Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Padomi un ieteikumi veselīgākai televīzijas skatīšanai

Redakcija
Redakcija

Padomi un ieteikumi veselīgākai televīzijas skatīšanai
Foto no select.lv

Aktuāla lieta, īpaši svētku laikā ir televizora skatīšanās. Katrs trešais jeb 31% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka ilgstoša televizora skatīšanās ir radījusi riskus veselības problēmām, liecina digitālās televīzijas Viasat veiktais pētījums par televīzijas skatīšanās paradumiem. Domājot par televīzijas skatītājiem, Viasat sadarbībā ar fizioterapeiti Laimu Ivanovu ir sagatavojis ieteikumus, lai televizora skatīšanās būtu bauda, kuru nebojā sāpoša mugura vai saspringti muskuļi.

Lai nebojātu stāju, TV skatītājam jāizvēlas sēdēt ērtā krēslā, kurš veidots, ievērojot ergonomikas pamatprincipus. TV ekrānam jābūt aptuveni acu augstumā, lai skatoties ekrānā, galva nav jāceļ ne uz augšu, ne uz leju, tā nevajadzīgi sasprindzinot kakla un plecu daļu. Muguru ieteicams ērti atbalstīt pret krēsla atzveltni, atbrīvojot plecu daļu. Elkoņu un gūžu locītavās vēlamākais būtu aptuveni 90 grādu leņķis. Pēdas jāatbalsta pret zemi.

„Ja nu ir sanācis, skatoties televizoru, šķībi, līki gulšņāt dīvānā, tad jāatceras ik pa laikam izkustēties, pastaigāties un izpildīt dažus vieglus vingrinājumus, negaidot kad sāks sāpēt acis vai notirpst kāda roka vai kāja,” uzsver fizioterapeite Laima Ivanova.

Ērtākai sēdēšanai var izmantot arī lielās vingrošanas bumbas, kas palīdzēs pareizi regulēt svara sadalījumu uz locītavām, turēt taisnu muguru, tajā pašā laikā to lieki nesasprindzinot.

Skatoties televizoru laiku pa laikam var izpildīt vingrinājumus plecu un kakla daļai, izapļojot plecus vai pastiepjot kakla muskuļus. No spēka vingrinājumiem var veikt roku un krūšu muskuļu stiprinošus vingrojumus, piemēram, saliekt rokas plecos un elkoņos 90 grādu leņķī un savienot rokas kopā, sasprindzinot roku muskuļus, tad atvirzīt atpakaļ. Vēl var sasprindzināt un atslābināt sēžas muskulatūru un vēdera presi, kā arī saspiest starp ceļiem vingrošanas bumbu, sasprindzinot kāju muskuļus. Sarežģītākiem vingrojumiem būtu vēlama fizioterapeita konsultācija.

Tāpat var apvienot patīkamo ar lietderīgo - iemīļotas TV pārraides skatīšanos ar sportošanu, izmantojot kādu no trenažieriem - skrejceliņu, velotrenažieri, slēpošanas veida trenažierus, bet pie nosacījuma, ka TV ekrāns atrodas apmēram acu augstumā, lai lieki nesasprindzinātu muguras kakla un plecu daļu.

Izmantots materiāls no Viasat | Start