Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Drošība uz ceļa pirmajā vietā - 5 padomi drošai braukšanai ar auto

Redakcija
Redakcija

Saskaņā ar CSDD datiem, uz 2019. gada 1. janvāri Latvijā bija reģistrēts 931 111 transportlīdzeklis. Statistika rāda, ka to skaits pakāpeniski turpina pieaugt, un tas nozīmē, ka uz ceļiem katru gadu parādās arvien vairāk automobiļu, paaugstinot arī negadījumu risku. Lai arī mūsu drošība, esot uz ceļa, nav atkarīga tikai no pašu uzvedības, bet arī tā, kā reaģē un rīkojas apkārtējie, ir vērts zināt piecus svarīgus padomus, kas Tev var palīdzēt kļūt par labāku autovadītāju.

Ievēro ceļu satiksmes noteikumus

Šis ir viens no pamata nosacījumiem, kas jāņem vērā, ja vēlies parūpēties par savu un citu cilvēku drošību uz ceļa. Viena no populārām problēmām, ar kuru cīnās iestādes, kas rūpējas par satiksmes dalībnieku drošību, ir ātruma ierobežojumu neievērošana. Joprojām ir pietiekami daudz tādu cilvēku, kuriem patīk piespiest gāzes pedāli stingrāk arī tur, kur tas nav atļauts. Protams, ir arī gadījumi, kad steigai par iemeslu ir arī citi apstākļi, taču jebkurā no šiem gadījumiem vērā jāņem tas, ka ikviens km, par kuru palielinām ātrumu par 3% paaugstina avārijas risku, kā arī pagarina bremzēšanas ceļu (braucot ar 90 km/h, tie jau ir 27 metri!).

Rūpējies par savu transportlīdzekli

Lai arī cilvēciskais faktors transportlīdzekļa vadīšanā ir ļoti nozīmīgs, nedrīkst aizmirst arī par to, ka pašam auto ir jābūt atbilstošā tehniskā kārtībā. Tas regulāri jāpārbauda pie meistariem, kā arī jāveic vajadzīgie remontdarbi. Tāpat pievērs uzmanību arī riepu stāvoklim – spiedienam un protektora dziļumam. Un, visbeidzot, ņem vērā, ka, piedaloties satiksmē, vajadzīga derīga OCTA polise, kuru ērti vari iegādāties Octas.lv mājas lapā!

Izvairies no lietām, kas novērš uzmanību

Tās var būt ne tikai materiālas lietas, bet arī Tavas paša domas. Ja pie stūres sēdīsies bēdīgs, dusmīgs vai pilnībā iegrimis domās par kādu citu lietu, Tu apdraudēsi sevi un citus. Braucot ar mašīnu vai jebkuru citu transportlīdzekli, Tev jākoncentrējas uz tā vadīšanu. Īpaši riskanti ir doties ceļā, ja esi noguris, jo šāds stāvoklis tiek uzskatīts pat par bīstamāku nekā dzērums.

Vēl viena bīstama lieta, no kuras jāuzmanās, ir dažādi traucēkļi, piemēram, mobilā telefona un citu viedierīču lietošana, skaļas mūzikas klausīšanās, smēķēšana, kafijas baudīšana, skaļas mūzikas atskaņošana, ēšana, kā arī citu pasažieru uzvedība, kas novērš uzmanību no ceļa. Protams, dzīvē ikviens no mums ir tikai cilvēks, tādēļ mēs mēdzam “grēkot” ar iepriekš minētajām lietām, taču vienlaikus vajadzētu apzināties arī risku, kādam pakļaujam sevi un apkārtējos.

Ieņem atbilstošu pozīciju, esot pie stūres

Lai arī par šo aspektu tiek runāts retāk, nozīme ir arī tam, kā mēs sēžam pie stūres. Dažkārt gadās, ka, vēloties uzlabot redzamību, šoferi sēž stūrei pārāk tuvu, taču patiesībā šāda pozīcija apgrūtina spēju reaģēt neplānotās situācijās, kā arī paaugstina risku gūt traumas brīdī, kad izsprāgst drošības spilvens. Vēl jāņem vērā, ka sēdēšana pārāk tuvu stūrei neļauj efektīvi pārskatīt spoguļus un traucē precīzi noparkoties. Sēžot pie stūres pareizā pozīcijā, Tavām plauktu locītavām vajadzētu būt novietotām un stūres rata savukārt, kad kāja izspiež pedāli, tai nevajadzētu būt stipri saliektai ceļgalā.

Ne mazāk svarīga ir arī roku pozīcija uz stūres. Labs pamatnoteikums, ko ievērot, ir labā roka un plkst.3:00 un kreisā roka uz plkst.9:00. Arī Tu noteikti esi redzējis dažādus roku novietojumus uz mašīnas stūres, taču vienmēr padomā, vai tas ļaus ātri un precīzi reaģēt ārkārtas situācijās?

Cieni citus satiksmes dalībniekus

Ikvienam šoferim ir gadījušās situācijas, kad citi satiksmes dalībnieki rīkojas bīstami, neprātīgi, muļķīgi vai ļoti agresīvi un nepieklājīgi. Taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka arī Tev būtu par tādu jākļūst. Agresīvie šoferi, kas bieži vien cenšas apdzīt citus braucējus un “ielīst” tiem priekšā, ne tikai neciena pārējos satiksmes dalībniekus, bet arī rada riskantas situācijas, kas var beigties ar negadījumu. Ja mēs vēlamies, lai uz ceļa pret mums izturēties laipni un pieklājīgi, jāsāk pašiem ar savas uzvedības pārdomāšanu.

     [+] [-]

, 2020-07-07 00:31, pirms 4 gadiem
https://www.manapolise.lv/ var arī saņemt lieliskus Octa polises piedāvājumus. 3 ned atpakaļ izgāju Octa pirkšanas procesam pirmo reizi cauri un viss bija daudz vienkāršāk nekā sākumā likās. 10min laikā jau biju nokārtojusi to Octa jautājumu. Rekomendēju.