Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Tautas frontes muzejā notiks sarīkojums „18. novembra pārkrāsošana”

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļa sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu, turpinot aizsākto sarunu ciklu “Trešā atmoda. 1987. gads. Kā tas sākās?”, 23. novembrī, plkst. 17.00, interesentus aicina uz sarīkojumu “18. novembra pārkrāsošana”. Norises vieta – Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā. Ieeja – bez maksas.

1985. gadā Padomju Savienībā pasludināto perestroiku jeb pārbūvi Latvijas komunistiskā vadība oficiālajos dokumentos no krievu valodas tulkoja kā „pārkārtošanos”, taču tauta tai ātri vien deva daudz precīzāko „pārkrāsošanās” vārdu. 1987. gada 14. jūnijā un 23. augustā Latvijas cilvēktiesību aizstāvēšanas grupas “Helsinki – 86” organizētās protesta manifestācijas pie Brīvības pieminekļa, kā arī nacionālās pretošanās pieņemšanās spēkā padomju varas iestādes pārsteidza nesagatavotas. Toties Latvijas Republikas proklamēšanas 69. gadadienas priekšvakarā represīvajiem dienestiem un valsts iestādēm bija dots rīkojums tālāku tautas sociālās atmiņas modināšanu nepieļaut. 1987. gada 18. novembra priekšpusdienā padomju armijas, milicijas un čekistu ķēdes aplenca Brīvības pieminekli, lai nepieļautu ziedu nolikšanu tā pakājē. Vienlaicīgi pie PSRS vēstniecības Vašingtonā pret Latvijas ieilgušo okupāciju protestēja brīvās pasaules latvieši.

13. novembrī klajā jau bija laists Latvijas PSR Augstākās Padomes paziņojums „Par melīgiem izdomājumiem par Padomju Latviju un ASV Kongresa locekļu rupjo provokatorisko iejaukšanos mūsu republikas lietās”, organizēti „buržuāziskās Latvijas” nopelšanas mītiņi darba kolektīvos. Taču vainagojums visam bija „darbaļaužu mītiņš Strēlnieku laukumā Latvijas PSR atbalstam”. Tajā zem sarkaniem karogiem stāvēja un okupācijas režīmu slavinošas runas teica ievērojami tā laika mākslinieki, žurnālisti, aktieri, zinātnieki. Daži no viņiem jau pēc gada, kad pirmo reizi pēc 49 gadu aizlieguma cilvēki pie Brīvības pieminekļa atzīmēja 18. novembri, jau bija iesaistījušies Tautas frontes kustībā.

LNVM Tautas frontes muzeja nodaļas sarīkojumā runāsim par apsvērumiem, kas rosināja, spieda, iedrošināja vai biedēja un maldināja atklāti stāstīs gan kāds cilvēks, kas 1987. gada 18. novembrī ļāva sevi iebetonēt pie krievu vēstniecības Vašingtonā, gan kāds cits, kas tepat Rīgā ļāvās savaņģoties pret savu valsti – kāds, kam pietiks drosmes runāt atklātu valodu.

Programma

17.00. “Audiet mani karogā... sarkanbalti sarkanā?” 18. novembris bez baltās krāsas. Vēsturnieks Edgars Engīzers.
“Iemūrētie”. 1987. gada 18. novembris pie PSRS vēstniecības Vašingtonā. Bijušais Amerikas latviešu apvienības priekšsēdētājs Uldis Grava.
“Neērts datums piesardzīgajiem”. Bijušais radio “Brīvā Eiropa” darbinieks Pāvils Brūvers.
“Cilvēka un laika attiecības”. Bijusī laikraksta “Padomju Jaunatne” un žurnāla "Padomju Latvijas Sieviete" galvenā redaktore Monika Zīle.
18.30. Diskusija.

Sarīkojumu vadīs Dainis Īvāns.