar citu lultūru un gūt jaunus iespaidus.

     [+] [-]

, 2011-05-17 23:02, pirms 13 gadiem
Tiešām paldies! Izlasīju ar lielu interesi!

     [+] [-]

, 2011-05-17 23:51, pirms 13 gadiem
Superīgs piedzīvojums ar reālu labumu.

     [+] [-]

, 2011-05-18 00:03, pirms 13 gadiem
kaa gribeetos man, kaa gribeetos man....saules leekta tur....

     [+] [-]

, 2011-05-18 09:45, pirms 13 gadiem
Čau Ivars!! Priecīga, ka tev vis labi klājas)))

     [+] [-]

, 2011-05-18 10:09, pirms 13 gadiem
SUPERĪGI!!!!!Interesants raksts

     [+] [-]

, 2011-10-24 21:06, pirms 13 gadiem
Ivars Pekainis nu labais!