Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Latvijas zinātnieki: koģenerāciju stacijām Latvijā jākļūst zaļākām

Redakcija
Redakcija

Pašmāju uzņēmums SIA “FILKIR” mērķē kļūt par vadošo mikroviļņu iekārtu ražotāju un piegādātāju koģenerāciju staciju ražotājiem Eiropā, izstrādājot iekārtu, kas ļaus samazināt kaitīgo gāzu īpatsvaru vidē. Sākotnēji plānots apgūt Skandināvijas un Vācijas tirgu.

Koģenerāciju stacijām, kas kā kurināmo izmanto koksnes šķeldu, lielu problēmu efektīvas darbības nodrošināšanai rada tieši kvalitatīva kurināmā nodrošināšana. Proti, lai koģenerācijas stacija pie 700-800 °C temperatūras kā kurināmo izmantotu koksnes šķeldu ir nepieciešams nodrošināt tās mitruma līmeni ar ne vairāk kā 15%, bet realitātē šķelda tiek piegādāta ar aptuveni 35% mitruma līmeni. Tas nozīmē, ka, lai koka šķeldu izmantotu kā kurināmo, tā ir jāizžāvē, bet tirgū pieejamās žāvētavas mazai koģenerācijas stacijas ir ļoti dārgas (vidēji 120 000 EUR), tādēļ žāvētāja ierīkošana mazām un vidējām koģenerācijas stacijām bieži vien neatmaksājas, jo ir papildus jānodrošina šķeldas noliktava un automātiskā lente, pa kuru tiek transportēta šķelda.

SIA “FILKIR” izstrādātā mikroviļņu iekārta tiks ražota kā atsevišķs modulis, kuru būs iespējams uzstādīt šķeldas un biomasas koģenerācijas stacijām ar darbības jaudu līdz 140 kW. Iekārta tiks integrēta gazifikatorā kā atsevišķa iekārta, kas ļaus uzkarsēt degšanas zonu līdz 1000 °C. Paredzēts, ka risinājumu būs iespējams integrēt gan jaunās koģenerācijas stacijās jau to ražošanas procesā, gan pielāgot jau uzstādītam un darboties spējīgam koģenerācijas katlam (stacijām) . Tāpat ar mikroviļņu reaktoru būs iespējams regulēt gazifikācijas procesu, jo iekārtas darbību būs iespējams regulēt ar datora palīdzību. Tā ir arī viena no galvenajām priekšrocībām iekārtai, jo SIA “FILKIR” mikroviļņu reaktors būs vienīgais šāda veida risinājums.

“Projekta komandā ir piesaistīts inženieris un mikroviļņu tehnoloģiju speciālists ar vairāk kā 20 gadu pieredzi, un ķīmijas zinātnes eksperts ar 30 gadu pieredzi nozarē. Izmantojot Zaļā tehnoloģiju inkubatora atbalstu, ir piesaistīti mentori, kas palīdz novērtēt un izplānot uzņēmuma biznesa modeli un attīstību,” stāsta projekta vadītājs Kirils Petrovecs.

Izmantojot līdzšinējās komandas kompetenci un pieejamos resursus, uzņēmums jau ir izstrādājis nelielu koģenerācijas staciju mikroviļņu iekārtas prototipu, kas ļauj veikt pirmos testēšanas darbus, lai pārliecinātos par iekārtas darbības efektivitāti un pārbaudītu teorētiskos pieņēmumus praksē, bet, lai izveidotu konkurētspējīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību, ir nepieciešams piesaistīt investīcijas, lai varētu turpināt darbu pie nākamo prototipu izveides un to testēšanas uz reālas koģenerācijas stacijas.

“Zaļo tehnoloģiju inkubators” darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA “Green Industry Innovation Center“ atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.

“Projekts “Zaļo tehnoloģiju inkubators” (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas “Inovācijas “zaļās” ražošanas jomā” ietvaros.”