Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:364, Did:0, useCase: 3


Brauna "Saule, Pērkons, Daugava" balsojumā kļuvusi par simtgades nozīmīgāko dziesmu Latvijā

Redakcija
Redakcija

Brauna "Saule, Pērkons, Daugava" balsojumā kļuvusi par simtgades nozīmīgāko dziesmu Latvijā
100gades nozīmīgākās dziesmas autors Mārtiņš Brauns. foto: Jānis Deinats


Vakar, 15. novembrī, tika paziņoti Radio SWH rīkotās aptaujas TOP100 par Latvijas visu laiku labākajām, nozīmīgākajām dziesmām, piecu labāko dziesmu titula ieguvēji. Kopā, tautas balsojumā, noteiktas 100 dziesmas, kas mūžam nesīs Latvijas Simtgades vārdu mūzikas un visas Valsts vēsturē. Tautas balsojums ilga no 2017. gada 18. novembra līdz 2018. gada 15. maijam. Šajā posmā par simtgades dziesmām kopskaitā tika saņemtas 136779 balsis. Par simtgades nozīmīgāko dziesmu Latvijā kļuvusi Mārtiņa Brauna komponētā, nereti par neoficiālo Latvijas himnu dēvētā, dziesma ar Raiņa vārdiem "Saule, Pērkons, Daugava" , otrajā vietā atstājot citu atmodas grāvēju - leģendārās rokgrupas "Līvi" dziedāto Ainara Virgas dziesmu "Dzimtā valoda".

Vēl piecniekā iekļuvušas Renāra Kaupera un Ināras Cipes "Mana dziesma", Mārtiņa Freimaņa izpildītā latviešu tautasdziesma "Pie Dieviņa gari galdi", un Imanta Kalniņa un Māra Čaklā dziesma, ko pirmsākumos izpildīja armijas grupa "Zvaigznīte" ar solistu Paulu Butkēviču , "Viņi dejoja vienu vasaru" Menueta izpildījumā.

Uzreiz aiz piecinieka balsojumā iekļautas Ievas Akurāteres izpildītā atmodas lūgšana "Manai tautai" ( Palīdzi, Dievs!"), kuras autori ir amerikas latvieši Brigita Ritmane / Andris Ritmanis, Imanta un Viktora Kalniņu un Menueta "Dziesma, ar ko tu sāksies?", Ulda Stabulnieka "Tik un tā" un Jāņa Aišpura un „The Sound Poets” "Kalniem pāri" , bet desmitnieku noslēdz līdz šim vairākās aptaujās par labāko atzītā Raimonda Paula un Jāņa Petera "Mēmā dziesma" leģendārā dueta Viktora Lapčenoka un Noras Bumbieres izpildījumā.

Kaut Raimonda Paula labākā dziesma ierindojusies vien 10. vietā, skaitliski Maestro kļuvis par populārāko komponistu simtniekā - kopumā 16 dziesmas, pārspējot Imantu Kalniņu ar 10 kompozīcijām. Vēl vienam dižgaram Zigmaram Liepiņam - 8 dziesmas simtniekā, bet ar tikpat dziesmām par vienu no poulārākajiem komponistiem kļuvis arī Prāta Vētras līderis Renārs Kaupers. Prāta Vētra un Līvi simtniekā ir arī pārstāvētākās grupas.

Visu labāko 100 dziesmu sarakstu iespējams atrast, par katru dziesmu vairāk uzzināt un noklausīties iespējams ŠEIT .

Mārtiņš Brauns, Rainis "Saule , Pērkons, Daugava"



Grāmatā “SAULE MĀRTIŅŠ DAUGAVA”, pats autors Mārtiņš Brauns raksta:

Šī dziesma nav nekāds mans nopelns. Tas ir nenormāls pagodinājums no Dieva. Nu, jā, mana domāšana ir. Jā, man patīk nesimetriskie ritmi, man patīk roka intonācijas. Tā ir mana valoda, bet kopumā – nu kāds tur mans nopelns. Sākumā to dziedāja Voldemārs Karpačs, tad Kamerkoris „Sindi putnu dārzs” un citi kori. Somijā, Izraēlā nesaprazdami ne vārda, uz “Saule, Pērkons, Daugava” visi cēlās kājās. Jebkurā koncertā - vai skolā, baznīcā vai kur. Pats arī dziedāju, spēlēdams līdzi, un jutu, ka man kaklā gāmurs raustās un ka nevaru padziedāt. Jutu, ka acīs slapjums rodas – viņš netek, bet ir. Ne jau lepnuma dēļ man tā notika, arī daudziem citiem acis bija slapjas. Kas tas ir? Tā ir katarse vai kas? Un interesantākais, ka arī tiem, kas ne vārda nesaprata, tā bija. Jānis Erenštreits uzdrīkstējās Skolēnu dziesmu svētkos pirmo reizi iekļaut “Saule, Pērkons, Daugava”. Cepuri nost viņa priekšā par drosmi, ka viņš to dabūja gatavu un riskēja droši vien ar karjeru.

Savukārt 2014.gadā komponista Mārtiņa Brauna dziesma “Saule, Pērkons, Daugava” kļuva par Spānijas ziemeļaustrumu reģiona Katalonijas neatkarības kustības himnu. Dziesmu, Barselonā pieminot Katalonijas brīvības cīņu 300. gadadienu, izdziedāja desmitiem tūkstoši cilvēku.

Izmantotie resursi: VISU LAIKU LABĀKĀS SIMTGADES DZIESMAS — LV TOP 100, youtube.com .