Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


20 pasakainas pilis, kuras ir vērts redzēt

Redakcija
Redakcija

Senie arhitekti tomēr bijuši ģēniji, ceļot greznas pilis, kas, turklāt, bijušas arī ļoti praktiskas. Atšķirībā no mūsdienu ēkām, tās ne tikai demonstrēja savu īpašnieku pārticību, bet arī kalpoja kā cietokšņi, kas spēja noturēt aizsardzību daudzu gadu garumā, un neskatoties uz to, dzive tajās ritēja savu ierasto gaitu.

Pats fakts, ka daudzas šīs pilis, pārdzīvojušas karus, dabas stihijas un saimnieku bezrūpību un joprojām nav sabrukušas, liecina par to, ka izturīgāki mājokļi vēl joprojām nav izgudroti. Turklāt tie ir bezgala skaisti, it kā ienākuši mūsu pasaulē no pasaku un leģendu valstības. To torņi un smailes atgādina par laikiem, kad skaistuļu sirdis iekaroja ar zobenu palīdzību, bet gaisā virmoja drosme un bruņnieciskums.

Un kamēr vēl šīs pilis un cietokšņi stāv uz zemes, mums ir iespēja tos apskatīt. Labāk, protams, to darīt klātienē, taču, ja tādas iespējas pagaidām nav, dosimies vismaz virtuālā ceļojumā.

REIHSBURGAS PILS, VĀCIJA

Reihsburgas pils sākotnēji bija vācu karaļa Konrāda III rezidence, un tikai vēlāk pārgāja Francijas karaļa Ludevika XIV īpašumā. 1689.gadā francūži to nodedzināja un, iespējams, mēs nekad šo brīnumu neieraudzītu, ja vien 1868.gadā Reihsburgas pili neiegādātos kāds vācu biznesmenis, kurš tās atjaunošanā ieguldīja milzīgu daļu sava kapitāla.

MONSENMIŠELAS PILS, FRANCIJA



Nepieejamā Monsenmišelas pils, kuru no visām pusēm ieskauj ūdens plašums, ir viens no populārākajiem un visvairāk apmeklētākajiem tūrisma objektiem Francijā. Uzcelta 708. gadā, tā joprojām pārsteidz ar savu nevainojamo izskatu.

HOHOSTERVICAS PILS, AUSTRIJA



Hohostervicas pils celta tālajā IX gadsimtā. Tās 160 m augstie torņi arī mūsdienās lepni slejas virs zemes un saulainā dienā ir redzami jau no 30 km attāluma. Pilī joprojām saimnieko Kēvenhilleru dzimta.

BLEDAS PILS, SLOVĒNIJA



1011.gadā celtā Bledas pils stalti slejas uz 130 metru augstas klints Bledas ezera krastā. Līdzās satriecošai ainavai, kas paveras no pils logiem, šai vietai ir arī bagāta vēsture- reiz šeit bijusi Serbijas karaļu dinastijas rezidence, bet vēlāk te saimniekojis maršals Josifs Brozs Tito.

HOHENCOLLERNU PILS, VĀCIJA



Šī pils izvietojusies Hohencollernas kalna virsotnē, kura augstums ir 2800 metri virs jūras līmeņa. Savos ziedu laikos te dzīvojuši prūšu imperatori.

BARSENJE PILS, SPĀNIJA



XV gadsimtā celtā Barsenje pils atrodas Spānijas provincē Toledo. Veselus 100 gadus tā bijusi varens cietoksnis, bet mūsdienās vairs piesaista tikai tūristus un fotogrāfus.

NOIŠVĀNŠTEINAS PILS, VĀCIJA



Romantiskas noskaņas raisošā un gleznainas ainavas ieskautā Bavārijas karaļa Ludvika II pils celta XIX gadsimta vidū, kad cietokšņi vairs nebija statēģiski nepieciešami. Pēc tā laika mērauklām, tās arhitektūra tika uzskatīta par ļoti ekstravagantu. Turklāt tieši Noišvānšteinas pils sienas iedvesmojušas Guļošās Skaistules pils radītājus Disnejlendā.

METHONI PILS, GRIEĶIJA



Methoni pils jau kopš XIV gs. bijusi pamatīgs cietoksnis un pēdējais eiropiešu priekšpostenis cīņā ar turkiem, kas sapņoja iekarot Peloponesu. Šodien no tās atlikušas vien drupas.

HOENŠVANGAU PILS, VĀCIJA



Šo pili uzcēla Švangau bruņinieki XIX gadsimtā un tā bijusi daudzu valdnieku rezidence, tai skaitā te mitinājies slavenais Ludviks II, pie kura viesojies arī komponists Rihards Vagners.

ŠILJONAS PILS, ŠVEICE



Skatoties no putna lidojuma, šī pils atgādina karakuģi. Šiljonas pils bagātā vēsture un neparastā arhitektūra iedvesmojusi daudzus rakstniekus. Piemēram, XVI gadsimtā te bijis valsts cietums, par ko varam lasīt Džordža Bairona poēmā "Šiljonas gūsteknis".

EILEAN DONAN PILS, SKOTIJA



Uz klinšainas salas uzbūvētā Eilean Donan pils ir viena no ievērojamākajām Skotijas pilīm, turklāt brīvi pieejama tūristiem. Apvīta ar daudzām teiksmām un leģendām, pils guvusi ievērību arī Holivudas kinodarboņu vidū. 1999.gadā šeit uzņemti kadri arī vienai Džeimsa Bonda filmām.

BODIAMO PILS, ANGLIJA



Kopš sava uzcelšanas brīža XIV gadsimtā Bodiamo pils pārdzīvojusi daudzus īpašniekus, un katram no viņiem paticis karot. Tāpēc, kad 1917.gadā pili savā īpašumā ieguva Lords Kerzons, no tās palika tikai gruveši. Par laimi, pils mūrus ātri atjaunoja, un tagad tā izskatās, nu gluži kā jauna.

GUAITA PILS, SAN MARINO



XI gadsimtā celtā pils atrodas grūti pieejama kalna Monte Titano virsotnē un kopā ar diviem citiem torņiem sargā vienu no senākajām mūsdienu Eiropas republikām- San Marino.

BEZDELĪGAS LIGZDA, KRIMA



Kādreiz šajā vietā uz klints atradās tikai mazs koka namiņš. Savu tagadējo izskatu par "Bezdelīgas ligzdu" dēvētā pils ieguvusi, pateicoties naftas magnātam baronam Šteingelim, kuram ļoti patika Krimā atpūsties. Tā nu viņš nolēma šeit uzbūvēt romantisku pili, kas atgādina Reinas upes krastos esošās būves.

STALKERA PILS, SKOTIJA



Stalkera pils tika uzcelta 1320.gadā un piederēja Mak Dugalu klanam. Kopš tā laika pils sienas pārdzīvojušas daudz nesaskaņu un karu, kas, diemžēl, atspoguļojas arī tās izskatā. 1965.gadā par pils īpašnieku kļuva Olvardas pulkvedis D. R. Stjuarts, kas paša spēkiem kopā ar savas ģimenes locekļiem vēturisko būvi atjaunoja.
Stalker pils manāma arī septiņdesmito gadu slavenajā filmā Montijs Paitons un Svētais Grāls

BRANA PILS, RUMĀNIJA



Mežu ieskautā Brana pils ir Transilvānijas pērle un muzejs, kur dzimusi leģenda par slaveno grāfu Drakulu- vampīru, slepkavu un karavadoni Vladu Tepešu (patiesībā Valahijas apgabala princi).

VIBORGAS PILS, KRIEVIJA



Viborgas pili uzcēla zviedri 1293.gadā, kad kārtējo reizi devās krusta gājienā uz Karēliju, un līdz pat 1710. gadam tā piederēja skandināviem, līdz Pēteris I to iekaroja. Kopš tā laika pils izmantota gan kā noliktava, gan kazarmas un pat cietums dekabristiem. Mūsdienās te atrodas muzejs.

KAŠELA PILS, ĪRIJA



Pirms vairākiem simtiem gadu Kašela kalpoja kā rezidence Īrijas karaļiem. Savukārt V gadsimtā te dzīvoja un sludināja Svētais Patriks. Vēlāk pils kļuvusi par liecinieci revolūcijai un Olivera Kromvela karapulka asiņainajiem darbiem, pēc kuriem tā kļuvusi par īru tautas izturības un vīrisķības simbolu. Mūsdienās šeit atrodas muzejs.

KILHURNAS PILS, SKOTIJA



Apburošās un nedaudz baisās Kilhurnas pils drupas atrodas gleznainā Eivas ezera krastā. Tās vēsture, atšķirībā no citām Skotijas pilīm, ritējusi samērā mierīgi- te dzīvojuši daudzi grāfi, kas secīgi nomainījuši viens otru. 1769.gadā pils cieta no zibens spēriena un drīzumā tika pamesta, kāda tā arī ir vēl šobaltdien.

LIHTENŠTEINAS PILS, VĀCIJA



Uzcelta XII gadsimtā, šī pils vairākkārt bijusi nopostīta. Pilnībā atjaunota tā tika 1884.gadā. Mūsdienās bieži vien tiek izmantota dažādu filmu uzņemšanai, arī slavenājā ekranizācijā "Trīs musketieri" redzama tieši Lihtenšteinas pils.