Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:247, Did:0, useCase: 3


Īpatnējā sporta pasaule

Redakcija
Redakcija

Sporta pasaule ir tikpat daudzveidīga, cik aizraujoša. Runājot par populārākajiem sporta veidiem, cilvēki parasti atceras fizkultūras nodarbības skolā, dažādos pasaules čempionātus un plašo sporta likmju piedāvājumu fenibet vai mrgreen.lv. Lieki piebilst, ka, pieminot sportu, cilvēki bieži iedomājas par hokeju, basketbolu, peldēšanu, skriešanu un daudziem citiem klasiskajiem un pierastajiem sporta veidiem. Bet tas vēl nav viss, jo pasaulē pastāv aptuveni 800 dažādu sporta veidu. Lasi tālāk un uzzini par pasaulē īpatnējākiem un neparastākajiem sporta veidiem, kas aizrāvuši ne vienu vien fizisko aktivitāšu cienītāju!

Sepak Takraw
Sepak Takraw jeb sperošais volejbols ir Dienvidaustrumāzijā populārs sporta veids, kas tiek spēlēts kopš 15. gadsimta. Sepak Takraw apvieno labāko no volejbola un futbola. Bumba ir izgatavota no žāvētām palmu lapām, un spēle tiek spēlēta laukumā ar tīklu. Būtībā Sepak Takraw noteikumi ir līdzīgi volejbola noteikumiem, tomēr pastāv diezgan liela atšķirība – Sepak Takraw bumbu drīkst atsist ar jebkuru ķermeņa daļu, izņemot rokām. Sākotnēji spēle tika spēlētā, lai izrādītu talantu precīzi pārvaldīt un kustināt savu ķermeni, tikai 1940. gadā tika izveidoti neoficiāli spēles noteikumi.

Tuk-Tuk Polo
Ar tradicionālo polo spēli vairums cilvēku jau ir pazīstami. Laika gaitā ir izveidojušās vairākas polo spēles variācijas, populārākās no tām noteikti ir polo spēle zirgu vai ziloņu mugurā. 2016. gadā Šrilankā pirmo reizi tika spēlēts Tuk-Tuk polo. Tuk-tuk ir īpašs 3 riteņu braucamais tūristu pārvadāšanai pilsētās. Tuk-Tuk polo tiek spēlēts divās komandas, katrā komandā ir divi spēlētāji, viens vada Tuk-Tuk auto, kamēr otrs sit bumbiņu. Polo nūjas atgādina āmurus garos kātos, spēles mērķis ir iesist pēc iespējas vairāk vārtu.

Kalambols
Jā, tu izlasīji pareizi, viens no neprastākajiem sporta veidiem, kas tiek spēlēts, ir kalambols – burvju pasaulē populārākais sporta veids. Ja sākotnēji to spēlēja Harija Potera grāmatu entuziasti, tad šobrīd aptuveni 400 koledžu piedāvā kalambola treniņus un sacensības. Spēlētāji sēžas uz slotaskātiem, imitē lidošanu un cenšas iemest bumbas apaļās stīpās.

Kāju pirkstu laušanās
Ja pastāv roku laušanās, kamdēļ, lai nepastāvētu kāju pirkstu laušanās? Šis sporta veids radies 1974. gadā Anglijā, Derbišīras krogā, kur četri nedaudz iereibuši kompanjoni vēlējās pamērīties spēkiem. Tāpat kā roku, arī kāju pirkstu laušanās mērķis ir nolauzt pretinieka ekstremitāti. Tas nav tik skarbi, kā izklausās, jo pretinieka pēda vienkārši ir jānogādā guļus stāvoklī.

Sišana pa apakšstilbiem
Anglijā kopš 1612. gada tiek spēlēts aizraujošs, bet gana sāpīgs sporta veids – sišana pa apakšstilbiem. Noteikumi ir gaužām vienkārši, spēles raundā piedalās divi spēlētāji, kas uzvilkuši baltus laboratorijas uzsvārčus, satver viens otru aiz pleciem un sit ar kāju pa pretinieka apakšstilbiem. Uzvar tas spēlētājs, kurš pirmais pretinieku nogulda zemē.

Sievu nešana
Kā jau nosaukums pasaka priekša, nākamais neparastais sporta veids ir sievu nešana. Sporta disciplīna radusies Somijā, šobrīd sievu nešana ir tik populārs sporta veids, ka katru gadu jūlijā pat norisinās Pasaules čempionāts sievu nešanā. Lai piedalītos, sievai jāsver vismaz 49 kilogramus. Vīrs nes sievu jebkurā sev ērtā veidā, šādi viņam jāpārvar 253,5m gara šķēršļu josla. Ja sieva nokrīt vīra neuzmanības dēļ, tad komandai tiek piešķirtas 15 soda sekundes. Uzvar precētais pāris ar ātrāko rezultātu.

Ekstrēmā gludināšana
Gludināšana ir kļuvusi par performances mākslu, cilvēki meklē arvien interesantākas un neparastākas vietas, kur gludināt veļu. Extreme Ironing Bureau jauno sporta veidu raksturo kā bīstamu sporta veidu, kas apvieno ekstrēmo aktivitāšu saviļņojumu ar gandarījumu par labi izgludinātu kreklu. 2015. gadā viena sacensību dalībniece izcēlās ar savām gludināšanas prasmēm, gludinot sniegbaltu kreklu Japānā pie aizsaluša ezera mīnuss 7 grādu aukstumā.

Kopsavilkums
Cilvēkiem, kam klasiskās un tradicionālās vērtības šķiet pārāk garlaicīgas un vienmuļas, rada jaunas, neparastas un īpatnējas aktivitātes, kas ātri vien iegūst atzinību un godu tikt dēvētas par sporta veidiem. Šodien mēs apskatījām tikai dažus netradicionālos sporta veidus, bet to noteikti ir daudzreiz vairāk. Vai tu būtu gatavs savās fiziskajās aktivitātēs ieviest sievu nešanu vai ekstrēmo gludināšanu?