Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:390, Did:0, useCase: 3


Marinējam paši! 9 dažādas šašlika receptes

Jāņos latviešiem pierasts ēst paštaisītu Jāņu sieru un dzert pašbrūvētu Jāņu alu, bet pēdējā laikā par tik pat neatņemamu sastāvdaļu, manuprāt, ir kļuvis arī ne tik latviskais šašliks. Taču tā nu tas ir, un dažas dienas pirms svētkiem ir jāķeras pie gaļas iemarinēšanas, lai Jāņos šašliks sanāktu makten gards. Galu galā, pašrocīgi marinēta šī gaļa ir daudz gardāka nekā veikalā pirkta.

Sāls, pipari, lauru lapas, etiķa esence un sīpoli - šī ir visvienkāršākā un tradicionālākā šašlika marinādes pagatavošanas recepte, bet nelielā aptaujā draugiem.lv/Tavavirtuve/ secinājām, ka tikai katrs desmitais domā, ka šašlikam jāpievieno etiķis. Tātad, ja Jāņos gribās ko īpašāku, tad piedāvājumā ir dažas šašliku marinēšanas receptes.

Šašliks minerālūdenī

Nepieciešams:
kg gaļa, gāzēts minerālūdens, sojas mērce, sīpoli, šašlika garšvielu maisījums, sāls.

Pagatavošana:
sagriež gaļu gabaliņos un pārlej to ar minerālūdeni. Atstāj uz pusstundu iesūkties. Pēc tam minerālūdeni nolej un pievieno sojas mērci, sagrieztus sīpolus un garšvielas. Visu samaisa, pievienojot nedaudz sāli. Ļauj visam ievilkties pāris stundas un var cept.

Cūkgaļas šašliks tomātu sulā

Nepieciešams:
kg cūkgaļa, majonēze, tomātu sula, karijs, sāls, pipari, garšaugi, čilli pēc vēlēšanās.

Pagatavošana:
Sagriež cūkgaļu nelielos gabaliņos. Samaisa pārējās sastāvdaļas un iegūtajā mērcītē iecilā gaļas gabaliņus. Šajā marinādē gaļa jātur dažas stundas un tā ir gatava cepšanai.

Cūkgaļas šašliks ar majonēzi un sinepēm

Nepieciešams:
kg cūkgaļa, majonēze, ķiploks, citrons, šašlika garšvielu maisījums, sojas mērce un sinepes.

Pagatavošana:
Sagriež cūkgaļu nelielos gabalos. Marinādei, vispirms, samaisa majonēzi ar saspiestu ķiploku, piespiež citrona sulu, pievieno šašlika kopējo garšvielu, pielej nedaudz sojas mērces, pievieno sinepes. Visu samaisa un iegūtajā marinādē iecilā sagrieztos gaļas gabaliņus. Atstāj marinēties pāris stundas un gatavs cepšanai.

Cūkgaļas šašliks ar alu

Nepieciešams:
kg cūkgaļa, kečups, majonēze, dilles, pētersīļi, sīpols, citrons, citas garšvielas, 0,5 litrus alus

Pagatavošana:
Sagriež cūkgaļu nelielos gabaliņos. Sākumā liek traukā pa kārtām - vispirms gaļa, tad zaļumi, sīpoli, atkal gaļa utt. Pa virsu uzspiež kečupu, majonēzi, uzber garšvielas, pielej alu. Tad ņem un visu rūpīgi samaisa. Pārgriež uz pusēm citronu. Pus citronam izspiež sulu un pieliek klāt marinādei, otru pusi sagriež šķēlītes un iemaisa. Šo vislabāk gatavot iepriekšējā dienā, lai nākamajā to varētu cept un tas būtu labi iemarinējies.

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Nepieciešams:
kg vistas gaļa, apelsīnu sula, medus, čilli, sāls.

Pagatavošana:
Sagriež vistas gaļu nelielos gabaliņos, pārlej ar apelsīnu sulu, pievieno nedaudz medu, čilli un sāli. Samaisa visu un ļauj tam ievilkties uz dienu. Gatavs cepšanai.

Šašliks citrona un bazilika marinādē

Nepieciešams:
kg gaļa, divi citroni, baziliks, sīpoli, sāls, pipari.

Pagatavošana:
Sagriež gaļu gabaliņos, uzlej tai virsū no diviem citroniem izspiestu sulu, pieliek sagrieztu baziliku un sīpolus. Atstāj uz dienu vai divām ievilkties.

Šašliks adžikas marinādē

Nepieciešams:
kg gaļa, sīpoli, sinepes, adžika, zaļumi.

Pagatavošana:
Sagriež gaļu nelielos gabalos un pievieno tai visas sastāvdaļas. Cik daudz ņemt katru sastāvdaļu - katra gaumes jautājums. Gatavo marinādi ar gaļas gabaliņiem atstāj vēsā vietā ievilkties. Gaļa ir gatava cepšanai jau nākamajā dienā.

Vistas šašliks armēņu gaumē

Nepieciešams:
kg vistas fileja, melnie, pipari, sīpols, sviests.

Pagatavošana:
Vistu sagriež nelielos gabaliņos, saberž ar sāli un pipariem. Tādu liek uz oglēm cepties. Pa laikam pārlej ar izkausētu sviestu.

Vistas šašliks ar zemesriekstiem

Nepieciešams:
kg vistas gaļas, sāļie zemesrieksti, ķiploks, malts ingvers, vīna etiķis, sojas mērce, eļļa.

Pagatavošana:
Sagriež nelielos gabaliņos vistas fileju. Virtuves kombainā ieliek divas ķiploka daiviņas, 200 g sāļos zemesriekstus, pustējkaroti malta ingvera, divas ēdamkarotes etiķa, sojas mērci. To visu kārtīgi samaļ. Pievieno nedaudz eļļas. Pusi riekstu mērces uzlej uz sagrieztās vistas filejas, pārējo noglabā pasniegšanai ar jau izceptiem šašlikiem. Šajā marinādē gaļa jāmarinē aptuveni stundu vai divas un tā būs gatava cepšanai.

Padoms #1: Parasti gaļu marinē vismaz diennakti, tāpēc arī tiek uzskatīts, ka šašlika pagatavošana ir ļoti laikietilpīgs process. Taču patiesībā, piemēram, vistas filejas šašlika marinēšanai pietiks ar pusstundu līdz 40 minūtēm, cūkgaļai – ar vienu līdz divām stundām. Sarkanajai gaļai (liellopam vai jēram) gaļa garšo ļoti labi pati par sevi, tāpēc pat nav nepieciešamības aizrauties ar intensīvām marinādēm – pietiks ar maigu un klasisku garšu, piemēram, kadiķogām, ķiplokiem, sīpoliem vai garšaugiem.

Padoms #2: Garšīgāki un vieglāk pagatavojami būs nevis lieli gabali, bet sīkāk sagriezti. Ja gatavo cūkgaļas šašliku, pielūko, lai gaļa būtu ar speķīti – bez tā šašliks nebūs pietiekami sulīgs.

Tā kā katram garšas kārpiņas atšķiras, tad arī marinādi vēlams taisīt pēc gaumes jautājuma. Katrai marinādei ir vēl neskaitāmas variācijas, tādēļ nav jābaidās eksperimentēt ar sastāvdaļām. Galvenais, lai pašam garšo, tad arī nekas greizi nevar sanākt. Labu apetīti un lai izdodas!