Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Kultūrtelpā “M/Darbnīca” martā starptautisks un inovatīvs pašu džezs

Redakcija
Redakcija

Kultūrtelpā “M/Darbnīca” martā norisināsies stilistiski dažādi starptautiski un arī inovatīvi pašmāju džeza vakari. Īpašs notikums būs jau 1. martā, kad tur uzstāsies Lietuvas, Polijas un Somijas mūziķu kopprojekts “Collaborative Jazz Septet”.

“Collaborative Jazz Septet” ir Lietuvā bāzēts kolektīvs, kas specializējies autentiskā džezā un iedvesmojies no bībopa un hārdbopa. Grupas sastāvā ietilpst trompetists Mindaugas Vadoklis, alta saksofonists Karolis Šarkus, tenora saksofonists Donatas Petreikis, trombonists Jievaras Jasinskis, pianists Tuomass Korhonens, kontrabasists Mariušs Prašņevskis un bundzinieks Augustas Baronas. Koncertā Rīgā tiks prezentēts jau trešais “Collaborative Jazz Septet” albums “Man of Culture”. Grupas debijas albums tika izdots 2020. gada nogalē, bet 2022. gadā nāca klajā vinila albums un arī videoklipu sērija “That Groove”.

Lietuviešu džezu “M/Darbnīcā” varēs dzirdēt arī 6. martā, kad tur uzstāsies trompetists Dominikas Višņauskas un baritona saksofonists Dovidas Stalmokas, piedāvājot ASV rietumkrasta džeza nemirstīgās melodijas un aizraujošo ritmiku. To lietuviešu duetam nodrošinās mūsu pašu kontrabasists Edvīns Ozols un bundzinieks Artis Orubs.

9. martā uz Rīgu atlidos franču “Butterflies Trio”, kurā muzicē tenora saksofonists Frederiks Borī, kontrabasists Klements Daldoso un bundzinieks Stefans Adsuārs. Grupas hipnotiskais skanējums aizved klausītājus emocionālā ceļojumā, kurā mūziķi sasniedz augstu skanējuma dinamiku un rada aizraujošus ritma savienojumus. Savukārt 13. martā Rīgas publikai būs iespēja no jauna iepazīt kipriešu pianistu Kristosu Jerolatsiti, kurš kopā ar mūsu mūziķiem – saksofonistu Tomu Rudzinski, kontrabasistu Tomu Poišu un bundzinieku Kasparu Kurdeko pētīs mūžam mainīgo, paša radīto muzikālo ainavu, sapludinot dažādus džeza žanrus.

Neparasts eksperimentālais vakars “M/Darbnīcas” apmeklētājus sagaida 16. martā, kad tur uzstāsies lielisks pašmāju mūziķu kvartets – vokāliste Elīna Silova, modulāro sintezatoru pārzinātāja Evija Vēbere, saksofonists Kārlis Auziņš un bundzinieks Rinalds Maksimovs. Visus vieno mīlestība uz brīvu improvizāciju un nepieradinātu skaņu pasauli. Arī šis koncerts būs kā ļaušanās mirkļu impulsiem. Sagaidāms minimālisms, abstrakta deju mūzika, daudzšķautņaini ritmi, askētiski dvēseliskas melodijas un neierastas skaņas no elektroniskajiem un akustiskajiem instrumentiem.

Ar jaunām vēsmām pašmāju mūzikā varēs iepazīties arī 20. martā, kad “M/Darbnīcā” uzstāsies “Third Stream Quartet” jeb “TSQ” – nesen dibināts džeza kvartets, kurā muzicē vibrofonists Ēriks Miezis, kontrabasists Andris Grunte, lietuviešu ģitārists Pranas Kentra un klarnetists Indriķis Veitners. Ansambļa fokuss ir uz cool jazz un third stream stilistiku, iztiekot bez sitaminstrumentiem un panākot izteiktu kameransambļa skanējumu. Programmā iekļauti gan Indriķa Veitnera un Ērika Mieža oriģinālskaņdarbi, gan dažādi jau zināmu džeza tēmu aranžējumi. Martā kvartetam ieplānots arī plates ieraksts izdevniecībā “Jersika Records”.

Visbeidzot 27. martā kultūrtelpā “M/Darbnīca” uzstāsies ļoti pieredzējis pašmāju kvartets, kurā satikušies trombonists Lauris Amantovs, pianists Viktors Ritovs, kontrabasists Andris Grunte un bundzinieks Artis Orubs. Repertuārā būs gan tradicionālas džeza tēmas, gan pašu kvarteta dalībnieku veidoti mūsdienu pophitu aranžējumi, kā arī jazzrock un fusion stila kompozīcijas. Jaunajai koncertprogrammai dots nosaukums “Veltījums J. J. Johnson un Kay Winding”.

Kultūrtelpa “M/Darbnīca” atrodas fon Stricka villas kvartālā Aristīda Briāna ielā 9 un tajā darbojas arī izstāžu zāle “M/Gallery”. Biļetes uz pasākumiem nopērkamas kultūrtelpas mājas lapā mdarbnica.lv, kā arī pie ieejas.