Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


31. oktobrī operetē "Jautrā atraitne" debitēs talantīgais diriģents Jānis Stafeckis

Redakcija
Redakcija

Ceturtdien, 31. oktobrī, VEF Kultūras pilī plkst. 19:00 ikviens mūzikas klasikas mīļotājs varēs baudīt pasaulē nepārspēti slaveno un leģendām apvīto Franča Lehāra opereti “Jautrā atraitne”. Šajā izrādē debija Operetes teātrī būs diriģentam Jānim Stafeckim, kurš mūziķa gaitas sācis kā vijolnieks un kontrabasists, iegūstot maģistra grādu, un pēc tam profesionāli pievērsies diriģenta profesijai.

Jau paralēli profesionāla kontrabasista darbam Jānis Stafeckis padziļināti pievērsies orķestra diriģēšanas studijām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā Mārtiņa Ozoliņa un Andra Vecumnieka klasē, jo vēlme kļūt par diriģentu allaž viņam bijusi klātesoša. 2017. gada rudens sezonā studējis arīdzan pie leģendārā lietuviešu diriģenta Prof. Juozas Domarkas Viļņā, Lietuvā. Kā diriģents vairākkārt sadarbojies ar Liepājas simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri unJāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfonisko.

Savā šobrīd vēl neilgajā, bet straujajā diriģenta karjerā ir bijis vairāku ievērojamu jaundarbu pirmatskaņotājs kopā ar orķestri Sinfonia Concertante. Tā, piemēram, Lielās Mūzikas balvai 2018 kā gada jaundarbs tika nominēta A.Tumševicas kamersimfonija Signs, kuras pirmatskaņojums uzticēts Jāņa Stafecka diriģenta zizlim. Savu mūziķa pieredzi krājis un daudzveidojis kā Rīgas Kamermūziķu, Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas un baleta, Liepājas simfoniskā orķestra un Bergenas simfoniskā orķestra (Norvēģija) mūziķis. No 2006. gada viņš ir arī valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” kontrabasu grupas koncertmeistars.

Kopš Latgales Vēstniecības GORS atklāšanas 2011.gadā, ir koncertzālē rezidējošā Rēzeknes kamerorķestra diriģents. Te regulāri realizē dažādu laikmetu un žanru mūzikas koncertprogrammas. Tostarp, spilgtas operāriju programmas ar slaveno operdīvu Inesi Galanti un basu Krišjāni Norveli u.c. Tikšanās mūzikā uz GORS lielās skatuves bijusi arī ar Sonoru Vaici, kas nu turpinās arī operetē “Jautrā atraitne”, kurā viņa atveido galveno – Hannas Glavari lomu. 31.oktobrī pirmoreiz Barona Zetas lomā būs Guntars Ruņģis, konsula Bogdanoviča lomā – Emīls Kivlenieks, savukārt Padomnieka Kromova lomā – Kārlis Rūtentāls.

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā. 20% atlaide tiek piešķirta skolēniem, pilna laika studentiem un ISIC kartes īpašniekiem, pensionāriem un invalīdiem, 10% atlaide ar CLUB ONE karti, savukārt 3+ kartes īpašniekiem atlaide uz Operetes teātra iestudējumiem ir 40%.

Iestudējuma administratīvo sagatavošanu līdzfinansē Kultūras ministrija un Eiropas Savienības programma „Radošā Eiropa”.