Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


VIII Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums – radoša telpa ikvienam profesionālim, amatierim, interesentam

Redakcija
Redakcija

2016. gada 29. un 30. oktobrī Rīgā jau astoto reizi notiks Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, kas ir vienīgais šāda veida nozares profesionāļu saiets Baltijas valstīs. Forums īsā koncentrētā laikā - divās dienās ik gadu dažādos formālos un neformālos veidos - meistarklasēs, diskusijās, prezentācijās un pieredzes apmaiņā, izstādē un koncertos uzrunā un izglīto mūzikas skolotājus, orķestru diriģentus, ansambļu vadītājus, kā arī visplašāko interesentu loku.

Foruma galvenā norises vieta ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, kur izstādē abas foruma dienas apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikalu ekspozīcijas, kā arī Latvijā ražotus mūzikas instrumentus - trombonista Vaira Nartiša izstrādātos pūšaminstrumentus, sitaminstrumentu mūziķu Vaivodu ģimenes ražotos ksilfonus un bundzinieka Raita Aukšmuksta uzņēmuma izgatavotās bungas. Izstāde atvērta no plkst. 10.00 līdz 18.00.

Foruma skanīgākā un nozīmīgākā daļa ir tā ietvaros notiekošie koncerti. Katra programma tiek gatavota īpaši, un šajā procesā tiek iesaistīti gan valsts vadošie amatieru pūtēju orķestri, gan profesionālie kolektīvi.
2016. gada foruma viesi būs Igaunijas Bruņoto spēku orķestris diriģenta Petera Sāna (Peeter Saan) vadībā (koncerts 30. oktobrī, plkst. 15.30) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pūtēju orķestris ar viesdiriģentu Marco Samodosi (Marco Somadossi) no Itālijas (koncerts 29. oktobrī, plkst. 10.00).

Jau otro gadu notiks koncerts “Solo ar orķestri” (30. oktobrī plkst. 12.40), kura programmu šogad gatavo Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris diriģentu Jāņa Retenā un Anda Kareļa vadībā, kā arī viesdiriģents Egidijs Ališausks (Lietuva). Koncerta solisti Augustinas Ališauskas (trombons, Lietuva), Katrīna Terēza Ignatoviča (flauta), Haralds Klips (klarnete), Aigars Raumanis (alta saksofons) un Roberts Donis (eifonijs).

Savā ziņā unikāls ir “Latviešu mūzikas koncerts” (Latvijas Universitātes Lielajā Aulā, 29. oktobrī plkst. 19.00), kas dos iespēju plašai profesionāļu auditorijai, ārzemju kolēģiem un ikvienam klausītājam prezentēt latviešu klasisko mūziku, oriģinālmūziku, aranžējumus pūtēju. Šī gada “Latviešu mūzikas koncertā” muzicēs Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, diriģenti: Jānis Puriņš un Jānis Kaģis, Erika Naidlingere (Erica Neidlinger, ASV), Kīts Allens (Keith Allen, Lielbritānija), Petrs Kazimirs (Petr Kazimir, Krievija). Programmā Selgas Mences, Indras Rišes, Raimonda Paula, Jura Karlsona, Madaras Pētersones, Raita Rēriha, Kārļa Rēriha, Andra Baloža, Petra Kazimira skaņdarbi un aranžējumi pūtēju orķestrim. Solisti Sigita Razminoviča (flauta) un Artūrs Kuzmins (flīģeļhorns).

Viens no koncerta pirmatskaņojumiem būs Ukrainā dzimušā krievu komponista un diriģenta Petra Kazimira “Fantāzija par latviešu tautas dziesmu tēmām”. Petra Kazimira vecmāmiņa ir latviete Olga Boka, kura 1916.gadā 4 gadu vecumā ar ģimeni pēc Imperatora Nikolaja II aicinājuma pārcēlās uz Baškīriju. Petrs nekad nav bijis Latvijā un gan skaņdarba rakstīšana, gan viesošanās šeit ir saviļņojošs notikums viņa dzīvē.

29. oktobrī plkst. 17.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks arī Ansambļu koncerts, kurā muzicēs Latvijas mūzikas skolu un mūzikas vidusskolu audzēkņi.

Lai arī foruma mērķauditorija ir orķestru diriģenti un mūzikas skolotāji, tā formāts dod iespēju apmeklēt meistarklases ikvienam. Šogad forumā meistarklases vadīs: De Pola universitātes (DePaul University) asoc. profesore, diriģente Erika Naidlingere, Lietuvas Operas un baleta teātra orķestra flautu grupas koncertmeistars Vītauts Srjubikis (Vytautas Sriubikis, Lietuva), Krasnojarskas Valsts mūzikas un teātra akadēmijas docents Petrs Kazimirs, Birmingemas pūtēju orķestra (Birmingham Symphonic Winds) muzikālais direktors, diriģents Kīts Allens (Lielbritānija), Jakopo Tomadīni Udīnes konservatorijas (Conservatorio “Jacopo Tomadini” di Udine) profesors Marko Somadosi (Itālija), Nacionālās operas un baleta orķestra koncertmeistars, JVLMA lektors, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas pedagogs Mārtiņš Circenis (Latvija), Järvi-Saimaa pašvaldības koledžas mūzikas skolotājs, komponists, diriģents, sitaminstrumentālists Janne Ikonens (Janne Ikonen, Somija), Järvi-Saimaa pašvaldības koledžas mūzikas skolotāja, Rantasalmi pūtēju orķestra diriģente Marja Ikonena (Marja Ikonen, Somija), ģenerālkonsuls, paed. mag. Aija Strautmane (Latvija) un elpas un balss treneris Arturs Burke (Arturas Burke, Lietuva)

VIII Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank, SIA “Circle K Latvia”, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Igaunijas Bruņoto spēku orķestris, biedrība “Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris” un jaunrades biedrība ”Juventus”.

Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju foruma mājas lapa: Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un...