Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Uz Latvijas skatuvēm atgriežas operete “SILVA” jeb Čardaša karaliene

Redakcija
Redakcija

Uz Latvijas skatuvēm atgriežas operete “SILVA” jeb Čardaša karaliene (Die Csárdásfürstin / The Gipsy Princess), intriģējoša un pārdroša. Šī ir vispopulārākā ungāru komponista, Vīnes operetes lielmeistara Imres Kālmāna (1882 – 1953) operete ar Leo Šteina un Bellas Jenbaha libretu. Tās pirmizrāde notika 1915. gada 17. novembrī Johana Štrausa teātrī Vīnē un nu jau vairāk kā gadsimtu tiek regulāri iestudēta visā pasaulē visdažādākajās versijās prestižākajos muzikālajos un operteātros. Jaunais SILVAS iestudējums Latvijā ir ilgi gaidīts notikums operetes žanra cienītāju vidū. Lai paturētu intrigu, bet arī dotu nelielu norādi par paredzēto – operetes “SILVA. Čardaša karaliene” darbība norisināsies ārpus vēsturiskā laika robežām. Iestudējuma radošā komanda ļaujas Silvas iespaidīgā un patiesā rakstura dabai, kas ver plašu skatu un stāv pāri laikam. Izrādes režisors Juris Jonelis izsakās tēlaini: “Ja Tev ir kuģis “Adrija”, Tu nevari ceļot pa iekšējiem ezeriem un upēm. Tev ir vajadzīgs okeāns! Silva ir kā šis prāmis “Adrija””.

Operetes “SILVA. Čardaša karaliene” stāsts ir par divām pasaulēm, kas savijas un konfrontē divu mīlnieku – Silvas un Edvīna stāstā. Silva Varesku ir pazīstama kabare dziedātāja, kas savā būtībā ir pasaules vēriena māksliniece. Viņas iekšējā pasaule nepazīst robežas, viņas personība ir tik vilinoša un ugunīga, ka cilvēki viņas klātbūtnē ietekmējas un kļūst labāki. Viņa ar savu dvēselisko un patieso dabu aizdedzina. Šo un vēl citu īpašību dēļ Silvu iemīl princis Edvīns fon Liperts-Veilersheims, kuram ir paredzēta līgava no aristokrātiskās pasaules – viņa māsīca un bērnības draudzene Stasija. Silvas izvēle starp mākslu un mīlestību ir tik grandioza cīņa, ka palikt vienaldzīgam nebūs iespējams līdz pat operetei ierastajām laimīgajām beigām.

Skaisto Imres Kālmāna mūziku uz skatuves interpretēs jau iecienītie Operetes teātra solisti: Silvas lomā Anta Jankovska (Itālija) vai Sonora Vaice, Edvīna lomā Nauris Indzeris vai Dainis Skutelis, Stasijas lomā Marlēna Keine vai Jolanta Strikaite-Lapiņa, Bonija lomā Emīls Kivlenieks vai Kārlis Rūtentāls, Ferija lomā Guntars Ruņģis, Kņazienes lomā Irma Pavāre vai Baiba Berķe-Renerte, Kņaza lomā Artūrs Mangulis, kā arī Operetes teātra kora mākslinieki, dejotāji un orķestris. Skatītājus šajā jauniestudējumā sagaida nestandarta žanriskie risinājumi – operetes un kabare dziedājumi, laikmetīgā cirka elementi, kā arī autentiska čigānu mūzika.

Operetes “SILVA. Čardaša karaliene” radošajā komandā darbojas režisors Juris Jonelis, diriģents Atvars Lakstīgala, horeogrāfe Ieva Kemlere, scenogrāfs Didzis Jaunzems un kostīmu māksliniece Elīna Milta-Niedrāja.

Biļetes uz izrādēm iespējams iegādāties visās Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/pe...