Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:222, Did:0, useCase: 1


Nākamā lapa

Pupiņu, gaļas un kartupeļu kotletes 12.03.2024 08:40

Pupiņas, gaļa un kartupeļi vienmēr bijuši cieņā latviešu virtuvē, bet kad tos visus samaļ un saliek kopā, sanāk gardas, jo gardas kotletes. Garšvielas, ar kurām tās papildināt, protams, varat variēt, bet ķipoku gan noteikti pievienojiet.

Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes 28.02.2024 21:40

Maltās gaļas un auzu pārslu kroketes ir sātīgs pamatēdiens vai gardas uzkodas, kas pasniedzamas ne tikai siltā, bet arī aukstā veidā. Lieliski sader ar dažādām putrām, rīsiem, kartupeļiem, pastu un svaigiem lapu un dārzeņu salātiem.

Pašcepta maize tortes formā 26.02.2024 23:36

Ja nav speciālas formas, maizīti var cept arī tortes formā. Tas nekādi neiespaidos ne garšu, ne aromātu. Maizīte jebkurā gadījumā būs lieliska pati par sevi, bet varat, protams, to baudīt kopā ar garšaugu sviestu, sieru vai medu.

Lai nebūtu visas sastāvdaļas jāsver, izmantosim krūzīti ar 250 ml tilpumu- gan ātrāk, gan ērtāk. Ja maizīti vēlies cept regulāri, tad nedaudz ierauga labāk katru reizi atlikt burciņā, kuru aizvākotā veidā droši var uzglabāt ledusskapī vienu nedēļu

Pupiņu zupa 19.02.2024 11:52

Pupiņu zupa ir tradicionāls latviešu ēdiens, kas sevišķi labi garšo ziemas aukstajās dienās. Tā ir sātīga, garšīga un ļoti aromātiska.

7 garšīgas receptes no zaļajiem zirnīšiem 17.02.2024 22:11

Zirņi cilvēkiem bijuši zināmi jau pirms kāpostiem, burkāniem un kartupeļiem- akmens laikmetā, kā savulaik atklājuši Šveices ģeologi. Austrumu zemēs zirņi tikuši uzskatīti par auglības un bagātības simbolu, turpretī Senajā Grieķijā un Senajā Romā tie simbolizēja skumjas un tos sēja uz kapiem. Arī pie mums šo pākšaugu lieto jau sen. Visizplatītākā un iecienītākā zirņu šķirne ir saldie mīkstie, ko esam iesaukuši par zaļajiem zirnīšiem. Tie ir bagāti ar kāliju, fosforu, B grupas vitamīniem. Bez tam zaļajos zirņos ir arī karotīns, folijskābe un C vitamīns.
Piedāvājam dažas zirņu receptes.

Ar garšvielām cepti kartupeļi zemnieku gaumē 15.02.2024 14:46

Šis ēdiens viennozīmīgi ir klasika un tā vienkāršības dēļ iecienīts daudzās, jo daudzās valstīs. Tikai vienviet to gatavo, pievienojot tikai sāli, bet citviet padara gardāku ar daudz un dažādām garšvielām.

Ar plaušām pildītas plānās pankūkas 26.01.2024 19:48

Domāju, ka liela daļa no jums nekad nav dzirdējuši par šādu pankūku pildījumu un vēl lielāka daļa nekad tās nav nobaudījuši. Pat biezās pavārgrāmatās, kur šķiet, ir visi iespējamie pankūku varianti, šīs receptes nav. Bet tai pat laikā ar plaušām pildītas pankūkas ir viens no mūsu senču gardumiem.

Latviskā uzkoda ar siļķi un biezpienu 15.01.2024 22:41

Ja svētku viesībās ciemiņus esat iecerējuši iepriecināt ar daudzveidīgu uzkodu klāstu, tad ēdienkartē droši varat iekļaut arī latviskās pamatvērtības, kas jo īpaši garšo un ir pārsteidzošs atklājums ārzemniekiem.

Rīvētu kartupeļu un ābolu pankūkas ar kraukšķīgu bekonu 02.01.2024 16:24

Man šīs pankūkas īpaši patīk tāpēc, ka to pagatavošanai nav nepieciešami milti. Turklāt kartupeļiem pievienotais ābols pankūkām piešķir patīkami saldskābu niansi, bet kraukšķīgais bekons piedod vēl lieliskāku garšu un aromātu. Un pārkaisot to visu ar svaigiem zaļumiem, tā vien šķiet, ka gaisā uzvirmo svaigas vasaras elpa.

Gadu mijas kārums – cūkas stilbs 28.12.2023 15:57

Latviešiem vienmēr paticis labi paēst, tāpēc mūsu viruvē tik daudz bijis sātīgu un smeķīgu ēdienu. Tāds ir arī vārīts žāvētas cūkgaļas stilbiņš, kas bieži vien celts galdā arī svētku reizēs. Pasniegts kopā ar grūbu putru vai tradicionālajiem vārītiem kartupeļiem un štovētiem kāpostiem, tas būs varen gards cienasts ikvienam gardēdim.

Kraukšķīgās biezpiena bumbas 05.12.2023 09:50

Šādi gatavotas biezpiena bumbiņas ir neticami maigas un gaisīgas. Tās var gatavot kā saldā, tā sāļā variantā. Viss atkarīgs no tā, pie kā esat nolēmuši bumbiņas pasniegt vai kā labāk garšo. Ja tās paredzētas desertam, kā piedevu izvēlaties saldu ievārījumu, bet ja esat nolēmuši bumbiņas izmantot sāļajam uzkodu galdam, pārgrieziet tās uz pusēm un piepildiet ar zaļumiem un krēmsieru.

Skābu kāpostu zupa ar kukurūzu 28.11.2023 16:14

Šī ir pavisam neparasta skābu kāpostu zupa, kurai saldāku un maigāku garšu piešķir burkāni un kukurūza. Tā vairs nav tik ziemīga, vairāk piestāv agram pavasarim un piešķir saulainas garšas notis.

Apgāztā brūkleņu kūka ar riekstiem 18.11.2023 22:57

Vienkārši pagatavojams našķis ar saldi rūgtajiem vitamīnu avotiem - brūklenēm -, kas īpaši piemērots svētdienas pēcpusdienai visai ģimenei. Brūkleņu vietā var ņemt dzērvenes, bet valriekstus aizstāt ar citiem riekstiem. Recepti piedāvā Dansukker.

5 latviskie deserti ar rupjmaizi svētku galdam 17.11.2023 15:15

Lāčplēša dienā ir īstais laiks izgaršot latviskākos no desertiem - desertus ar rupjmaizi. Spēks, pamatīgums un latviska elegance! Mēs varam lepoties ar mūsu rupjmaizi. Tādu cep tikai pie mums, un ne velti Latvijā ir radušās daudzas lieliskas receptes, kā izbaudīt mūsu mīļo maizi arī saldajā ēdienā un pat dzērienos. Būsim lepni par savu zemi un tradīcijām! Gaišus svētkus!

Biešu vinegrets ar olu un siļķi 14.11.2023 16:14

Šefpavārs Normunds Baranovskis un Epadomi.lv aicina Latvijas dzimšanas dienas svinības padarīt gardākas ar biešu vinegretu, kas papildināts ar olu un siļķi. Svinēsim svētkus tradicionālās noskaņās, agatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās.

Rudzu maizes un krēmsiera deserts ar smiltsērkšķu mērci 12.11.2023 21:46

Īsti latvisks gardums rudenīgiem vakariem vai brīvdienu pēcpusdienām.

. Recepte tapusi kopā ar pavāru Mārtiņu Sirmo.

Mārtiņdienas zoss cepetis ar āboliem 09.11.2023 11:03

Zoss cepetim klāt var pasniegt brūkleņu ievārījumu, konservētus vai svaigus augļus un dārzeņus. Lai cepetis izdotos, ir jāizvēlas jaunāka zoss.

Virteņi – latviešu virtuves piemirstais gardums 06.11.2023 09:51

Virteņi ir sens latviešu ēdiens, kurš nu jau daudzās virtuvēs sen aizmirsts. Taču mūsu vecmāmiņas vēl zināja virteņu recepti un arī manā bērnībā uz galda bieži vien kūpēja šis it kā vienkāršais, bet brīnumgardais ēdiens. Iesaku arī jums atcerēties mūsu senču gardumus, kas bieži vien pārspēj pat izcilākos restorānu izgudrojumus.

Rabarberu kūka ar ķiršiem 08.10.2023 20:20

Rabarberi - tas ir viens no pirmajiem našķiem un vitamīnu sniedzējiem mūsu dārzā, kad citi dobēs un siltumnīcās vēl tikai gatavojas un gaida savu kārtu.

Sāļie groziņi ar asinsdesu 29.09.2023 12:27

Arī no visparastākās asinsdesas var pagatavot izsmalcinātu un īsti karalisku uzkodu, ar ko pārsteigt savus viesus un rotāt latvisko galdu. Turklāt šīs uzkodas sastāvā iekļauti tikai mūsu zemītē auguši produkti, tātad mūsu organismam un veselībai vispiemērotākie.

Rūgušpiena, maizes un doktordesas sacepums 22.09.2023 12:43

Lieliskas un vienkārši pagatavojamas un ļoti latviskas vakariņas no jebkuram pieejamiem produktiem.

Baraviku zupa ar dārzeņiem 02.09.2023 10:25

Šīs zupas gatavošana neizmaksās dārgi, ja baravikas salasīsiet paši. Taču nebēdājiet, ja baraviku nav, jo derēs jebkuras citas sēnes.

Kuģelis – pārveidotais sendienu gardums 26.08.2023 23:19

Kad manās rokās nonāca apgāda Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Tradicionālie latviešu ēdieni", es uzreiz atcerējos savu bērnību, vecmāmiņu un viņas vienkāršos, bet gardos ēdienus, kas, atšķirībā no daudzām mūsdienu receptēm, bija gan organismu spēcinošāki un sātīgāki, gan arī uzturvielu ziņā veselīgāki.
Tā nu, atmiņās kavējoties, sakārdināju sevi ar sendienu gardumiem un nolēmu, ka jāpagatavo ēdiens, ko sauc par kuģeli- savulaik tas garšoja visai mūsu kuplajai ģimenei. Taču, tā kā virtuvē esmu pieradusi eksperimentēt, tad tradicionālā kuģeļa recepti nedaudz pārveidoju un rezultāts izrādījās ļoti, ļoti labs. Pamēģiniet arī jūs!
Bet, ja vēlaties pagatavot oriģinālo kuģeli, tā recepti atradīsiet jau iepriekš pieminētajā grāmatā "Tradicionālie latviešu ēdieni", kur bez kuģeļa ir vēl citas 70 dažādas latviskas receptes.

Sarkanā dārzeņu zupa ar cūkas ribiņām 11.07.2023 10:46

Kaut kas līdzīgs borščam un tomēr nav borščs, jo šajā zupā neliekam ne kāpostus, ne pupiņas.

Šķelto zirņu zupa ar žāvētām cūkas ribiņām 03.07.2023 11:32

Aromātiska, tumīga šķelto zirnīšu zupa ar kūpinājuma garšu vienmēr bijusi cieņā latviešu virtuvē. Tā lieliski sasilda vēsajās ziemas dienās, sniedz sāta sajūtu un brīnišķīgi garšo.

Zirņu biezenis ar ceptu speķi un sīpoliem 15.06.2023 12:00

Gatavojam latviskā garā.

Lēti un garšīgi – saldētu sēņu mērce ar vārītiem kartupeļiem 03.06.2023 20:18

Tiem, kam tīk sēņot, droši vien saldētavā atradīsies sēnes, kas tur ziemai noglabātas, gaida savu kārtu, lai nonāktu vakariņu galdā. Vienkārša recepte sēņu mērcei.

Spinātu, nātru un balandu pudiņš 01.06.2023 11:42

Savvaļā augošo augu lapiņas var izmantot ne tikai salātu pagatavošanai, bet arī siltajiem ēdieniem. Piedāvājam garšīgu pudiņu no spinātiem, nātrēm un balandām.

Pašsālīta siļķe 21.05.2023 18:08

Nav jābaidās siļķi iesālīt pašam. Sālītai siļķei nav vajadzīga ne muciņa, ne kāds cits liels trauks - tikai ledusskapis ar saldētavu.

Pieneņu medus vai ievārījums 08.05.2023 22:37

Ar dzeltenu pieneņu pļavām pienācis pavasaris. Tas nozīmē, ka ir īstais brīdis lasīt šos smaržīgos ziedus, lai pagatavotu garšīgu un veselīgu medu, ar ko našķoties ziemas aukstajos mēnešos.

Čaganā griķu biezputra 03.05.2023 19:28

Šādi pagatavota griķu biezputra ir ļoti čagana un daudz garšīgāka, nekā vārīta.

Pankūkas no vārītiem un nevārītiem kartupeļiem 19.04.2023 20:09

Šādas pankūkas labi gatavot reizēs, kad no iepriekšējās dienas pusdienām pāri palikuši daži vārīti kartupeļi. Tad atliek vien piemizot klāt vēl pāris navārītus, un uzcept pavisam citādākas pankūkas, nekā ierasts. Pasniegt tās vēlams ar skāba krējuma mērci, kuras sastāvā noteikti iekļaujami svaigi un marinēti gurķīši.

Taukšķēti pelēkie zirņi 14.04.2023 21:34

Vārīti vai taukšķēti zirņi- latviešu tradicionālais Ziemassvētku un Jaungada svētku galda ēdiens.

Āboļu pautu karraša – lielisks senlatviešu ēdiens 14.04.2023 08:49

Par āboļu pautu karrašu, lai cik tas arī mūsdienās dīvaini neliktos, pirms vairāk kā 200 gadiem tika dēvēts ābolu olu pīrāgs, kura recepte drukāta pirmajā oriģinālajā latviešu valodas pavārgrāmatā, kas izdota 1796. gadā un paredzēta muižas pavāriem. Lai interesantāk, esam saglabājuši tā laika izrunu un gramatiku.
Lai arī dīvaini skan, recepte ir viegli pagatavojama un pīrāgs tiešām izcili gards.

Kartupeļu un gaļas sacepums 30.03.2023 12:08

Lai pagatavotu šo sacepumu, var, protams speciāli novārīt gaļu un kartupeļus, taču labāk to gatavot reizēs, kad no iepriekšējās dienas pusdienām pāri palikuši vārīti kartupeļi un buljona vai zupas gaļa.

Kartupeļu un ķirbju sautējums 18.03.2023 21:38

Sātīgs un latvisks ēdiens!

Cūkgaļas cauraudzis ar puravu biezeni alus mērcē 26.02.2023 20:33

Šo ļoti latvisko recepti iesaka Dikļu pils šefpavārs Valters Zirdziņš.

Saldās biezpiena bumbiņas 23.02.2023 21:57

Viens no garšīgākajiem biezpiena saldumiem, kurš bumbiņu izskatā tik kārdinoši izskatās. Mutē pazūd bumbiņa pēc bumbiņas...

Cūkgaļas mērce ar burkāniem un kukurūzu 20.02.2023 16:46

Šī ir bagātīga un sātīga mērce, kas gatavojama no kvalitatīvas cūkgaļas. Papildināta ar kraukšķīgām mazās kukurūzas vālītēm, saldu burkānu, pikantiem sīpoliem, ķiplokiem un svaigu krējumu, mērce iegūst īpaši maigu un reizē viegli pikantu garšu.

Ar šprotēm pildīti kartupeļu plācenīši 17.02.2023 19:29

Šādi gatavoti plācenīši aizstāj kārtīgas pusdienas, pie kam tos iespējams pagatavot arī no vakardienas pārpalikušajiem kartupeļiem. Labi garšo gan karstā, gan aukstā veidā.

Nākamā lapa