Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Veselīgi produkti redzes uzlabošanai

Kā saglabāt labu redzi līdz vecumam – nav viegls uzdevums. Palīdzēt tajā var pareizs uzturs.
Pat, ja jaunībā redze jums bija ideāla, tas negarantē jums to pašu vecumā. Apmēram 30 % planētas iedzīvotāju, sasnieguši 65 gadu vecumu, cieš ar kādu no acu saslimšanām. Ap 80 gadu vecumu acu slimības sasniedz jau 50 %, pie tam tikai dažas no tām ir ārstējamas. Citas noved pie akluma.

Par galveno iemeslu redzes pasliktināšanai ārsti min uz vecumu dzeltenā plankuma distrofiju ( DPD). Tas ir apgabals uz acs tīklenes, acs ābola aizmugurē, caur kuru redzes informācija tiek pārraidīta uz smadzenēm. Pēc statistikas apmēram 30% cilvēku, kuri ir vecāki par 75 cieš no DPD, tomēr tādi faktori, kā intensīva saules gaismas iedarbība, smēķēšana, alkohola lietošana un pat liekais svars, ievērojami paaugstina iespējas sabojāt savu redzi. Kaitēt jūsu acīm var arī diēta, kā arī pēdējo gadu pētījumi rāda, ka pārmērīgā tauku lietošana un dārzeņu nonievāšana tāpat padziļina tīklenes degradāciju.

Kā palīdzēt savām acīm?

Pašas zināmākās dabas zāles redzei skaitās burkāni un mellenes. Tie lielā daudzumā satur īpašus pigmentus, kuri nostiprina mūsu redzi. Tomēr pēdējā laikā zinātniskā uzticība tiem ir noplakusi. Pētījumi rāda, ka zaļie un dzeltenie augļi un dārzeņi daudz vajadzīgāki tīklenei, nekā oranžie. Tajos ir luteīns un zeaksantīns – arī pigmenti, bet daudz spēcīgāki skatoties no ārstniecības iedarbības.

Interesanti, ka šie brīnumelementi ir ne tikai augu uzturā. Zemāk dots saraksts ar visvairāk acīm lietderīgiem produktiem un norādīts kopējais luteīna un zeaksantīna saturs tajos (atsevišķi tie nemēdz būt).Izvēlieties no tiem visvairāk sev piemērotos un pacentieties, lai kāds no tiem būtu katrā no jūsu ēdienreizēm. Ideālā variantā tiem vajadzētu būt 5 katrā ēdienreizē.

1. Spināti (200 g )- 29,811mg luteīna un zeaksantīna
2. Baltie galviņkāposti (200 g) – 23,720
3. Lapu kāposti (200 g) – 14,619
4. Kabacis (200 g) – 4,048
5. Kukurūza (200 g) – 2,429
6. Brokoļi (200 g) – 2,015
7. Briseles kāposti (200 g) – 2,015
8. Salāti (200 g) – 1,295
9. Lapu salāti (200 g) – 969
10. Pupiņu pākstis (200 g) – 595
11. Pistācija (30 g) – 342
12. Ola – 166
13. Avokado (30 g) - 77