Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


LNSO noslēdz koncertsezonu ar trim izciliem tiešsaistes koncertiem

Redakcija
Redakcija

Šī gada aprīlī un maijā LNSO noslēgs 2020./ 2021. gada koncertsezonu ar trim krāšņiem tiešsaistes kon-certiem. 30. aprīlī klausītājus priecēs pianists Reinis Zariņš un Lietuvas diriģents Modests Pitrens. 14. maijā uz skatuves kopā ar pianisti Elīnu Bērtiņu pēdējo reizi LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā kāps Andris Poga. Savukārt 21. maijā LNSO atkal tiksies ar krievu mūzikas leģendu — diriģentu Vladimiru Fedosejevu, viņiem pievienosies pianists Georgijs Osokins, mecosoprāns Oļesja Pet-rova un Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”.

2020./2021. gada sezona LNSO, līdzīgi kā simfoniskajiem orķestriem visur pasaulē, bijusi izaicinoša. Bijām priecīgi, ka rudenī klausītājus izdevās satikt klātienē, tomēr sezonas lielākā daļa norisinājās “LNSO digitālās koncertzāles” formātā, dodot iespēju sasniegt sešos mēnešos ap astoņiem tūkstošiem skatītāju un ievērojamu skaitu Latvijas Radio 3 “Klasika” klausītāju. Gandrīz visus koncertus līdz šim esam piedāvājuši bez maksas, tomēr sezonas izskaņā, cerot uz skatītāju atbalstu, esam nolēmuši uz koncertiem pārdot ieejas kartes. Sezonu noslēgsim ar trim vērienīgiem simfoniskajiem koncertiem izcilu mākslinieku sniegumā. Īpaši priecīgi esam par iespēju sastapties ar leģendāro Krievijas maestro Vladimiru Fedosejevu, kuru ar LNSO saista sirsnīga draudzī-ba un kopīgi iegūta Lielā mūzikas balva,” saka LNSO direktore Indra Lūkina.

Pirmais koncerts būs skatāms 30. aprīlī pl. 19.00, kad pianists Reinis Zariņš, lietuviešu diriģents Modests Pit-rens un LNSO atskaņos LNSO sezonas rezidējošās komponistes Lindas Leimanes, kā arī Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa skaņdarbus. Pianists Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis. Viņš muzicējis pasaules labākajās koncertzālēs — Amsterdamas Concertgebouw, Ņujorkas Kārnegija centra Veila zālē, Londonas Vigmorzālē, Maskavas Čaikovska zālē u. c. Reinis ir arī četrkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts (2011, 2013, 2015, 2020). Koncerta diriģentam Modestam Pitrenam ir cieša saikne ar Latviju – no 2009. līdz 2014. gadam viņš bija Latvijas Nacionālās operas un baleta galvenais diriģents un vēlāk galvenais viesdiriģents. Pitrens ir starptautisku konkursu laureāts. Kopš 2003. gada pasniedzējs Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas Diriģē-šanas nodaļā, kopš 2015. gada šīs nodaļas vadītājs. Iepriekšējo reizi Pitrens un LNSO kopīgi muzicēja pirms diviem gadiem, un koncertā piedalījās arī Trio Palladio.

14. maijā pl. 19.00 skatītājus priecēs pianiste Elīna Bērtiņa un LNSO diriģenta Andra Pogas vadībā. Šis kon-certs ir īpašs, jo pēc astoņu gadu ilgas sadarbības tas būs noslēdzošais koncerts Andrim Pogam orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta statusā. Koncertā skanēs efektīgais Sergeja Prokofjeva Pirmais klavierkoncerts un Antona Bruknera vērienīgā Devītā simfonija.

“Astoņas sezonas LNSO galvenā diriģenta amatā vienmēr atcerēšos kā ļoti dinamisku laiku ar daudziem noti-kumiem, laimes un arī izaicinājumu brīžiem. Jebkurš orķestris ir radoša vienība, kur tradīcijas vienmēr nepiecie-šamas balansā ar attīstību, nebeidzamu tiekšanos pēc izcilības, un LNSO piemīt abi elementi. Esmu priecīgs un pateicīgs par šiem gadiem un, kaut arī sezonu un visu periodu noslēdzam ar koncertu attālināti, bez publi-kas koncertzālē, vēlu mūziķiem pēc iespējas drīzāk atkal satikties ar klātienes klausītājiem, kuri noteikti būs izslāpuši pēc īstas skaņas, simfoniska prieka!” saka Andris Poga.

Runājot par koncerta programmu, diriģents saka: “Atskaņot Brukneru allaž ir izaicinājums, taču vienlaikus tas ir ārkārtīgs, pat pārcilvēcisks prieks. Tā nekad nav iešana pa vieglu, iestaigātu ceļu. Drīzāk tas, šķiet, līdzinās kosmosa izzināšanai – atbilžu meklēšanai uz mūžseniem, eksistenciāli svarīgiem jautājumiem par lietu kārtību. Bruknera Devītā ir viena no simfoniskā repertuāra augstākajām virsotnēm — Everests, kurā grūti kāpt, bet, ja izdevies tikt augšā, neapžilbt no saules spožuma.”

Savukārt 21. maijā pl. 19.00 notiks atkalsatikšanās ar leģendāro diriģentu Vladimiru Fedosejevu, pianistu Ge-orgiju Osokinu, mecosoprānu Oļesju Petrovu un Valsts Akadēmisko kori “Latvija”. 88 gadus vecais Vladimirs Fedosejevs ir krievu simfoniskās diriģēšanas skolas vecmeistars, dzīva leģenda. Čaikovska Lielā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents kopš 1974. gada, Tokijas filharmonijas orķestra pirmais viesdiriģents (kopš 2000. gada), pastāvīgais viesdiriģents Cīrihes opernamā (kopš 1997. gada) un Cīri-hes Tonhalle (kopš 2000. gada). Par 2013./2014. gada sezonas atklāšanas koncertu LNSO un Vladimirs Fedo-sejevs saņēma Lielo mūzikas balvu 2013. 21. maija koncertā viņam pievienosies klausītāju iemīļotais pianists Georgijs Osokins. Pēc panākumiem Šopēna konkursā Varšavā 2015. gadā Georgijs Osokins kļuva par sensā-ciju, no kritiķiem izpelnoties epitetus “izcils, neparedzams un revolucionārs”. 2019. gada maijā Gidons Krēmers paziņoja, ka Georgijs kļuvis par orķestra Kremerata Baltica pastāvīgo rezidējošo viesmākslinieku. Līdz ar fran-ču zvaigzni Likā Debargu Georgijs ir pirmais, kam orķestris savā 22 gadu pastāvēšanas vēsturē piešķīris šo titulu. Georgijs vairākkārt sadarbojies arī ar LNSO. 21. maija koncertā uzstāsies arī fenomenāli skaistās balss īpašniece Oļesja Petrova. Viņa dzimusi Sanktpēterburgā un absolvējusi Sanktpēterburgas Rimska-Korsakova Valsts konservatoriju. Oļesja Petrova uzstājas prestižos opernamos un koncertzālēs Eiropā, ASV, Dienvidame-rikā, Korejā, Ķīnā, Japānā. Viņa dziedājusi neaizmirstamu mecosoprāna solo Džuzepes Verdi Rekviēma atska-ņojumā kopā ar VAK “Latvija” un LNSO Andra Pogas vadībā Parīzes Elizejas lauku teātrī. 21. maija koncerta programmā: Ludviga van Bēthovena skaistā fantāzija — Ceturtais klavierkoncerts — un Sergeja Prokofjeva kinematogrāfiskā, spēcīgā un sestajā daļā “Nāveslauks” dziļi aizkustinošā kantāte “Aleksandrs Ņevskis”.

Koncertus tiešraidē varēs skatīties LNSO un “Biļešu paradīzes” mājaslapā. Biļetes uz koncertiem iespējams iegādāties bilesuparadize.lv. Viena koncerta biļetes cena – 7 EUR, savukārt visu triju koncertu biļešu kom-plekts nopērkams par 15 EUR. Ar īpašo piekļuves kodu koncertus līdz 31. maijam varēs skatīties arī ierakstā.
Seko līdzi LNSO jaunumiem mājaslapā https://www.lnso.lv/ un Facebook profilā https://www.facebook.com/LNSO.lv.