Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Rīgā sākas ielīgošanas pasākumi

Redakcija
Redakcija

Nedēļu pirms Līgo svētkiem rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti piedalīties ielīgošanas pasākumos - gan tradicionālos vasaras saulgriežu rituālos folkloru kopu pavadībā, gan koncertos, svētku noskaņu raisošās radošajās darbnīcās un tirdziņos. Pasākumi notiks Rīgas parkos, laukumos un muzejos, kā arī kultūras centros.

Jau pirmdien, 18. jūnijā, Dzegužkalnā notiks pirmais koncerts tradicionālajā pasākumu ciklā „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”, kur varēs ielīgot kopā ar Rīgas Danču klubu un folkloras kopu „Zvīgzna”. Savukārt otrdien ielīgošana notiks Torņkalnā, kur Jāņa Akuratera un Ojāra Vācieša muzeja dārzā ikvienu gaidīs Iveta un Vidvuds Medeņi. Trešdien ielīgošana būs Grīziņkalnā kopā ar folkloras kopām „Krulla”, „Ciguzis”, „Zvīgzna” un Rīgas Danču klubu. Ceturtdien varēs ielīgot Āgenskalnā, Eduarda Smiļģa teātra muzeja dārzā, kur pasākuma apmeklētājiem muzicēs „Hāgenskalna muzikanti” un folkloras kopa „Dandari”, bet pasākumu cikls noslēgsies piektdien, kad ielīgošana būs Čiekurkalnā, kur spēlēs kapela „Teikas muzikanti”.

Vasaras saulgriežu noskaņu sajust un apgūt svētku rituālus varēs Jāņu ielīgošanas pasākumā Bastejkalnā, kur folkloras kopu pavadībā būs iespēja dziedāt, dancot un iet rotaļās.

Līdztekus ielīgošanas pasākumiem Rīgas kalnos, apmeklētāji gaidīti arī galvaspilsētas kultūras centros. Piedalīties vainagu pīšanas darbnīcās, vērot lietišķās mākslas amatu meistaru prasmju paraugdemonstrējumus, dancot un dziedāt būs iespēja pasākumā „Viss vienos ziedos saplaucis”, kas notiks kultūras centra „Iļģuciems” pagalmā. Savukārt kultūras centra „Ritums” filiālē (Ieriķu ielā 43A) pasākumā „Trejdeviņi ziedi zied” ikviens aicināts apgūt siera siešanas un vainagu pīšanas prasmes, izmēģināt jāņuzāļu laternu gatavošanu, iepirkties lauku labumu tirdziņā un klausīties folkloras kopu, kā arī postfolkloras grupas „Rikši” koncertu.

Ielīgošanas koncerts notiks arī Kultūras pils „Ziemeļblāzma” parkā, kur koncertā „Trejdeviņas zāles pinu” uzstāsies deju kolektīvi un postfolkloras grupa „Zāle”. Apmeklētāji gaidīti laukumā starp VEF Kultūras pili un kvartālu „Jaunā Teika”, kur sarīkojumā „Kopā, kopā, kaimiņu ļaudis!” piedalīsies folkloras kopa „Teikas muzikanti”, deju kolektīvs „Zalktis”, koklētāju ansamblis „Cantata” un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa „Saucējas”.
Kalnciema kvartālā ikviens gaidīts Neofolkloras nakts tirgū, lai piedalītos radošajās darbnīcās, klausītos mazākumtautību kolektīvu sniegumu, kā arī lai dzirdētu folkmetāla grupas „Skyforger” un muzikālās apvienības „Bezgalībieši” koncertu. Vīru ansamblis „Senozols” un grupa „Sestā jūdze” apmeklētājus aicina uz koncertu „Ielīgosim Jāņu dienu”, kas notiks Strazdumuižas parkā. Svētku noskaņu rosinošs pasākums būs Centrāltirgū ar degustācijām, viktorīnām un muzikāliem priekšnesumiem.

Tradicionālais Zāļu tirgus šogad būs pasākuma „Līgo, Rīga! Līgo Latvija” ietvaros un risināsies divas dienas – 21. un 22. jūnijā, gan Doma laukumā, gan Rīgas vēsturiskajā tirgus vietā – 11. novembra krastmalā.

Gaidot Līgo svētkus, pilsētvidē izvietota svinību programma un plakāti, kuros redzams rīdzinieku un pilsētas viesu iecienītais vides objekts “Kumeliņš”, kas atrodas kanālmalas apstādījumos pie Bastejkalna, skulptūru veidojusi tēlniece Gaida Grundmane. “Bronzas auļotājs ir piedzīvojis dažādus Jāņus – gan slepus svinētos, gan sombrero rotātos, gan riepu dūmiem debesīs kāpjošos. Bet nu jau teju 30 gadu tas kopā ar Rīgu priecājas par tradicionālās līgošanas atgriešanos,” saka plakāta autors, Purvīša balvas laureāts Krišs Salmanis. 2018. gada pilsētas svētku vizuālajā noformējumā redzamas galvaspilsētas pagātnes un tagadnes kultūras liecības – pilsētvidē esoši pieminekļi un skulptūras mūsdienīgā grafiskā risinājumā.

Ielīgošanas pasākumos ieeja ir bez maksas, tos atbalsta Rīgas dome, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Ar pasākumu programmu var iepazīties tīmekļa vietnē RD IKSD Pasākumi tiks vizuāli dokumentēti un informācija var tikt publiskota.