Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvojusi romantiskā komēdija “Pigmalions”

Redakcija
Redakcija

20. decembrī Valmieras teātrī gaidāma pirmizrāde režisora Vara Braslas jauniestudējumam “Pigmalions”. Stāsta pamatā ir īru rakstnieka Džordža Bernarda Šova tāda paša nosaukuma luga. Šis ir paradoksu un komisku notikumu pilns stāsts par vienkāršu puķu pārdevēju Elīzu Dūlitlu no dziļas provinces un ekscentriska fonētikas profesora Higinsa mēģinājumiem viņu padarīt par smalku sabiedrības dāmu. Viss iet gludi līdz brīdim, kad viņš iemīl šo savādo meiteni.

1912. gadā “Pigmalions” atnesa Šovam milzu popularitāti un nostiprināja viņa kā sava laika ievērojamākā dramaturga reputāciju. Londonas puķu pārdevēja ir kļuvusi par vienu no iemīļotākajām pasaules teātru varonēm un apstaigājusi gandrīz visas zemeslodes skatuves. Tas ir viens no viņa asprātīgākajiem darbiem.

Lugai bija nopietns uzdevums: B. Šovs gribēja pievērst 19. gadsimta angļu sabiedrības uzmanību fonētikas jautājumiem. Viņš cīnījās, lai tiktu radīts alfabēts, kas atbilstu angļu valodas skaņām labāk, nekā pastāvošais alfabēts un atvieglotu angļu valodas mācīšanos, taču Šovs nebūtu Šovs, ja arī to nepasniegtu savā ironiski komiskajā manierē.

Izrādes radošajā komandā arī scenogrāfs Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece Liene Rolšteina, gaismu mākslinieks Gatis Priednieks-Melnacis, kustību konsultante Linda Mīļā, komponists Emīls Zilberts.

Lomās: Astra Baumane, Dace Everss, Elīna Hanzena, Januss Johansons, Vizma Kalme, Ingus Kniploks, Mārtiņš Liepa, Tālivaldis Lasmanis, Arnolds Osis, Ieva Puķe, Uldis Sniķers