Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Virtakas klasē notiks senajām zīmēm veltīta lekcija un meistardarbnīca

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 3. decembrī, plkst. 13.00 LatvijasNacionālās bibliotēkas (LNB) Virtakas klasē(1. stāvā) notiks filoloģijas doktora Sanda Laimes lekcija “Senās zīmes Latvijas klintīs: izpētes vēsture, interpretācijas un fakti”. Pasākuma otrajā daļā plkst. 15.00 notiks meistardarbnīca, kurā, iedvesmojoties no senajiem rakstiem, varēs veidot savu dzimtas zīmi un ar to izdaiļot Ziemassvētku dekoru.

Dalība lekcijā bez maksas.
Maksa par dalību meistardarbnīcā: 3 EUR. Darbnīca pieejama 20 interesentiem. Iepriekšēja pieteikšanās: gramata.latvija@lnb.lv vai 26420065 (darba dienās). Dalības maksa jāsamaksā LNB reģistratūrā pirms pasākuma.

Kopš pirmajiem klinšu rakstu atklājumiem Lībiešu Upuralā 1971. gadā pagājis jau teju pusgadsimts, tomēr Latvijas smilšakmens iežos ieskrāpētās zīmes, kas ir Baltijas reģionam unikāls kultūrvēsturiskā mantojuma paveids, plašākai sabiedrībai joprojām nav zināmas. Cik senas ir klintīs un alu sienās ieskrāpētās zīmes? Kas un ar kādu nolūku tās skrāpēja? Vai uz klinšu sienām saglabājušies seno cilšu rakstības paraugi vai liecības par mūsdienās zudušām viduslaiku un agro jauno laiku tradīcijām? Atbildes uz šiem jautājumiem meklēsim lekcijas gaitā.

Latvijas klinšu raksti pārsteidz ar savu dažādību – vienuviet var būt ieskrāpēti trīssimt vienādi krusti, kamēr citviet starp vairākiem simtiem zīmju divas vienādas grūti atrast. Kopējais Latvijas smilšakmens atsegumos saglabāto zīmju skaits pārsniedz trīs tūkstošus, un tā ir vērtīga liecība par sen aizmirstām tradīcijām un rituāliem.

Lekcijas laikā tiks demonstrēta ilustrācijām bagāta prezentācija. Tāpat klausītājiem būs iespēja iepazīt klinšu rakstu kopēšanas procesu, aplūkot kādas zīmju klints kopiju uz polietilēna plēves mērogā 1:1.

Pēc lekcijas plkst. 15.00 “Virtakas” klasē notiks radošā darbnīca, kuras apmeklētāji, iedvesmojoties no Virtakas ieža un citām senajām Latvijas rakstu zīmēm, varēs izstrādāt savas dzimtas zīmi un ietvert to Ziemassvētku dekorā. Darbnīcā būs pieejami materiāli krāšņu un krāsainu dekoru darināšanai.
Darbnīcas ilgums: 40–60 min.

Lekciju un radošo darbnīcu programma “Virtakas klasē” papildina un izvērš LNB pastāvīgajā ekspozīcijā “Grāmata Latvijā” skartās tēmas.