Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Restaurēta filma „Vai viegli būt jaunam?” – brāļu Limjēru kinoklasikas festivālā Francijā

Redakcija
Redakcija

Francijas pilsētā Lionā šobrīd notiek restaurētu klasisko filmu festivāls „Festival Lumière”, un pirmoreiz šī festivāla uzmanību izpelnījies arī Latvijas kinodarbs – režisora Jura Podnieka leģendārā dokumentālā filma „Vai viegli būt jaunam?” (1986) atlasīta restaurācijas projektu prezentācijai „Re Birth”.

Slaveno kinematogrāfa pamatlicēju, brāļu Limjēru vārdā nosauktais Festival Lumière (šogad 14.-22. oktobrī) ir pasaules mēroga notikums, kas „svin kinoklasikas mantojuma vitalitāti”, piedāvājot aptuveni 450 dažādus seansus un notikumus – restaurētu filmu skates, kinovēstures retrospektīvas, viesu meistarklases un klasiķu godināšanu, mēmo filmu seansus mūzikas pavadījumā un citus pasākumus plašai auditorijai daudzos Lionas kinoteātros. Festivāla ietvaros jau 11. reizi notiek arī starptautisks restaurēto filmu tirgus MIFC (Marché International du Film Classique), un tajā pirmoreiz organizēta sadaļa Re Birth / Atdzimšana, kurā satiekas restaurācijas profesionāļi, klasisko filmu izplatītāji un festivālu kuratori, veidojas restaurēto filmu tālākais ceļš pie kinoskatītājiem.

Starp sešiem restaurācijas projektiem sadaļā Re Birth Programme #2 (kur iekļauta arī, piemēram, Mihaela Hanekes agrīno filmu restaurācija) izvēlēta viena no pasaulē savulaik pazīstamākajām Latvijas filmām, režisora Jura Podnieka precīzi tvertais jaunās paaudzes portrets Vai viegli būt jaunam? (1986), kas izraisīja milzīgu rezonansi sabiedrībā, kļūstot par PSRS norieta un tā sauktās perestroikas laikmeta simbolu Eiropā un Atmodas priekšvēstnesi Latvijā. Šīs filmas restaurācijā spēkus apvienojušas vairākas institūcijas un organizācijas – sadarbībā ar Nacionālo Kino centru restaurācijas procesu organizēja Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, piesaistot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālo atbalstu, restaurācijas darbi veikti Latvijas Studijā Lokomotīve, kas ar zīmolu Locomotive Classics jau iekaro starptautisku ievērību un restaurējusi arī igauņu un armēņu kinovēstures klasiku.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma uzsver: “Digitālo tehnoloģiju attīstība ir veicinājusi klasisko filmu atdzimšanu un popularitātes pieaugumu visā pasaulē. Kinoklasikas restaurācija, kas ļauj filmām atgriezties aktīvajā aktuālajā kultūras apritē, pēdējos gados ir nozīmīgs process arī Latvijā. Tālab īpašs prieks, ka Lionas starptautiskais festivāls un tā industrijas sadaļa, filmu tirgus – viena no pasaulē būtiskākajām klasisko filmu popularizēšanas platformām – programmā iekļauj Latvijas dokumentālā kino klasiku, Jura Podnieka filmu Vai viegli būt jaunam?, uzsverot filmas nepārejošo aktualitāti un meistarīgo restaurāciju.”

Speciāli restaurācijas projekta prezentācijai, kas notiks piektdien, 20. oktobrī, ir izveidots videorullītis, kas iezīmē režisora Jura Podnieka un viņa filmas nozīmīgo vietu Latvijas un Eiropas kinovēsturē, īpašu uzmanību veltot arī filmas restaurācijas procesa raksturošanai. Filmas Vai viegli būt jaunam? restaurācijas projektu profesionāļiem prezentēs studijas Lokomotīve vadītājs, producents Roberts Vinovskis, uz Lionu dodas arī Nacionālā Kino centra vadītāja, kinozinātniece Dita Rietuma, jo NKC kā filmu nozares vadošā iestāde atbild par kultūras mantojuma saglabāšanu, atjaunošanu un pieejamību sabiedrībai, veicinot Latvijas kino klasikas starptautisko apriti (piemēram, tieši pēc NKC pieteikuma Kannu festivāla programmai Cannes Classics 2018. gada atlasē tika izskatīta un novērtēta Rolanda Kalniņa filma Četri balti krekli, 1967). Kinovēsturē nozīmīgu darbu popularizēšanai kalpo arī NKC uzturētā portāla filmas.lv restaurētās kinoklasikas sadaļa, kas tika atvērta 2020. gada nogalē un pieejama bez maksas visā pasaulē; šobrīd tur ievietotas jau 30 restaurētas filmas ar subtitriem angļu valodā. Restaurācijas procesus Latvijā koordinē Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, kur glabājas filmu oriģinālās kopijas, filmu autoru tiesības pārstāv organizācija AKKA/LAA.