Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Riepas interneta veikalā - kā atšifrēt tehniskos parametrus?

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās iepirkties var neizejot no mājām, tādējādi ietaupot ne tikai laiku, bet arī izmantojot iespēju izanalizēt un izprast pērkamo lietu un tās vajadzību daudz rūpīgāk. Šobrīd internetā iespējams iegādāties ne tikai jaunu apģērbu, kosmētiku un pārtiku, bet arī atrast un pasūtīt auto aksesuārus. Nopērkami ir gan akumulatori (piemēram, šeit), gan riepas, gan vēl citas preces. Lai iegādātos automašīnai riepas
interneta veikalā (un ne tikai internetā), ir jāizprot daži tehniskie parametri, ar kuriem tās tiek apzīmētas, tādējādi viešot skaidrību, vai noskatītās riepas Jums derēs vai nederēs.

Turpinājumā atšifrēsim starptautiskos riepu ražotāju apzīmējumus, lai iepirkšanās būtu daudz vieglāka un saprotamāka.

Eiropas Savienības riepu marķējumi

Visā Eiropas Savienībā kopš 2012. gada 1.novembra ir spēkā regula, kas nosaka, kā marķēt neradžotās riepas. Tas nozīmē arī, ka visas saražotās un pārdošanā esošās riepas, ir jāapzīmē ar skaidrām vienotā sistēmā izstrādātām uzlīmēm un piktogrammām ar trim galvenajiem parametriem.

Vienota apzīmējumu sistēma dod iespēju jebkuram cilvēkam, jebkurā pasaules valstī ne tikai iegādāties atbilstošas riepas savam auto, bet arī izprast uzlīmē vai tehniskajā specifikācijā doto informāciju, kas neatšķirsies tās pērkot Lietuvā, Polijā vai Latvijā.

Parametri tiek iedalīti vairākās kategorijās, proti, no apzīmējuma A līdz G, kas nozīmē, ka A ir augstākas klases jeb izcilas kvalitātes riepas un G ir zemāka klase. Tas gan ne vienmēr nozīmē, ka, iegādājoties G klases riepas, tās būs sliktas kvalitātes.

Pircējiem der arī atcerēties, ka nevajadzētu vadīties tikai un vienīgi pēc šiem burtiem, jo klasifikācijā ir jāņem vērā arī citi parametri un riepu īpašības, piemēram, riepu saķere uz slapja ceļa, vai sastāvs.
Ziemas riepas lielākoties tiek apzīmētas ar E, F un pat G klasifikāciju, tomēr to īpašības tiek fokusētas uz drošību un saķeri sliktos laika apstākļos, turpretim vasaras riepas jāizvērtē vairāk no degvielas ekonomijas atspaida uz auto un komforta nozīmes.

Ko nosaka riepu marķējumu apzīmējumi?

Uz riepu uzlīmēm jeb tehniskajos parametros Jūs redzēsiet informāciju gan par degvielas patēriņu, gan saķeres spējām uz slapja ceļa un riepu ārējo troksni.

Degvielas patēriņš: saistīts ar auto ritošās daļas pretestību - jo mazāka ir pretestība, jo auto patērē mazāk degvielu. Ja auto patērē mazāk degvielu, tad tam arī nepieciešams mazāk jaudas un enerģijas. Kā piemēru var minēt A klases riepas - tās rada par 7-9 % mazāku degvielas un enerģijas patēriņu nekā G klases riepas.

Saķere uz slapja ceļa: Saķeres rādītājs norāda uz riepas drošuma parametriem, kas neattiecas tikai uz ziemas riepām, jo lietus Latvijā mēdz līt gandrīz visu gadu. Šis rādītājs ir arī būtisks, jo nosaka arī bremzēšanu slapjā ceļa seguma laikā. Uzlīmē vai tehniskajos parametros šo atzīmē ar vērtējumu no A līdz F, kur A nozīmēs, ka bremzēšanas garums ir vidēji divreiz īsāks, nekā F klases riepām.

Ārējais troksnis: šo apzīmē ar viļņiem un decibeliem, kur visklusākās riepas apzīmē ar viens un skaļākās ar trīs.

Apzīmējumi uz riepām

Arī uz riepām ir apzīmējumi, kas sastāv no četrām informācijas daļām ciparu un burtu virknējumā, piemēram, 205/55R/16/91V, kas sekojoši atšifrējas šādi:
• 205 ir riepas platums milimetros no viena riepas sānu malas līdz otrai malai;
• 55R ir riepas profila augstums jeb procentuāli izteikts riepas profila augstums attiecībā pret tās platumu, šajā gadījumā tie ir 55 %. Šajā šifrējuma daļā var būt arī cits burts, piemēram, B, kas nozīmē diagonālās riepas, kur karkasa slāņi novietoti diagonāli, bet R nozīmē radiālas riepas - kordi ir novietoti radiāli;
• 16 atšifrējas kā diska diametrs collās, šo ir svarīgi ievērot, jo uzliekot lielākas vai mazākas collu riepas, tās var radīt nestabilitāti vai ātri tās sabojāt;
• 91V nozīmē riepu kravnesības indeksu kilogramos, kas norāda uz katras riepas minimālo pieļaujamo noslogojumu. Tāpēc, mainot riepas, vēlams saglabāt jau esošo indeksu vai izvēlēties augstāku riepas kravnesību. Atzīme 91 šajā gadījumā norāda, ka vienas riepas kravnesības celtspēja ir 615 kilogrami, attiecīgi, ja cipars ir vēl lielāks, tad arī kravnesība ir daudz lielāka.

V burts nozīmē riepu ātruma indeksu pie pareizas noslodzes un pareiza riepu spiediena, šajā versijā V atzīme nozīmē 240 km/h. Šādas burtu atzīmes ir iespējamas no A1 līdz pat Y, kas jau ir 300 km/h.

Jebkuru no šiem apzīmējumiem, kopā ar savu tehnisko pasi aplūko internetā, pievēršot uzmanību arī esošajām riepām.
Latvijas likumdošanā vasaras riepas var uzstādīt no 1.marta līdz 1.decembrim, attiecīgi pārējā laikā - ziemas vai vissezonas riepas. Tomēr šoferiem ir jāizvērtē, vai esot pirmajā siltajā pavasara dienā riepu mainīšana nav par agru un mānīga.