Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Dailes teātris “Jūras vārtos” izrādīs mīlas stāstu “Eiridīke”

Redakcija
Redakcija

Ceturtdien, 15. februārī, plkst. 19.00 teātra namā “Jūras vārti” viesosies Dailes teātris ar dramaturģes Sāras Rūlas mīlas stāstu “Eiridīke” režisores un horeogrāfes Annas Abalihinas iestudējumā.

Visnemirstīgākais mīlasstāsts par Orfeju un Eiridīki turpina iedvesmot. Tikai šoreiz mūsdienu dramaturģes Sāras Rūlas stāsta centrā ir tieši Eiridīke, kura viņsaulē ne tikai zaudē, bet arī atrod savu brīvību, valodu un identitāti. Eiridīkes neatkarības un pašnoteikšanās meklējumi dod plašas iespējas izrādes veidotājiem uzrunāt skatītājus ar jauniem izteiksmes veidiem. Dzejnieks Jānis Elsbergs dramaturģes tekstu ir ne tikai latviskojis, bet arī atdzejojis, un izrādes radošā komanda ir atradusi fiziskā teātra estētikā balstītu kustību partitūru. Tā ir iepriekš neredzēta kombinācija un valdzinošs darbs, kas apbur, piesaista un neatlaiž vēl ilgi pēc redzētā – kā pati mīlestība.

Annas Abalihinas izrādē mitoloģisko pāri atveido divu dažādu paaudžu Dailes teātra virtuozākie aktieri. Par Eiridīki kļūst Ilze Ķuzule-Skrastiņa, tikmēr par Orfeju – Klāvs Kristaps Košins. Izrādē līdzās Eiridīkes tēla pārskatīšanai tiek uzdots jautājums par sievietes uzdrīkstēšanos mīlēt kādu, kas ir jaunāks, un par to, vai sabiedrība ir gatava tam, ko ilgi ir piedevusi pretējam dzimumam. Citās lomās Gints Andžāns, Lauris Dzelzītis, Mirdza Martinsone, Ērika Eglija-Grāvele, Milēna Miškēviča, Anete Krasovska, Juris Bartkevičs.

Teātra kritiķi izrādi nosaukuši gan par vienu no interesantākajiem notikumiem Latvijas teātros, gan gaismu, sajūtu, kustību, vārdu piedzīvojumu. Kustības valodas izteiksmīgumu uzsvēra arī teātra zinātniece un kritiķe Līga Ulberta: “Brīnišķīgi, ka Annai Abalihinai ir izdevies iedvesmot Dailes teātra aktierus jaunai pieredzei. Paradoksālā kārtā izrādi būtu daudz interesantāk skatīties, ja teksta nebūtu, jo kustību valoda ir daudznozīmīga un izteiksmīga. Nevainojami uzkonstruēta, ļoti skaista bilde, kurā precīzā vizuālā un skaniskā zīmējumā fiziski labi izdreijāti ķermeņi izpilda noteiktus uzdevumus. Tas ir neapšaubāmi profesionāli.”

Viesizrādi teātra namā “Jūras vārti” organizē SIA “Kurzemes filharmonija”, finansē Ventspils valstspilsētas pašvaldība.

Biļetes iegādājamas biļešu tirdzniecības tīklā “Biļešu paradīze”.

Informējam, ka publisko pasākumu laikā informācijas atklātības nodrošināšanai un publicitātei tiks veikta fotografēšana. Fotoattēli var tikt izvietoti teātra nama “Jūras vārti” mājas lapā un sociālajos kontos.