Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Šonedēļ pasniegs Latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2020"

Redakcija
Redakcija

6. martā Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2020” apbalvošanas ceremonijā tiks godināti desmit pagājušā gada svarīgākie un spilgtākie notikumi, aktivitātes un cilvēki latgaliskajā kultūrā, kā arī ar balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts keramiķis Voldemārs Voguls. Pirmo reizi balvas pasniegšanas ceremoniju tiešraidē no Latgales vēstniecības GORS varēs skatīt Latvijas Televīzijas tiešraidē plkst. 21.05.

Šogad balvas par aktivitātēm, darbu un sasniegumiem latgaliskajā kultūrā tiks pasniegtas jau trīspadsmito reizi. Latgaliešu kultūras gada balvas mērķis arvien ir apkopot labāko, spilgtāko un svarīgāko padarīto un notikumus pērnajā gadā latgaliskajā kultūrā, godināt aktīvākos latgaliešu kultūras pārstāvjus, popularizētājus, kā arī veicināt un rosināt jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību nākotnē. “Boņuks 2020“ godinās par sniegumu un padarīto 2020. gadā.

Pēc balvas organizatoru – Latgales vēstniecības GORS teiktā, ik gadu balvas pasniegšana izvēršas par sirsnīgu, vērtīgu un reizē arī ar humoru piepildītu satikšanos. Tomēr šā gada ierobežojumi ļauj balvas pasniegšanas ceremoniju veidot citādi nekā ierasts, izmantojot arī interesantus virtuālus risinājumus, nezaudējot latgaliskās vērtības, bet atklājot tās mūsdienu izpausmes.

Ceremoniju vadīs TV raidījumu vadītājs un komiķis, latgalietis Jānis Skutelis, tajā piedalīsies grupas “Tautumeitas“, “Dabasu Durovys“, “Raxtu raxti”, “Židrūns”, folkloras kopa “Upīte” un draugi.

Balvai šoreiz tika saņemti vairāk nekā 120 pieteikumi kategorijās “Valoda. Literatūra. Publicistika“, “Audio. Video“ un “Aktivitātes. Notikumi. Personības“, kopējais balvas pretendentu skaits sasniedza 112 dažādus notikumus, personības, darbus, projektus un citas aktivitātes. Kā pretendentu vērtēšanas kritēriji arī šoreiz tika izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, latgaliskums un/vai Latgales kultūras vērtību nešana, pretendenta ilgtspēja – ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

Žūrijas darbs pie Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2020“ pretendentu novērtēšanas pirmajā kārtā ir noslēdzies, un nu zināmi 30 balvas nominanti par paveikto 2020. gadā, savukārt 10 balvas ieguvēji tiek turēti noslēpumā.

Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2020” nominanti ir (alfabēta secībā):

Aldis Bukšs ar pirmo kriminālromānu latgaliski “Bruoli”
Andryva Jūrdža 175. jubilejas gada aktivitātes
Bilingvālais dzejas kopums “Pādejais modeļs”
Daina Kraukle ar grāmatu “Dienvidlatgalē austās segas”
Filma “Laiki. Cylvāki. Volūda”
Folkloras kopa “Upīte” ar aktivitātēm, albumu “Padzīdam i...” un videoklipiem
Grupa “Dabasu Durovys” ar albumu “Perimetrs” un tā prezentācijas koncertiem
Grupa “Inde Indive” ar EP “Mater Omnium” un debijas albumu “II”
Grupa “Tautumeitas” ar albumu “Dziesmas no Aulejas” un koncertdarbību
Grupa “The Sound Poets” ar dziesmu “Tik lānai kai munys dūmys”
Grupa “Varang Nord” ar dziesmu “Svietneica”
Gustavs Manteifels “Poļu Inflantija (Inflanty Polskie)”
Izdevums “Muna dzīšmu gruomota”: nošu grāmata, koncerts “Dzīšmu gruomota” un latgaliešu dziesmu stāsti
Koncertuzvedums “Latgolys freska”
Latgaliešu rakstniecībai veltītais raidieraksts “Puslopys”
Ligija Purinaša un Kaspars Strods “Laikmeta nospiedumi: 20. gs. Latgales stāsti”
Lipskis/Justs/Arbidāns ar albumu “Taids džezs”
“Ludzas igauņu ābece”. Sastādītājs Uldis Balodis
Muzykas i aiļu festivals “Upītes Uobeļduorzs” pirmo reizi brīvdabā
Antona Kūkoja 80. jubilejas gada notikumi, grāmata “Mīlesteiba. Lelais Līpu kolns” un dzejas izrāde “Pa mīlesteibu brīnūt, kuojis nasaļ”
Postfolkloras grupa “Rikši” ar koncertdarbību, albumu “trīp!” un videoklipiem
Publiciste un latgaliešu valodas entuziaste Vineta Vilcāne
Radio raidījums “Pīci breinumi 2.0”
Raidījums “Latgales ciematu stāsti: nezināmais par zināmo”
Raidījums “Literatūre”: Anna Rancāne un Antons Rupainis
Tradicionālo psalmu un bēru dziedājumu krājums “Saļmes Stērnīnē”
Youtube kanāls “Im a'mazed”
ŪGA. Albums “LG ir HH”
Vēsturnieks Kaspars Strods
Viesturs Kairišs un spēlfilma “Piļsāta pi upis”

Balvas “Boņuks 2020” žūrijas komisijā vērtējumus par pretendentiem šogad sniedza rekordliels žūrijas komisijas locekļu skaits – 56 latgaliskās kultūras pārzinātāji, iepriekšējo gadu balvu saņēmēji, mediju pārstāvji, balvas rīkotāju pārstāvji, latgaliskās kultūras sabiedriskie aktīvisti un attiecīgo sfēru pieaicinātie eksperti.

Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” pirmo reizi pasniegta 2009. gadā, bet kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības GORS komanda. Balvas norisi atbalsta Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar a/s “Latvijas Valsts meži” un Latgales Reģiona attīstības aģentūras atbalstu, kā arī Rēzeknes pilsētas dome, Balvu novada, Līvānu novada, Rēzeknes novada, Viļānu novada, Dagdas novada, Aglonas novada, Baltinavas novada, Krāslavas novada un Viļakas novada pašvaldības, biedrība “Partitūra“, Latvijas Televīzija, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv, Latvijas Radio Latgales studija. Plašāk par balvu: Latgalīšu kulturys goda bolva BOŅUKS un GORS