Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:21, Did:0, useCase: 3


Zvaigžņu festivāla otrajā nedēļā skanēs Mocarts, Vasks un džezs

Redakcija
Redakcija

Līdz 23. martam koncertzālē “Lielais dzintars” jau 32. reizi norisinās Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais ikgadējais Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls ar izcilu pašmāju mākslinieku un arī starptautisku zvaigžņu uzstāšanos.

16. martā pulksten 18 kopā Liepājas Simfoniskais orķestris muzicēs somu diriģenta Juhas Kangasa vadībā, atskaņojot programmu, kurā satiksies Volfganga Amadeja Mocarta pārlaicīgā elegance un Pētera Vaska mīlestības pilnās harmonijas. Koncertā uzstāsies viena no pēdējo desmit gadu izcilākajām obojistēm pasaulē – franču māksliniece Selīne Muanē, kā arī virtuozā vācu vijolniece Katrīna ten Hāgena.
Koncertā skanēs Pētera Vaska ”Musica serena”, ko viņš veltījis tieši savam ilggadējam draugam – diriģentam Juham Kangasam, un fantāzija vijolei un stīgu instrumentiem “Vox amoris”, kas ir stāsts par varenāko spēku pasaulē – mīlestību.
Savulaik Juha Kangas aktīvi popularizējis vairāku Ziemeļvalstu komponistu daiļradi, to skaitā arī Pētera Vaska. “Domāju, ka katra diriģenta pienākums ir popularizēt sava laika mūziku,” saka Juha Kangas, kam sadarbība ar Pēteri Vasku izvērtusies ilgā un sirsnīgā draudzībā. “1991. gadā Pēterim Vaskam pasūtīju jaundarbu manam orķestrim (Ostrobotnijas kamerorķestrim) – tā tas sākās. Kopš toreiz Pirmās simfonijas Vasks man un manam orķestrim sarakstījis vairākus darbus.”
Vaska “Vox amoris” solo partiju atskaņos vācu vijolniece Katrīna ten Hāgena, kuru raksturo virtuoza meistarība un kaislība. 14 gadu vecumā viņa debitēja kopā ar Nirnbergas Simfonisko orķestri, un kopš tā laika viņa viesojusies daudzviet Eiropā, ASV, Argentīnā, Urugvajā un Ķīnā. Patlaban viņa ir Leipcigas Brīvā orķestra koncertmeistare, kā arī Franča Lista Veimāras Mūzikas Universitātes profesore un pasniedz Fēliksa Mendelsona-Bartoldi Mūzikas un teātra universitātē Leipcigā.

Diriģentam Juham Kangasam īpaši tuva vienmēr bijusi Volfganga Amadeja Mocarta mūzika, iespējams, tāpēc viņš bieži tiek aicināts diriģēt tieši Mocartu. No neaptverami plašās Mocarta daiļrades klausītāji šajā koncertā varēs baudīt Sešas vācu dejas, emocijām piepildīto Hafnera simfoniju un par vienu no nozīmīgākajiem skaņdarbiem obojas repertuārā uzskatīto Obojas koncertu, kur solo skanēs izcilās francūzietes Selīnes Muanē interpretācijā.

23 gadu vecumā Muanē ieguvusi vadošās obojistes vietu prestižajā Drēzdenes Valsts kapelā un laika gaitā uzstājusies ar tādiem slaveniem diriģentiem kā Kristians Tīlemans, Zubins Mehta, Klaudio Abado un Andris Nelsons. Viņa ir regulāra viešņa Vīnes Filharmonijas un Londonas Simfoniskā orķestra koncertos.

15. martā ar džeza programmu zvaigžņu festivāla publiku priecēs “Trio Elpo” kopā ar saksofonistu un klarnetistu Džonu Ruoko. Uz šo koncertu biļetes gan diemžēl vairs nav pieejamas.

Šajā nedēļas nogalē pēc Zvaigžņu festivāla koncertu apmeklējuma klausītāji var turpināt baudīt skaistu vakaru izgaismotās Liepājas ielās. Četrus vakarus – 15., 16., 17. un 18. martā – no plkst. 19.00 līdz 23.00 norisināsies pilsētas 399. dzimšanas dienas ietvaros organizētā pastaiga “Izgaismotā Liepāja”. Pastaigas maršruta karte atrodama šeit: https://faili.liepaja.lv/Bildes/Kul...

Vēl divi koncerti gaidāmi festivāla pēdējā nedēļā. 21. martā pulksten 19 solokoncertu sniegs pianiste Aurēlija Šimkus, ar kuru kopā klaviermūzikas cienītāji varēs piedzīvot izsmalcinātu ceļojumu laikā un iepazīties ar brīnišķīgiem Filipa Glāsa, Sergeja Prokofjeva un Friderika Šopēna skaņdarbiem.

Savukārt vērienīgā festivāla noslēgumā, 23. martā, pulksten 18 skanēs izcilā itāļu operu ģēnija Džuzepes Verdi Rekviēms – monumentāls garīgās vokāli instrumentālās mūzikas skaņdarbs, kurā komponists ielicis visu savu ģeniālā melodiķa un lielu muzikālo formu dramaturģijas meistara talantu.
Ar pilnu Zvaigžņu festivāla programmu var iepazīties Liepājas Simfoniskā orķestra mājaslapā Sākums | VSIA LIEPĀJAS SIMFONISKAIS ORĶESTRIS Biļetes uz festivāla koncertiem atrodamas “Biļešu Paradīzes” tīklā bilesuparadize.lv

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas pilsēta, SEB banka un Polijas Republikas vēstniecība Rīgā.