Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Apceļo Ēģipti- pazīstamākās piramīdas un tempļi, ko vērts apskatīt

Ēģiptes senās arhitektūras apbrīnas vērts meistardarbs ir piramīdas. Tās „apaugušas’’ ar leģendām un jau izsenis dēvētas par vienu no pasaules brīnumiem. Pēc savas būtības piramīdas bija faraonu kapenes, un tām bija jānodrošina valdnieka, kurš pēc savas nāves kļuva par daļu no paša saules dieva Ra, mūžīga dzīvošana.
Piramīdas atstāj iespaidu ar savu precizitāti, dievišķu harmoniju un īpašu noslēpumainības auru. Simboliski piramīda ir pasaules kalna modelis: tās pamatne simbolizē zemi, 4 malas – četras debess puses, bet vertikāle – zemes un debesu dialogu.

Džosera piramīda

bija valdnieka Džosera „mūža māja”, kuras izveide tika uzticēta slavenajam arhitektam Imhotepam. Vieta Džosera piramīdai tika izraudzīta netālu no Memfisas. Zinātnieki apgalvo, ka piramīda sākumā bijusi iecerēta kā mastaba (pirmās valdnieku kapenes, kas tika celtas no ķieģeļiem un sastāvēja no apakšzemes kameras, kur novietoja mirušā sarkofāgu, un virsbūves), taču vēlāk pārtapusi pakāpienveida piramīdā, kas sasniedza 60 m augstumu.
Dziļi zem piramīdas bija faraona kapene un palīgtelpas. Tur atradās koka sarkofāgi ar zeltītu rotājumu. Ieeja atradās 28 m dziļumā, tā tika noslēgta ar 3 tonnu smagu granīta bloku. Džosera piramīda tāpat kā mastabas bija ģimenes kapenes; vēlākās kapenes tika celtas kā viena faraona- valdnieka kapenes.

Heopsa jeb Lielā piramīda

ir pati lielākā piramīda (augstums 146,6 m), kuras arhitekts bija Hemiuns. Tās iekštelpas sastāv tikai no nedaudziem ieslīpiem, šauriem gaiteņiem un nelielas apbedīšanas kameras. Heops bija varens valdnieks un vēlējās uzcelt sev tik varenu piramīdu, kādas vēl nevienam nebija bijis. Tas viņam arī izdevās- piramīdas slīpētie akmeņi pat mūsdienās spēj atstarot (protams, ne tā kā senāk) saules gaismas raidīto staru efektus.

Hefrena piramīda

atrodas netālu no Heopsa piramīdas. Piramīda ir tikai nedaudz mazāka (143,3 m), un no attāluma šī atšķirība faktiski izzūd. Tai ir plašs pagalms, kurā priesteri varēja veikt dažādas kultu darbības. Pagalmā tika novietoti valdnieka akmens atveidi.

Lielā sfinksa

ir pazīstamākā Ēģiptes piramīda un atrodas netālu no Heopsa piramīdas. Tā ir 20 m augsta un 50 m gara. Tagad tai ir nodrupis deguns. Šī fantastiskā būtne vēl lielākā mērā atspoguļo faraona „dievišķo” izcelsmi. Sfinksa ir akmens tēls ar faraona galvu un lauvas ķermeni, viens no Ēģiptes senākajiem simboliem. Tās seja atstāj hipnotizējošu iespaidu.

Karnakas Amona templis Luksorā

ir ne mazāk slavens. To iesāka celt 15.gs. 2.pusē pirms mūsu ēras. Pirms tā ieejas atrodas atvērtais pagalms, kuru apjož divkārša kolāde. Pagalms pilnībā netika uzcelts, tikai centrālā kolāde. Tempļa būvniecība tika pabeigta Ramzesa II laikā. Brīnišķīgākais Luksoras elements bija un ir kolonnas, kolādes, kolonnu pagalmi un kolonnu „meži”. Tie atgādina milzīgus papīra saišķus, kuros var apmaldīties. Un pāri visam pārliecas milzīgi akmens ziedi.

Hatšepsutas klinšu templis

celts jaunās valsts laikā. No Nīlas piekrastes līdz valdnieces templim veda sfinksu aleja. Templi veido komplekss ar terasēm, mākslīgajiem dārziem, un ap 200 dievu statuju tajos. Pati svētnīca izcirsta klintīs.

Mastabas
ir kapenes, kas celtas no ķieģeļiem. Ar laiku mastabas sāka būvēt citu uz citas. Tā radās pakāpju piramīdas.

     [+] [-]

, 2010-08-28 01:39, pirms 14 gadiem
Iespaidīgi!

     [+] [-]

, 2010-08-28 01:44, pirms 14 gadiem
Šeit nu gan nekad nav būts, tiešām vajadzētu aizbraukt un paskatīties dzīvajā visu to varenumu.

     [+] [-]

, 2010-10-23 23:23, pirms 14 gadiem
ja tā godīgi tad es vēlētos apskatīt piramīdu iekšpusi un vēletos apskatīt Karnakas templi arīdzan. Bet viens ir skaidrs mūsdienās nekas tāds nevienam nav pa spēkam!!!!

     [+] [-]

, 2010-11-27 12:12, pirms 13 gadiem
Ēģipte-neaprakstāms adrenalīns un dzīves skaistuma apziņa!

     [+] [-]

, 2011-01-06 15:46, pirms 13 gadiem
Iespaidīgi, bet neatradu ko gribēju!!!