Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Latvijā ražotā saules koka „Zelta ābele” debija Ķīpsalā!

Redakcija
Redakcija

Izstādē „Vide un enerģija”, kas no 15. līdz 18. oktobrim notiks Ķīpsalā, varēs aplūkot unikālu, Latvijā ražotu gaismas dizaina objektu – elektrostaciju saules koks „Zelta ābele”, kas elektrības un gaismas ražošanai izmanto tikai saules enerģiju.

Šai ābelei zelta ābolu nebūs, bet lapas gan ir īpašas! Tieši lapu virspusē ir izvietoti fotovoltaiskie saules paneļi, kuri dienā
darbojas kā solārā elektrostacija, kas pieslēgta kopējam elektrotīklam. Naktī ar sensoru palīdzību automātiski ieslēdzas koka lapās iebūvētās LED gaismas diodes. Koks spīdēs un izgaismos apkārtējo vidi, radot fantastisku noskaņu, un piesaistīs uzmanību kā pievilcīgs vides objekts.

„Katru stundu Zemi sasniedz tāds Saules enerģijas daudzums, ka tas varētu nodrošināt visas cilvēces enerģētiskās vajadzības veselam gadam! Tad kāpēc mums to neizmantot?” – tā saules koka „Zelta ābele” autors, dizainers Tālivaldis Muzikants, kuram ideja par viedo koku radās jau 2011. gadā.

Izstādē „Vide un enerģija” interesenti varēs pasēdēt zem 3,5 metrus augstā saules koka prototipa un diskutēt par saules, ūdens un biomasas enerģijas izmantošanu.