Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:289, Did:0, useCase: 3


Vecuma posmu horoskops

Cilvēka dzīvi var iedalīt 12 posmos, kas sadalīti vecuma grupās. Katram vecumam ir kaut kas skaists un izdzīvošanas vērts, katrā vecumā mēs kaut ko apgūstam, iemācāmies, lai pamazām tuvotos apgaismībai un Dievam.

Gailis - 1. posms (no dzimšanas līdz 9 mēnešu vecumam.)
Cilvēks ierodoties kliedz. Šis kliedziens var tikt salīdzināts vienīgi ar Gaiļa kliedzienu rītausmā. Bet ar to līdzība ar putniem nebeidzas. Bērns apgūst imitēt skaņas un to spēj tikai dažas putnu sugas.

Pirmo dzīves posmu līdz 4-5 mēnešu vecumam cilvēks nodzīvo neko neatceroties. Zīdainis vēl ir ar vienu kāju nebūtībā. Viņš sāk jaunu dzīvi pilnīgi aizmirstot visus iepriekšējo pieredzi par To pasauli. Bērnam ir lieli pārdzīvojumi, ja līdz šim viņš ar māti bija viens vesels, tagad viņu saite ir nosacīta un atkarīga no ārējās pasaules labvēlības. Tomēr mazuļa bezpalīdzība nedrīkst maldināt vecākus tā ir augsti intelektuāla būtne. Viņam ir milzīgs domāšanas ātrums un spējas apgūt apkārtējo pasauli.

Gailis ir loģiķis. Kas ir loģika? Tā ir spēja risināt formatizējamus uzdevumus ar formālām metodēm. Pēc būtības tas ir prāta vētras laiks: ir jāapgūst apkārtējās pasaules krāsas, telpa, skaņas, laiks. Un mazulis te darbojas kā loģiķis formālists, jo viņa kustības spējas un uztveres lauks ir ierobežots. Un dienas režīms arī ir gluži kā armijā (kas arī atbilst loģiskai domāšanai)- celšanās, gulšanās, ēšana, precīzi barošanas laiki, stingrs režīms, subordinācija, sazināšanās ar skaņas signāliem. Bet svarīgākais ir savu ambīciju parādīšana- panākt, lai apkārtējie izprot bērna vajadzības. Bērnam ir nepieciešamība pēc sabiedrības un labām emocijām. Viņš kā sūklis uzsūc apkārtējo cilvēku sajūsmu.

Nevajag baidīties slavēt Gaiļus un tos, kas dzimuši Gaiļa gadā. Gaiļa gadā dzimušiem raksturīga ātra loģiska domāšana, laba dzirde un atdarināšanas spējas. Bet galvenais, lielas ambīcijas pret apkārtējiem un dzīvi.

Pērtiķis - 2. posms (no 9 mēnešu vecuma līdz 3 gadu vecumam)
Otrais vecuma posms sākas ar to laiku, kad bērns sāk staigāt. Beidzas divteritoriālā apziņa, bērns jau stabili ir apguvis jauno pasauli. Sākas jauns etaps- atmiņas formēšanās. Atmiņa ir vēl fragmentāra, bez konkrēta sižeta vienotības. Beidzas armijas režīms. Sākas mīlestības laiks- Mīlestība pret pasauli, vecākiem, radiniekiem, ja mīlestība ir savstarpējās kontaktēšanās un tuvības laiks, tad šo mākslu vajag apgūt šajā laikā. Ja bērnam trūkst sabiedrības šajā laikā, tas var izaugt noslēgts un kareivīgs. Tas ir pasaules izziņas laiks. Viss ir jāaptausta, jāizmēģina, visur jāuzkāpj, bīstamākais ir bezbailība un neapdomība. Aizliegumu un dresūras apguves laiks. Pērtiķis ir intraverta zīme, kas vērsta uz iekšu, uz sava "Es" apzināšanos. Bērns pats ir savas pasaules centrs . Apgūstot savu „Es", tas apgūst arī savu ķermeni. Tiek ielikts fiziskās un garīgās attīstības pamats visai dzīvei. Mazs nerātns mīļš pērtiķītis un papagailis, kas atdarina savus vecākus vai vecākos bērnus. Bez tam Pērtiķis ir arī gribas zīme- ļaujiet bērnam pašam sasniegt savas mazās uzvaras. Būtiska lieta ir savas vietas ģimenes hierarhijā nodrošināšana. Pašlaik tomēr griba vairāk ir atpūta no mīlas spēlēm. Galvenā gribas rūdīšana notiek 4 posmā. Galvenā atšķirība no gaiļa perioda, kas bija vienveidīgs precīzi sadalīts režīms, tad šis ir bezgalīgas neapzinātas haotiskas kustības laiks. Mātei vienīgais atpūtas brīdis ir bērna miega periods; pārējā laikā nemitīga uzmanīšana.

Kaza - 3. posms (no 3 gadu vecuma līdz 7 gadu vecumam)
Sasniedzot šo vecumu, ar bērnu notiek ne sevišķi patīkamas pārmaiņas- tas kļūst par raudulīgu, kaprīzu negatīvu, krāpnieku un slaistu. Kā cīnīties ar kaprīzēm un niķiem? Te būtiski ir nebalstīties tikai uz bērna sirdsapziņu un kaunu, (tā vēl nav nobriedusi); labāk visu pārvērst par spēli, pēc iespējas vairāk fantāzijas. Bet turpinās jau arī pozitīvās iezīmes- cilvēks apgūst un rada savu pasaules uzskatu un uztveri. To var dalīt divās daļās 1. puse- apkārtējās pasaules iepazīšana; 2. puse- valodu apguve. Vārds un pasaule ir vienoti. Tāpēc būtiski vecākiem parūpēties, lai bērnam rastos plašs vārdu krājums un zināšanas par apkārtējo pasauli. Bērns kā sūklis tver visu kas ir apkārt; galvenais- neradīt iespaidu badu. Ar labvēlīgu attieksmi, nodarbojoties ar bērnu, šajā vecumr tas var kļūt par svētkiem un nest prieku gan vecākiem, gan bērniem.

Zirgs - 4. posms (no 7 gadu vecuma līdz12 gadu vecumam)
Sākas skolas gadi- beidzas bērnība ar rotaļām un fantāziju pasauli. Sākas dzīve ar saviem pienākumiem un darīšanām, sākas nopietns darbs. Griba ir šī vecuma pamatā. Tā ir prāta griba. Griba kā sava mērķa visdziļākā apzināšanās. Bērns nonāk sabiedrībā, skolā ar savām stingrām noteiktām prasībām un režīmu, kuram atkal jāpakļauj sava dzīve. Tagad viņš spiests iemācīties visu darīt pats. 7 gadu vecuma bērniem ir divi dažādi attīstības līmeņi: daļa pēkšņi apzinās, ka visas viņa zināšanas ir nenopietnas un skola ir kā liels slogs. Otra daļa sev liekas pārgudri, kas visu prot un var, un viņam viss nāk bez piepūles. Viņiem vecums, kad sāk pietrūkt zināšanu bāze, iestājas vēlāk. Šajā vecumā ir svarīgi vecākiem palīdzēt attīstīt bērnu gribasspēku, cīnīties ar mājas darbiem, nekrist reizē ar viņu panikā un neuzmākties ar pastāvīgu aprūpēšanu. Zirga dzelzs gribasspēks ir bezgalīgs un vecāku uzdevums ir gādāt apstākļus personības attīstībai. Neko nevar atstāt novārtā. Bērns izmēģina savas spējas dažādās jomās, līdz atklāj to, kas viņam labāk padodas. Te nevar neko palaist garām; pēc 12 gadu vecuma jau būs par vēlu. Griba, sirdsapziņa un atbildības izjūta attīstās šajā vecumā. Zirga vecums ir arī divteritoriāls- bērns ir ģimenes aizsardzībā un aprūpē, vecāki ir viņa elki un paraugs. No otras puses viņam jāprot sadzīvot kolektīvā, pastāvēt tajā bez vecāku aizstāvības. Kā tilts starp šīm teritorijām ir skola.

Vērsis - 5. posms (no 12 gadu vecuma līdz 18 gadu vecumam)
Pārejas periodā no 12 uz 13 gadiem notiek lēciens pār bezdibeni. Mainās cilvēka ideoloģija un psiholoģija, sākas mēģinājumi izrauties no vecāku ietekmes, patstāvīgas domāšanas un dzīves stila pasludināšana. Pusaudzis iegūst „žurkas” filozofiju, „ Cūkas” emocionalitāti un „Suņa” realizācijas spējas. Viss pārējais kā līdz šim. Pusaudzis nespēj vienā dienā pierast pie sava jaunā briestošā organisma. Fizioloģiski pēc 15 gadiem cilvēks jau ir gatavs dzimumdzīvei, bet rietumu sabiedrībā cilvēkam pašam un sabiedrībai vispār labāk būtu, ja pusaudzis to sāktu iepazīt 17 gadu vecumā. Var teikt, ka tā ir novilkta atspere, kuru atlaižot ātrāk, cilvēks nespēs pilnvērtīgi nodzīvot līdz Suņa vecuma beigām.

Zēniem šajā vecumā raksturīgs nepilnvērtības komplekss vai to pretpols- lielummānija. Nihilisms- visas iepriekšējās paaudzes sasniegumu noliegums. Cilvēkam jāļauj uzkrāt savu potenciālu, metoties no vienas galējības otrā. Šajā vecumā notiek autoritātes un skolotāju meklējumi, rodas pusaudžu bandas, kas izceļas ar nežēlību un visu vērtību noliegumu. Tas nav nekas pārsteidzošs, jo zēnam- vērsim ir raksturīgas tieksmes pēc stingras hierarhijas un viņu loģika prasa stingru armijas disciplīnu. Tomēr tas nav stingras gribas vecums, tāpēc pusaudzi var ietekmēt jebkurš, kas viņa acīs ir vadonis. Tāpēc ir būtiski zēnu iesaistīt pozitīva novirziena komandās- sportiskās, mākslinieciskās vai tamlīdzīgās.

Meitenes šajā vecumā attīstās nedaudz savādāk- viņas kļūst sabiedriski aktīvas, apveltītas ar dzelzs gribasspēku, viegli apgūst mācības un ir rāmākas un savaldīgākas. Šajā vecumā ir būtiska fantastikas lasīšana, diskusijas par mūžības tēmām, dzīves jēgas meklējumi. Nevajag pazemot briestošo personību, piesaistot to realitātei un ikdienas sīkumiem.

Žurka - 6. posms (no 18 gadu vecuma līdz 24 gadu vecumam)
Sācies mīlestības laiks. Te nav laika apgūt pieredzi. Apziņa nebloķē Seksuālo fizioloģiju un smadzenēs sākas hormonu vētra. No mīlas izvairīties ir bezjēdzīgi. Mīlestība ir galvenā, bet ne vienīgais šī vecuma uzdevums. Mācīšanās tiek turpināta, bet jau praktiskā darbībā, nevis kā iepriekš- teorētiskā līmenī. Cilvēkam ir labi pastrādāt arī vienkāršus roku darbus. Mīlestība šajā vecumā ir visaptveroša, jo cilvēks var mīlēt visu uz pasaules, bet tomēr visa pamatā ir kaislīga neapdomīga mīlestība. Bez tās prasmes taču nevar saprast arī visus pārējos mīlestības veidus. Cilvēks raujas ārā no vecāku ietekmes un nododas dzīves baudīšanai, ceļošanai. Dzīvē ir tik daudz dažādi vilinājumi. Tie visi jāizbauda un diena kļūst par īsu.

Cūka - 7. posms (no 24 gadu vecuma līdz 31 gada vecumam)
Sākas stagnācijas periods, analoģisks pirmskolas vecumam. Cilvēks jau sasniedzis savu fizisko briedumu, milzīgas zināšanas, plašs interešu loks. Bet sākumā vēl nav lielas dzīves pieredzes. Patiess sava amata pratējs būsi tikai nākamā posmā, bet mūsdienu attīstības temps jau prasa jaunatnei attīsties ātrāk un vairākums jau šajā vecumā pilnībā apzinās savu uzdevumu dzīvē un strauji virza savu karjeru. Lielākā daļa cilvēku šajā vecumā pilnīgi atdalās no vecāku ietekmes un, beidzot studijas, sāk savu darba dzīvi un veido savu saimniecību. Bet vēl nav uzkrāts pietiekošs kapitāls dzīvei, tāpēc dzīvē jāmēģina būt pieticīgākam savās prasībās. Tie, kas nav nodibinājuši ģimenes jau iepriekšējā vecumā, cenšas atrast savu dzīves biedru un radīt pēcnācējus. Kad izveidojas ģimene un piedzimst bērni, dažas sievietes kļūst par mājsaimniecēm, bet citas (biznesa sievietes) nodod audzināt bērnus svešiem cilvēkiem. Taču mēs runājam par normālu cilvēka attīstības psiholoģiju. Cūka ir Burinieks. Kur vējš pūš, tur arī peld. Ir darbs- labi; nav darba- arī labi. Var veikt jebkuru darbu, bet tā īsti izprast savu dzīves jēgu vēl neizdodas. Tiem, kas virzās uz savas pilnveidošanās maksimālo programmu, galvenais uzdevums ir kultūras bagātību apguve- jācenšas visu izlasīt, visur pabūt,- vēlāk jau tam nebūs laika. Cūka ir noslēgta būtne. Tas nepieciešams, lai tā varētu izlaist pasaules kultūru caur savu personīgo uztveri un atklāt savus patiesos talantus. Studējošam vīrietim grūti ir līdz apmēram 27 gada vecumam dzīvot bez savas lietas. Bet tas nepieciešams, lai būtu augstāks lēciens. Augstākam lēcienam taču nepieciešams garāks ieskrējiens. Tajā laikā notiek amata apguve no skolotājiem. Bet tomēr tas vēl ir jautrs un pārgalvīgs vecums- Tiek rīkotas visādas ballītes, kopīgi izbraukumi, veidojas plašas draugu kopas. Cilvēks alkst pēc sabiedriskās aktivitātes un piedzīvojumiem, nav laika sēdēt mājās. 24 stundas dienā ir par maz, lai visu paspētu.

Suns - 8. posms (no 31 gada vecuma līdz 42 gadu vecumam)
Jautrība un uzdzīve beidzas; sākas darba periods. Beidzot ir uzkrāta pietiekoši liela pieredze, lai varētu veiksmīgi virzīt savu karjeru un īstenot savus sapņus dzīvē. No otras puses- pēdējais laiks precēties, radīt un audzināt bērnus. Šajā posmā cilvēks noslēdzas savā nelielajā sabiedrības šūniņā – Ģimenē. Cilvēks pilnībā nododas darbam un ģimenes dzīvei. Cilvēks rada sev stabilu mājsaimniecību, uzkrāti pietiekoši daudz līdzekļi, jau var domāt par kredītu ņemšanu savas mājas vai dzīvokļa iegādei. Viņam jau pieder viss nepieciešamais komfortablai dzīvei. Bet vairākumam tā ir dzīve uz kredīta. Vīrieša galvenais uzdevums ir darbs un darbs, lai spētu nodrošināt šo ērto dzīvi savai ģimenei. Reti brīži tiek atvēlēti atpūtai un rezultātā ir maz iespēju pilnībā izbaudīt šā smagā darba augļus.

Griba Sunim nav tik spēcīga kā Zirgam, bet pilnībā pietiekoša, lai veiktu visus šī posma uzdevumus. Posms beidzas ar savas dzīves virsotnes sasniegšanu, un tai arī jābūt augstākajam punktam dzīvē. Šajā vecumā bērni jau ir izauguši pietiekoši lieli un vecāki garīgi jau aug kopā ar bērniem. Tas ir Suņa vecuma paradokss „Bērns ir Vīrieša tēvs” Bērns ir tas priekšnoteikums un vide, kurā realizējas vecāku dzīves jēga šajā vecumā. Daba ir saprātīgi izdalījusi spēkus. Trešā darbības zīme ir tieši astotajā dzīves posmā (Pirms tam Gailis un Pērtiķis). Šajā posmā ir arī nepieciešama darbība bez apstājas. Arī šīs periods ir divteritoriāls- cilvēkam jāatdod savi spēki gan ģimenes uzplaukumam, gan karjeras veidošanai un sabiedriskai darbībai. Sunim nav laika savas personības iekšējās pasaules attīstībai, nav jāpārdzīvo, ka nav laika lasīt gudras grāmatas un pievērsties sava "Es" pilnveidošanai Tam būs nākamie posmi. Šis posms ir veltīts sabiedrībai un savas vietas nostiprināšanai. Posms var lēnām pakāpeniski pāriet nākamajā posmā- čūskā.

Čūska - 9. posms (no 42 gadu vecumam līdz 55 gadu vecumam)
Kādu rītu pamosties ar sajūtu, ka viss labākais dzīvē ir sasniegts un tālāk tā nav vērts dzīvot. Tu jau sāc justies vecs un nespēj vairs tik strauji darboties kā līdz šim, atskaties uz dzīvi kā uz pagātni un sajūti sev aiz muguras jaunās paaudzes elpu un konkurenci par tavu darba vietu. Tad zini- ir sācies Čūskas posms. Katram tas var sākties citā vecumā, bet būtībā tā ir smaga psiholoģiska krīze cilvēka mūžā, kad sākas atziņa: ”Es laikam kļūstu vecs”. Cilvēka organismā norit fizioloģiskas pārmaiņas, strauji samazinās dzimumdzīves aktivitāte, sievietēm iestājas klimakss, vīriešiem strauji pastiprinās impotence, sākas sirds un asinsrites orgānu darbības pavājināšanās. Mazliet jāpiebremzē savas aktivitātes dzīvē, sportā un darbā. Bez tam, bērni jau izauguši lieli, tiem nav vajadzīga vecāku aprūpe. Pēkšņi mainās apziņa– viss, kas bija nozīmīgs līdz šim, kļūst mazsvarīgs un sīks. Vīrietim zūd pamats „kādēļ Es tā skrēju un strādāju. Tas viss ir tikai māņi, verdzība un ģimenes dzīves važas. Vai ir vērts visu tāpat turpināt?”
Vīrietis atkal jūtas vientuļš un viens. Viss jau ir bijis un pārdzīvots, nekas vairs dzīvē jauns nav sagaidāms. Svarīgi ir saprast, ka cilvēka dvēsele šajā vecumā kļūst trausla un viegli ievainojama.

Čūska ir iekšēja zīme. Cilvēks ieiet sevī, sava Es meklējumos. Bet tur ir kaila, neaizsargāta dvēsele. Cilvēki var kļūt kašķīgi, pedantiski, viegli aizkaitināmi. Asi izjūtami mazvērtības kompleksi. Šajā vecumā visbiežāk ir laulību krīzes. Tiek meklētas jaunas iepazīšanās, atrasti interesantāki sarunu biedri. Vīrietis atkal sevī sajūt Gaili, gatavu mesties pakaļ jebkuriem brunčiem, sākas dižošanās sieviešu vidū, uzdzīve.

Sievietes arī apzinās savu straujo novecošanos, bet nevēloties to atzīt, pēkšņi sāk tēlot jaunākas, nekā patiesībā ir. Dažas pat vēlas kļūt par savas meitas vecākajām māsām, cenšoties valkāt savam vecumam neatbilstošu apģērbu, cīnīties par vīriešu uzmanību. Vārdu sakot, sākās otrā jaunība.

Šajā vecumā ir iespējami divi ceļi:
1. apzināties, ka visa dzīve ir beigusies un nodoties uzdzīvei, alkoholismam, un cīnīties ar bailēm sevī.

2. turpināt garīgo attīstību, īstenot iepriekšējā posma plānus dzīvē un kļūt par sabiedrībai noderīgu cilvēku ar savu dzīves pieredzi. Tā saglabājot savu ģimeni un savu Es turpmākai uzplauksmei.

Jo visi lielie sasniegumi taču tiek veikti tieši šajā vecumā. Arī šis vecums ir divteritoriāls Cilvēks vēl aktīvi turpina sociālo dzīvi, bet no otras puses pats iekšēji kļūst par vientuļo salu, kas atdalījusies no kontinenta. Čūskas vecumā sākas cilvēka sasaite ar kosmiskajiem (dievišķajiem) spēkiem, kas arvien vairāk bagātinās visos sekojošajos vecuma posmos.

Pūķis - 10. posms (no 55 gadu vecuma līdz 70 gadu vecumam)
Krīze ir beigusies, pagājusi divteritoriālā dzīve. Cilvēks kļūst par personību; viņam tiek dāvāts garīgs lidojums, sapņošana, poētisms, spēks materializēt domas un vārdus. Cilvēks var atļauties veltīt laiku ceļojumiem, turpināt attīstīt savu personību; tam tagad ir daudz brīva laika. Ārēji tas ir ļoti solīds vecums; to var dēvēt arī par direktoru vecumu. Tam ir viss nepieciešamais - dzīves pieredze, sakari, pietiekoši liela griba, lai varētu vadīt savu biznesu. Bet sāk trūkt idejas svaiguma un asa prāta. Cilvēks var vadīt kolektīvu, bet nevar spēt izsekot visiem jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem; viņš sāk atpalikt no laika straujā ritējuma. Radošiem cilvēkiem šis vecums var būt radošā uzplaukuma un lidojuma laiks.

Daļa Pūķi, aizejot pensijā, atrod laiku un meklē sev dzīves piepildījumu jaunības nesasniegto sapņu piepildīšanai. Tie atkal var pievērsties mākslai, dabas izpētei, atkal ir daudz brīva laika, un cilvēks var atļauties veltīt šo laiku tikai sev un sava Es pilnveidošanai.

Vīriešiem būtiski ir, aizejot pensijā, nepazaudēt dzīves jēgu un nepadoties mazvērtības sajūtai vai līdz pēdējam izmisīgi turēties savā amatā. Ja sievietei, aizejot pensijā, nekas būtiski nemainās- tā turpina vadīt mājsaimniecību, tad vīrietim nākas pilnībā mainīt dzīves ritmu un meklēt jaunu dzīves piepildījumu. Pūķa vecumā mistiskums iegūst savu visspēcīgāko iemiesojumu. Pūķis ir ortodoksāls un tas var strauji pievērsties reliģijai un nodoties Dieva meklējumos. Pūķis ir mīlestības avots- tas atkal mīl visu pasauli, domā par savu bērnu un mazbērnu gaitām. Daudzi vientuļi Pūķi aktīvi meklē jaunas attiecības dzīvē, jo jūtas vieni un nevēlas visu atlikušo dzīvi pavadīt vientulībā bez mīlestības (šajā vecumā ir daudz precību sludinājumu un jaunu dzīvesbiedru meklējumi). Pūķis kā Empīriķis sāk nodoties kolekcionēšanai, savas dzīves pieredzes apkopošanai un specializējas enciklopēdisku zināšanu iegūšanā. Visā visumā Pūķis vēl ir aktīva zīme: cilvēkiem vēl ir spēks un vēlme īstenot tos savus sapņus, ko tie nespēja aizņemtības dēļ īstenot iepriekšējos posmos.

Kaķis - 11. posms (no 70 gadu vecuma līdz 85 gadu vecumam)
Cilvēks atgriežas bērnībai līdzīgā stāvoklī; viņš jūtas gluži kā Kaza un Cūka. Būtiska pazīme- atkal ierobežotā darbības telpa un relatīva atkarība no sabiedrības un bērniem. Cilvēks kļūst vājš un slimīgs. Organisms ir galīgi novecojis un tiek zaudētas arī prāta uztveres spējas. Kaķis ir pati sportiskākā zīme. Tā azarts un cīņa ir bezgalīga un nepārtraukta. Tā ir cīņa par veselību, par eksistenci. Dvēsele ir tas, kas vada šo cīņu- tā vēl nav gatava nāvei. Kaķis ir memuārists,- ir novērots, ka tieši šajā laikā notiek apgaismība. Cilvēks dzīvo savā pagātnē, atmiņās, bet brīžiem nespēj aptvert ikdienas dzīves notikumus. Bez tam Kaķis var būt atklājumu zīme- cilvēks vēl mēģina aptvert visu pasauli un tās globālās tendences, viņš var pārdzīvot sevī visas pasaules nelaimes un sāpes. Viņš veido sevī pilnīgu, no visām pusēm kā kristālu pabeigtu un noslēgtu pasaules ainu, kuru var dēvēt par vēsturisko atmiņu. Filozofijai šis laiks nav īstais vecums,- savu domu kaķim nav. Pie savām patiesākajām domām un atklāsmēm cilvēks vēl nonāks. Kaķis ir sabiedriska atvērta zīme. Nevajag par to aizmirst un priekšlaicīgi aizmirst šos cilvēkus, noliekot mājas tumšākajā stūrī vai nabagmājā. Ja cilvēkam ir vesels saprāts, tas vēlas būt cienīts un justies pilnvērtīgs sabiebrības loceklis. Vientulība nav labākais laika pavadīšanas veids šajā vecumā. Vislabākais, ja būtu apkārt mazbērni, kas pārņemtu un uzklausītu šo cienījamo dzīves pieredzi. Tā kopīgās sarunās soli pa solim tiek sakārtota sava dzīves gaita un notiek sagatavošanās pēdējam dzīves posmam.

Tīģeris - 12. posms (no 85 gadu vecuma līdz....)
Tīģeris ir visaugstākās gribas zīme, augstākā līmeņa filozofija un Absolūta meklējumi. Stagnācija beidzas. Cilvēks atkal sāk strādāt bez brīvdienām un pīppauzēm. Tīģeris darbojas augstākajās sfērās bez prāta un ķermeņa varas. Normālā ikdienas cilvēkā pamatā darbojas Gars un dvēsele. Un galvenais dvēseles instruments ir vārds. Te patiešām sākas saruna ar dieviem un augstākā līmeņa filozofija. Visi lielākie filozofi pasaulē ir dzimuši tīģera gadā. Un arī senajās tautās taču bija Vecajo padome, jo tiem bija saite ar dievišķajiem spēkiem. Protams ir vēl apbrīnojami cilvēki, kas nodzīvo pāri 100 gadiem un ir aktīvi un darbīgi līdz mūža galam. Cilvēku ir radījis Dievs pēc savas līdzības un šajā vecumā cilvēks atgriežas Dieva varā.

Tātad šie 12 posmi mūsu dzīvē ir grūts ceļš caur savas gribas izpausmēm atpakaļ pie DIEVA.