Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Linsēklas sievietes un vīrieša veselībai

Redakcija
Redakcija

Katra mazā linsēkla ir apbrīnojami bagātīga veselīgu uzturvielu krātuve. Tā satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, neaizvietojamās taukskābes OMEGA 3 un OMEGA 6, šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, aminoskābes, lignānus, minerālvielas, vitamīnus, fenolskābes, flavonoīdus un antioksidantus. Linsēklas ieteicams iekļaut uzturā maltā formā, jo tikai tādejādi organisms spēj uzņemt visas to sastāvā esošās vērtīgās uzturvielas. Vispareizāk būtu linsēklas samalt tieši pirms to lietošanas, lai to sastāvā esošās vielas pēc iespējas īsāku laiku saskartos ar skābekli un gaismu.

Linsēklu labvēlīgā ietekme uz cilvēka veselību ir pierādīta vairākos pētījumos. Galvenie pozitīvie linsēklas efekti uz cilvēka veselību ir attiecināmi uz linsēklu sastāvā esošajām šķiedrvielām un neaizvietojamajām taukskābēm Omega 3 un Omega 6. Taču pēdējos gados sevišķu zinātnieku ievērību izsaukusi linsēklu apvalka sastāvdaļa – lignāni. Padziļināti tiek pētīta lignānu loma vēža, osteoporozes, sirds un asinsvadu saslimšanu profilaksē un to simptomu mazināšanā. Linsēklas ir visbagātākais lignānu avots dabā starp citiem lignānus saturošajiem pārtikas produktiem.

Tradicionāli linsēklas tiek lietotas savas labvēlīgās ietekmes uz zarnu trakta veselību dēļ, taču tā ir tikai neliela daļa, ko linsēklas spēj sniegt cilvēka veselībai un labsajūtai. Linsēklas var palīdzēt rūpēties par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību un veselību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī var palīdz kontrolēt veselīgu ķermeņa svaru.

Sievietes veselībai

Linsēklas var sniegt katrai sievieti uzturvielas, kas ir svarīgas viņas veselībai un labsajūtai: neaizvietojamās taukskābes, šķiedrvielas, lignānus, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas.

Sevišķa nozīme sievietes veselībā ir lignāniem. Lignāni darbojas kā fitoestrogēni. Zinātniski pierādīts, ka fitoestrogēni līdzsvaro sievietes hormonu darbību, atvieglojot premenstruālā sindroma un menopauzes izraisītās problēmas, kā arī palīdz rūpēties par krūšu veselību, kaulu veselību un optimālu holesterīna un cukura līmeni asinīs.

Tā kā lignāniem piemīt estrogēnus aizvietojošas īpašības, tie var palīdzēt mazināt menopauzes radītos un citus ar estrogēna daudzuma samazināšanos saistītos simptomus: karstuma viļņus, kaulu blīvuma samazināšanos, garastāvokļa izmaiņas, svara pieaugumu, cukura un holesterīna līmeņa pieaugumu asinīs. Vienā no pētījumiem, kas tika veikts Kvebekā, Kanādā, piedalījās 25 sievietes menopauzes vecumā, kuras 6 mēnešus ik dienu iekļāva savā diētā 40 gramus maltu linsēklu. Rezultātā tika novērota parasto menopauzei raksturīgo simptomu samazināšanās, līdzīgi kā pie klasisko hormonpreparātu lietošanas.

Lignāni rūpējas arī par krūšu veselību, jo tie pazemina „nevēlamā” estrogēna izstrādi organismā, tādejādi pasargājot krūšu audus gan no „nevēlamā” estrogēna, gan no citu nelabvēlīgo ārējās vides toksīnu ietekmes. Vairāki pētījumi uzrāda rezultātus, kas liecina par lignānu aizsargājošo efektu pret krūts vēzi.

Tā kā estrogēna līmeņa pazemināšanās var ietekmēt arī sievietēm kaulu masas samazināšanos, lignānu fitoestrogēnu īpašības var palīdzēt osteoporozes profilaksē.

Vīrieša veselībai

Linsēklas var labvēlīgi ietekmēt arī vīriešu veselību, pateicoties tās sastāvā esošajām bioloģiski aktīvajām vielām. Ir veikti vairāki pētījumi, kas liecina, ka linsēklās esošajiem lignāniem piemīt labvēlīgs iespaids uz prostatas veselību. Zinātnieka Kailaša Prazada (Kailash Prasad) no Saskačevanas universitātes Kanādā veiktajā klīniskajā pētījumā tika uzrādīts rezultāts, kas liecināja, ka lignāni spēj piesaistīt brīvos radikāļus un tādejādi palīdzēt pasargāt no saslimšanas ar vēzi, tai skaitā, ar prostatas vēzi.

Vairāk informācijas:
www.omega3.lv
SIA „JoLive”

     [+] [-]

, 2011-06-16 16:32, pirms 13 gadiem
man garšoja maltas linsēklas ar plūmju jogurtu. iesaku pamēgināt.

     [+] [-]

, 2011-06-16 19:15, pirms 13 gadiem
Nezināju, ka tās var lietot maltā veidā. No agrākiem laikiem atceros, ka gatavojām linsēklu novārījumu.

     [+] [-]

, 2011-06-16 23:00, pirms 13 gadiem
Negribas ticēt, ka pēkšņi uzradies brīnumlīdzeklis pret vēzi. Tomēr ēst jau var, domāju, ka tās ir daudz labākas par visiem mākslīgajiem konservantiem.

     [+] [-]

, 2011-06-17 16:55, pirms 13 gadiem
Man ļoti garšoja. Ēdat tik vairāk veselīgo pārtiku, tad jautājumi par slimībām izpaliks.

     [+] [-]

, 2011-06-17 20:00, pirms 13 gadiem
Es uzskatu linsēklas ir ļoti vērtīgas, jo tā mēs dabīgā ceļā uzņemam omega3...
Ko piedāvā aptiekās?
Nezināmas izcelsmes uztura bagātinātājus...