Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Muzeju naktī aicina šķērsot laikmetu robežas

Redakcija
Redakcija

15. maijā, neraugoties uz pandēmijas raisītajiem ierobežojumiem, tiks atzīmēta tradicionālā Eiropas Muzeju nakts ar devīzi “Robežas”. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un tā nodaļas Dauderi un Tautas frontes muzejs interesentiem piedāvā vairākas ārtelpu aktivitātes gan Rīgas, gan Latvijas mērogā.

Rīgā visas dienas garumā varēs piedalīties izziņas spēlē “Pa Rīgu pāri laikmetu robežām“, kurā jāiziet maršruts no muzeja pagaidu mītnes Brīvības bulvārī 32 līdz vēsturiskajai mājvietai – restaurācijas procesā esošajai Rīgas pilij. Ceļā redzētie Rīgas nami un ielas būs jāatpazīst senās fotogrāfijās. Spēle būs pieejama mobilajā lietotnē Actionbound, un spēles piekļuves kods 15. maijā no 9.00 būs rodams gan pie LNVM ieejas Brīvības bulvārī 32, gan mājaslapā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un muzeja Facebook lapā facebook.com/LNVMuzejs.

Savukārt Latvijas mērogā muzejs gadsimtu robežas piedāvās šķērsot sabiedrības iesaistes akcijā “Krāsainā Latvija: toreiz un tagad“. Muzeja Facebook lapā būs redzama valsts karte, kurā atzīmētie punkti ilustrēti ar dažādu laiku pilsētu un ievērojamu vietu skatiem. Gan virtuāli, gan klātienē ceļojot pa Latviju muzejs aicina nofotogrāfēt kartē izceltās vietas un mūsdienu fotogrāfijas pievienot līdzās vēsturiskajiem attēliem.
Tādējādi muzejs mudina padziļināti iepazīt gan tuvākas, gan tālākas apkaimes un to vēsturi, gan arī atgādina par topošo izstādi “Krāsainā Latvija”. Izstāde dažādu laikmetu krāsu fotouzņēmumos rādīs Latviju, tās cilvēkus, lauku ainavas un pilsētu skatus. Hronoloģiski tā aptvers teju gadsimtu: no senākajām krāsu fotogrāfijām Latvijas teritorijā, kas uzņemtas autohroma tehnikā ap 1910. gadu, līdz pat modernās fototehnikas ēras priekšvakaram 1990. gados. Līdztekus paša muzeja krājuma dārgumiem izstādē ievērojama vieta būs privātpersonu fotogrāfijām, kuru oriģināli no vairāku Latvijas ģimeņu albumiem nodoti muzejam izstādes veidošanai.

LNVM Dauderu nodaļa Muzeju naktī apmeklētājus aicinās uz meklēšanas spēli “Atklāj “Dauderu” dārzu!” Actionbound mobilajā lietotnē (15. maijā dārzs būs atvērts no 10.00 līdz 20.00 atbilstoši epidemioloģiskās drošības nosacījumiem). No 15. maija un turpmāk būs pieejami arī trīs dažādu garumu izzinošu pastaigu maršruti “Sarkandaugava: toreiz un tagad”, kas veltīti Sarkandaugavas vēsturei un būs pieejami platformā Google Maps. Publicētā informācija ļaus iepazīt Sarkandaugavas apkārtni un tās kultūrvēsturiskos objektus arī apskatot materiālus tiešsaistē. Informācija par maršrutu būs atrodama LNVM mājaslapā un Dauderu nodaļas lapās sociālajos tīklos.

LNVM Tautas frontes muzeja nodaļa 15. maijā piedāvās divas iespējas jaunu iespaidu gūšanai: virtuālās pastaigas maršrutu pa Trešās atmodas svarīgāko manifestāciju vietām Google Maps platformā, kā arī spēli “Atpazīsti valstis!” lietotnē Actionbound, kurā var pārbaudīt ģeogrāfijas zināšanas un spēlē ietverto valstu saistību ar Latviju. Nepieciešamā informācija spēles uzsākšanai 15. maijā no 9.00 būs rodama gan pie Tautas frontes muzeja ieejas Vecpilsētas ielā 13/15, gan mājaslapā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs un sociālajos tīklos.