Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


papildināts ATCELTS. “Simfoniskais hits ar Goran Gora aicina” atklāt “Melanholiskā valša” noslēpumus

Redakcija
Redakcija

Trešdien, 21. aprīlī, plkst. 19.00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), somu diriģents Tāvi Oramo un stāstnieks Goran Gora klausītājiem tiešsaistē no Lielās ģildes piedāvās bez maksas skatīties multimediālo koncertu no cikla “Simfoniskais hits ar Goran Gora”. Klausītāji gan muzikāli, gan vizuāli ar komiksu estētikā veidotiem video tiks iepazīstināti ar somu komponista Žana Sibēliusa “Tuonelas gulbi” un Sesto simfoniju, kā arī ar latviešu pazīstamāko valsi – Emīla Dārziņa “Melanholisko valsi”.

Simfoniskais hits ar Goran Gora” ir multimediāls koncertcikls ar pievienoto izglītojošo vērtību, kuru LNSO klausītājiem piedāvā jau kopš 2014. gada. Tas visupirms domāts jauniešiem, taču dod iespēju arī jebkura cita vecuma interesantiem bez pieredzes klasiskās mūzikas baudīšanā aizraujošā veidā iepazīt šo mūzikas jomu.
Cikla koncertos dziesminieks Goran Gora klausītājiem atklāj skaņdarba rašanās laikmeta kontekstu, zīmīgākās vēsturiskās detaļas, komponista dzīvesstāstu, kā arī interesantas skaniskas nianses, kurām jāpievērš uzmanība mūzikas klausīšanās laikā. Asprātīgo, viegli uztveramo stāstu autors ir rakstnieks Jānis Joņevs — “Jelgava-94” autors un JRT daudzsēriju mākslas filmas “Aģentūra” scenārija līdzautors. Animāciju idejas autors ir Purvīša balvas laureāts, mākslinieks Krišs Salmanis, un animāciju režisors ir daudzu izcilu multimediālu uzvedumu autors Roberts Rubīns.

21. aprīļa koncertā līdzās tiks likti Emīls Dārziņš (1875–1910) un Žans Sibēliuss (1865–1957) – divi komponisti, kuru attiecības ir sarežģītas. Emīlam Dārziņam liktenīgu nelaimi nesa somu kolēģa “Tuonelas gulbis” – tieši šī opusa atdarinājumu piedēvēja Dārziņa skaņdarbam “Vientuļā priede”. Jūtīgais komponists, sagrauts par tādu apvainojumu, sadedzināja partitūru kamīna liesmās. Tā nu nekad neuzzināsim, kā skanēja Dārziņa “Vientuļā priede”, taču mums vismaz palicis izcilais, jūtīga lirisma pilnais “Melanholiskais valsis”, kura partitūru izdevās atjaunot. Koncertā varēsim dzirdēt arī Dārziņa mūzai liktenīgo Sibēliusa poēmu “Tuonelas gulbis”. Programmu vainagos Sibēliusa Sestā simfonija. Zīmīgi, ka visas kompozīcijas LNSO izpildīs Sibēliusa tautieša – jaunā somu multitalanta Tāvi Oramo vadībā.

Pateicoties mūsdienīgajai pieejai mūzikas atskaņojumos, Tāvi Oramo reputācija kritiķu acīs uzņem straujus apgriezienus, solot viņam spožu nākotni. Kā rezidences mākslinieks viņš darbojies somu orķestrī Tapiola Sinfonietta, savukārt 2020. gadā bijis VocalEspoo festivāla mākslinieciskais direktors. Oramo ir arī atzīts tenors. Diriģēšanas un dziedāšanas dubultā loma, kā arī klarnetista un elektroniskās mūzikas radītāja prasmes spēcīgi ietekmē Oramo repertuāra izvēli, sākot no improvizācijas līdz daudzdisciplīnu sadarbībai.

Koncerta tiešraidi trešdien, 21. aprīlī no plkst. 19.00 – 20.00 bez maksas būs iespēja skatīties LNSO mājaslapā – https://www.lnso.lv/, "Facebook" profilā – https://www.facebook.com/LNSO.lv un "YouTube" kontā – https://www.youtube.com/user/LNSO1926.

Cikla koncerti notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Aktuālajiem LNSO notikumiem aicinām sekot līdz LNSO mājaslapā, kā arī orķestra Facebook lapā.