Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


“Kijivas Solisti” izpildīs ukraiņu komponistu skaistākos skaņdarbus

Redakcija
Redakcija

VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz Ukrainas nacionālā kamerorķestra “Kijivas Solisti” koncertu šī gada 19. aprīlī Lielajā ģildē. Kopā ar “Kijivas Solistiem” koncertā piedalīsies arī ukraiņu pianists Arturs Ņikuļins un Latvijas Radio kora vīru grupa. Koncerta programmā ukraiņu komponistu Valentīna Silvestrova, Miroslava Skorika, Aleksandra Šimko, Maksima Berezovska skaņdarbi, ukraiņu tautas mūzika, kā arī Fēliksa Mendelszona un Nino Rotas darbi. Sadarbībā ar Aktuālie ziedojumi - ziedot.lv koncerta laikā tiks vākti ziedojumi Ukrainas cilvēku atblastam.

Ukrainas nacionālais kamerorķestris “Kijivas Solisti” apvieno atzītus un populārus mūziķus no visas Ukrainas, lielākā daļa no tiem ir nacionālu un starptautisku konkursu laureāti. Kamerorķestra izteiksmīgais un poētiskais stils apvienojumā ar ukraiņu mūzikas tradīcijām ir savaldzinājis klausītājus visā pasaulē: Luksemburgas pilī un UNESCO zālē Parīzē, Berlīnes Komiskajā operā, Nacionālajā Filharmonijas zālē Varšavā, Flažē koncertzālē Beļģijā, Vīnes Radio "Kulturhaus", Esplanādes koncertzālē Singapūrā un pasaules izstādē Japānā. Ansamblis muzicējis tādos starptautiskos festivālos kā Dāvida Oistraha festivālā Igaunijā, Laikmetīgās mūzikas festivālā "Varšavas rudens" Polijā, Mūsdienu mūzikas festivālā Krakovā, Polijā, Rūras klasiskās mūzikas festivālā Vācijā, Starptautiskajā simfoniskās mūzikas festivālā Alžīrijā, Ankaras mūzikas festivālā Turcijā, Starptautiskajā Ludviga van Bēthovena mūzikas festivālā Polijā, kā arī Ukrainas festivālos – Season Music Premiers, KyivMusicFest, GogolFest, ChamberArtMusic.

Orķestrim ir svarīgi nest pasaulē ukraiņu komponistu skaņdarbus, tāpēc koncerta programmā būs dzirdami dažādu ukraiņu komponistu skaņdarbi, sākot no klasicisma līdz pat ukraiņu laikmetīgās mūzikas izcilākajiem skaņdarbiem.
Klausītājiem būs iespēja dzirdēt Valentīna Silvestrova opusu “Klusā mūzika” un nelielo ciklu “Divas dziesmas”, kurš savu skatuves pirmatskaņojumu piedzīvos tieši Lielajā ģildē. Valentīns Silvestrovs tiek saukts par pēcskaņas meistaru, jo ir viens no savdabīgākajiem un introvertākajiem mūsdienu komponistiem. Nebūdams PSRS “centra” komponists, avangardiski noskaņotais Silvestrovs pakļāva savu daiļradi visām iespējamām represijām – to skaitā bija izslēgšana no Komponistu savienības, partitūru nepublicēšana un darbu neatskaņošana.

Komponists Jurijs Ševčenko ir viens no šī gada Krievijas iebrukuma Ukrainā upuriem; viņa sirds apstājās 2022. gada 23. martā, Kijivā. Dzīves laikā Ševčenko radījis mūziku vairākām mūziklu izrādēm, televīzijas šoviem, dramatiskā teātra izrādēm, kā arī strādājis akadēmiskās mūzikas laukā, rakstot mūziku baleta trupām, tautas deju grupām un vokālajiem ansambļiem. Koncertā Lielajā ģildē skanēs viņa melodija “We are” , kas ir veidota kā parafrāze par ukraiņu nacionālo himnu.

Koncertā tiks atskaņota arī Miroslava Skorika “Melodija” laminorā. Komponists bijis viens no pazīstamākajiem un ievērojamākajiem ukraiņu muzikologiem, komponistiem un diriģentiem. Otrā pasaules kara laikā Skoriku ģimene tika arestēta un izsūtīta uz Sibīriju un tikai pāris gadus pēc kara beigām viņš atgriezies dzimtenē. Miroslavs Skoriks radījis trīs operas, baletu, vairākus koncertus, simfoniskās partitas un tēlojumus, vokālo un instrumentālo mūziku un pāri 40 partitūru kinofilmām.

Savukārt Maksima Berezovska “11.simfonija” Domažorā, kas tiks atskaņota koncertā, ir īsts klasicisma paraugs struktūras un stilistikas ziņā. Berezovski nereti dēvē par ukraiņu klasiķi – viņš komponējis pirmās operas, vijolsonātes un koncertus, miniatūras klavesīnam, kā arī pilnu liturģijas ciklu baznīcas rituāla vajadzībām.

Koncertā Lielajā ģildē pie klavierēm redzēsim ukraiņu pianistu Arturu Ņikuļinu, kurš jau kādu laiku par savām pagaidu mājām sauc Latviju. Viņš ir absolvējis Ļvivas Nacionālo Mūzikas akadēmiju, vēlāk studijas turpinājis Briseles Karaliskajā konservatorijā, kā arī vairākkārt piedalījies dažādu starptautiski atzītu pianistu meistarklasēs. Arturs Ņikuļins plūcis laurus Pirmajā starptautiskajā jauno pianistu konkursā Enshedē, Nīderlandē, Dņepropetrovskas rīkotajā starptautiskajā Šopēna pianistu konkursā, Borisa Ļatošinska vārdā nodēvētajā Laikmetīgās klaviermūzikas starptautiskajā konkursā Parīzē, kā arī ieguvis Grand Prix Bādenes - Virtenbergas konkursā Musical Fireworks. Ar panākumiem piedalījies dažādos festivālos Ukrainā, Krievijā, Polijā, Šveicē, tostarp Valentīna Silvestrova vārdā nosauktajā festivālā Bāzelē. Cieši sadarbojies ar tādiem mūsdienu skaņražiem kā L. Dičko, D. Česnakovs, J. Šerbakovs, N. Barki un V. Silvestrovs, pirmatskaņojot viņu opusus klavierēm vai kameransamblim.

Arturs Ņikuļins ir pateicīgs par iespēju koncertēt Latvijā: “Pēdējos trīs gadus es dzīvoju un strādāju Maskavā. Man bija pārliecība, ka atklājot ukrainas kultūru, parādot tās vērtības un skaistumu, es palīdzu stiprināt sabiedrību un atbalstīt ukraiņu diasporu Krievijā. Paralēli tam es atklāti iebildu pret pašreizējo Krievijas valdību, stāstot par to daždās intervijās un sociālajos tīklos. Kad 24.februārī Ukrainas teritorijā atskanēja pirmie sprādzieni es sapratu, ka man ar Krieviju vairs nav pa ceļam un visas manas pūles pēdējo trīs gadu laikā ir bijušas veltīgas. Es sapratu, ka man šī valsts ir steidzīgi jāpamet un es nolēmu doties uz Latviju. Ar asarām acīs, esmu pateicīgs par Latvijas valdības operatīvajiem lēmumiem, kas ļāva man šeit nonākt un pēc iespējas ātrāk integrēties Latvijas sabiedrībā.“

Sadarbībā ar Aktuālie ziedojumi - ziedot.lv koncerta laikā tiks vākti ziedojumi Ukrainas atbalstam.

Koncertu tiešraidē būs iespējams klausīties Latvijas Radio 3 Klasika un skatīties LSM.lv, kā arī koncerta ierakstu varēs noskatīties 24.aprīlī plkst.15:25 LTV1.

Biļetes ir iespējams iegādāties „Biļešu paradīze“ kasēs un internetā.