Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:336, Did:0, useCase: 3


Operetes teātra atjaunošanas iniciatīvai pietrūkst tikai dažu simtu balsu

Redakcija
Redakcija

Jau vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku nobalsojuši PAR Operetes un muzikālā teātra atjaunošanu Latvijā. Par Operetes un muzikālā teātra atjaunošanu gan uz izdrukātajām lapām, gan portālā ManaBalss kopumā ir nobalsojuši jau vairāk nekā deviņi tūkstoši! Tas nozīmē, ka tikai tūkstotis parakstu un balsojumu vēl ir nepieciešami, lai būtu savāktas 10’000 balsis, kas ir pietiekami, lai iniciatīvu iesniegtu Latvijas Republikas Saeimā.

1995. gadā slēdza Rīgas Muzikālo teātri jeb Operetes teātri Latvijā. Kopš tā laika Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, vienīgā Eiropas valsts, kur nav sava Operetes jeb Muzikālā teātra, nostādot sevi tādā kā Baltijas provinces lomā.

Operete ir viens no pasaules klasiskās kultūras segmentiem, kas nav Latvijā pārstāvēts ‒ tā ir kultūras eksportprece. Demokrātisks, pozitīvas ievirzes muzikālā teātra žanrs plašam skatītāju lokam ar dažādām kultūras prasībām un vēlmēm. Sevi cienošā kultūras valstī ir jābūt pilnam mākslas spektram, lai skatītājam ir izvēles iespēja. Šajā ziņā jābūt valstiskai domāšanai.

Nav loģiski, ka valsts iegulda solistu – vokālistu ‒ izglītībā, bet viņi aizbrauc prom no Latvijas vai maina profesiju, jo nav šeit vajadzīgi. Operetes un muzikālajam teātrim patlaban ir ļoti spēcīgs mākslinieciskais potenciāls – jauni, talantīgi mākslinieki, kas netiek pilnvērtīgi nodarbināti valsts labā un skatītāju interesēs.

Latvijas Operetes fonds ir izveidojis saturisko pamatu profesionāla teātra ilgtspējīgai darbībai – teātra kolektīvu ar vairāk nekā 120 profesionāļiem, tostarp solistiem, kori, dejotājiem, orķestri, tehnisko, radošo, administratīvo komandu. Mūsu tehniskie darbinieki ir spējīgi ražot dekorācijas un rekvizītus paši, ja vien būtu darbnīca. Speciālisti var nodrošināt Operetes studijas darbu jauno talantu skološanai, jo ir pedagogi ar vajadzīgo profesionālo kvalifikāciju.

Ir arī izrāžu repertuārs. Pilnvērtīgi iestudētas operetes ir šādas: Niko Dostāla "Klīvija", Franča Lehāra "Jautrā atraitne", Paula Abrahama "Balle Savojā", Imres Kalmāna "Silva" un "Čardaša karaliene". Ir arī šādas muzikālas izrādes bērniem: "Karlsons" un "Paukojam un šmaukojam".

Ir noorganizēti trīs starptautiski Operetes festivāli Ikšķilē – 2015., 2017. un 2019. gadā, kas tiek veidoti kā jauna tradīcija. Katra gada nogalē, notiek Operetes Jaungada koncerti ar svētku sajūtu radošo Johana Štrausa mūziku un dažādas daudzveidīgas koncertprogrammas. Sešu gadu darbības laikā esam pierādījuši, ka Operetes un muzikālais teātris Latvijā ir nepieciešams, publikas gaidīts un spējīgs pastāvēt.

Patlaban teātra projekti tiek realizēti, galvenokārt, ar entuziastu un ziedotāju atbalstu un nelieliem Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes projektu konkursu piešķīrumiem, kas ir neregulārs un nepietiekošs pamats profesionāla teātra ilgtspējīgai, regulārai darbībai. Šāda apjoma teātra pastāvēšanai nepieciešams valsts finansiāls atbalsts, bāzes dotācija un savas telpas, mājvieta, kur plānot un nodrošināt ilgtermiņa darbu, mākslinieku profesionālo izaugsmi un repertuāra attīstību.

Mēs esam paveikuši "mājasdarbu" – izveidojuši pamatu un pierādījuši ilgtspēju, tomēr Operetes un muzikālā teātra ilgtermiņa darbības nodrošināšanai ir nepieciešams valsts atbalsts – struktūras, bāzes finansējums vismaz 200’000 eiro gadā no valsts budžeta līdzekļiem un telpas. Pārējo mēs varam nopelnīt vai piesaistīt līdzfinansējuma veidā. Šobrīd valsts dotācijas teātriem ir līdz pat 8,6 miljoniem eiro gadā, Operetes un muzikālajam teātrim – nulle eiro gadā!

Bāzes finansējums nodrošinās administrācijas, orķestra, kora, solistu, tehniskās un mākslinieciskās komandas ikdienas regulāru darbu, kvalitātes, un profesionālās meistarības izaugsmi. Tas, savukārt, skatītājam nodrošinās regulāri jaunus un interesantus, pilnvērtīgus iestudējumus. Rīga, Latvija iegūs spēcīgu un kvalitatīvu māksliniecisko vienību plašai un daudzveidīgai skatītāju auditorijai, kā arī kvalitatīvu kultūras eksportpreci.

Vienlaikus gadā tiks nodrošinātas aptuveni 70 jaunas darbavietas un tuvu pie 100 izrādēm un koncertiem, t.i., divi operešu jauniestudējumi, četras koncertprogrammas, viens jauniestudējums bērniem un viens Starptautiskais Operetes festivāls gadā.

Atbalstiet ar kultūru un kvalitatīvu atpūtu piesātinātu Latviju!

Balso par iniciatīvu portālā ManaBalss vai pa pastu ar aizpildītu veidlapu (veidlapu var izdrukāt ŠEIT ).

Agija Ozoliņa-Kozlovska, Operetes teātra valdes priekšsēdētāja

Operetes jaungada koncerti 2014. gadā.
Video no Epadomi un KultūrasVēstis.lv arhīviem


Skatītāju tūkstoši ar ovācijām pavada pirmo Operetes festivālu Ikšķilē 2015. gadā
Video no Epadomi un KultūrasVēstis.lv arhīviem

Paula Abrahama džeziskās operetes "Balle Savojā" pirmizrāde Kultūras pilī Ziemeļblāzma 2016. gadā .
Video no Epadomi un KultūrasVēstis.lv arhīviem