Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:279, Did:0, useCase: 3

Uzmanīgi ar uguni Līgo svētkos! Padomi drošībai

Līgo svētkos Latvija no augšas noteikti izskatīsies krāšņi - ugunskurs pie ugunskura. Uguns silda un iedvesmo, ja tiek pareizi savaldīta. Pāris padomi, lai Līgo svētki paliktu atmiņā kā jauki, prieka pilni mirkļi.

1. Ugunskura vietu izvēlieties tālāk no mājām, it īpaši, ja ēkas ir no koka.

2. Ugunskura vietai apkārt vajadzētu būt vismaz 30 cm platai zemes joslai, kas atbrīvota no zāles, žagariem, jebkā, kas var viegli aizdegties.

3. Vērienīgus sārtus ieteicams kurināt tikai klajā laukā labi tālu no mājām un atcerieties, ka augsti sakrautais sārts kādā mirklī arī sabrūk. Sargājiet bērnus. Aprēķins ir ļoti vienkāršs - ja sārts tiek sakrauts 2 metru augstumā, tad 2 metru rādiusā ir bērniem bīstamā zona.

3. Ja ugunskurā plānojat liet kādu no degšanas šķidrumiem, jo gadījusies slapja malka, vispirms padomājiet, kā to darīsiet un fiksējiet vēja virzienu - jums jāstāv tā, lai vējš pūstu no muguras un jāraugās, lai ugunskuram pretējā pusē nebūtu neviena cilvēka. Citādi var gadīties kā manai paziņai, kuru kolēģis burtiski aizdedzināja, jo nebija aprēķinājis ka degšanas šķidrums vēja nests kopā ar dzirkstelēm trāpīs pretējā pusē esošai sievietei. Rezultāts - pusotra mēnesis Apdeguma centrā.

4. Pāri ugunskuram neļaujiet lekt bērniem, it īpaši, ja tiem mugurā sintētiskas drēbes, kas ļoti viegli uzliesmo. Arī sievietēm ar sintētiskiem legingiem nevajadzētu eksperimentēt ar lekšanu pāri ugunskuram - bērniem mātes vēl noderēs.

Ja tomēr gadījusies nelaime un cilvēks ir aizdedzies, rīcībai vajadzētu būt sekojošai:

cilvēks jānogāž ar varu zemē, jo viņam noteikti instinktīvi būs vēlme skriet, bet uguns tādā gadījumā sāks degt ar lielāku spēku

uguni var noslāpēt ar ūdeni lielos daudzumos vai uzmetot virsū cilvēkam segu (bet ne sintētisku)

jāizsauc ātrā palīdzība

Nevajadzētu izcelties ar pašdarbību un apdegušās vietas ar kaut ko smērēt - bieži vien ir bojāti arī apakšējie audi un jebkura neprofesionāla darbība var nodarīt lielāku ļaunumu kā labumu.

Atcerieties - katru gadu Apdegumu centrā Līgo svētku laikā nonāk ne viens vien cietušais. Labāk neiepazīsimies ar šo iestādi.