Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


Skandalozā miesas māksla

Skandaloza māksliniece, feministe, sava ķermeņa pārveidotāja- Orlāna.

Orlāna ir francūziete, dzimusi 1947. gadā. Īstajā vārdā Mireija Suzanna Fransete Portē. Pazīstama kā performances māksliniece, viņa izmanto savu ķermeni un plastiskās operācijas, lai radītu miesas mākslu. Orlāna pārveido savu seju, bet viņas mērķis nav sasniegt kādu vispār pieņemtu skaistuma standartu. Viņa ir vienīgā māksliniece, kura tik radikāli izmanto savu ķemreni mākslai, uzdodot jautājumus un filozofējot par ķermeņa statusu sabiedrībā.

Viss sākās, kad Orlāna 47 gadu vecumā nolēma padarīt savu ķermeni par mākslas darbu. Vispirms viņa uzmodelēja "ideālo" seju, veidojot to no pasaulslavenu gleznu personāžu sejas vaibstiem. Afrodītes zods, Monas Lizas piere, Eiropas lūpas, Psihes deguns un Diānas acis.

Visas operācijas tiek speciāli inscenētas, notiek dzejas un mūzikas pavadīumā. Tās tiek rādītas daudzu pasaules valstu televīzijā. Katru operācijas posmu dokumentē videofilmā, turklāt visu, kas no miesas paliek pāri, pārdod kā relikvijas. Operācijas pārraida arī uz mākslas galerijām, kur skatītāji, aizturot elpu, vēro kā skalpelis slīd pa Orlānas seju.

Pašlaik uz Orlānas sejas nav nevienas rētas, viņas sejas āda ir pilnīgi gluda. ap acīm nav nevienas krunciņas, nekādu pietīkumu. Tikai zem lūpukrāsas var manīt rētu ap perfekti veidoto muti- viņas lūpas ir radītas pilnīgi no jauna. Uz pieres redzami divi mazi pacēlumi miesas krāsā kā radziņi- virs uzacīm implantēti silikona gabaliņi.

Jūs varbūt domāsiet, ka šī sieviete ir mazohiste. Ne vairāk, kā jebkura profesionāla sportiste. Viņa, piemēram, esot atteikusies no kāju pagarināšanas ar ķirurģisku iejaukšanos, jo tas esot pārāk riskanti un sāpīgi. Atšķirībā no skatītājiem, viņa pati operāciju laikā vispār neciešot, lai gan ne reizi nav izmantojusi vispārējo narkozi. Tikai lokālās anestēzijas injekcijas un neko vairāk. Tās esot nepatīkamas- gandrīz kā pie zobārsta. Pēc tam viņai šī procedūra un apziņa, ka to skatās miljoniem cilvēku, sagādājot baudu: fantastiski attīroša meditācija, guļot zem skalpeļa. Videoflimu montēšanas laikā gan dažreiz kļūstot slikti.

Operāciju zāli Orlāna pārverš par kaut ko līdzīgu altārim. Upuris speciāli izmeklētā tērpā guļ uz operāciju galda un skaļā balsī lasa franču filozofu un indiešu autoru darbus ar reliģisku saturu. Pati sev viņa šķiet kā runājošs līķis, kuram izdara autopsiju. Šova laikā viņa uztur ar sakarus ar saviem faniem visā pasaulē. Ārstiem un asistentiem arī mēdz būt slavenu modes mākslinieku darināti tērpi. Pie sienām gleznas: Mona Liza, Afrodīte, Diāna un citas skaistules.

Iesaistīt šajā projektā plastiskās ķirurģijas speciālistus neesot viegli. Lielākā daļa nevēloties rīkot šādu izrādi operāciju zālē. Bez tam, viņi baidoties nodot atklātībai, kā norit pirmās nedēļas pēc plastiskās operācijas, jo parasti pacientes vēlas parādīties pasaulei tikai tad, kad izskats ir kļuvis perfekts. Turpretī Orlāna lika sevi fotografēt 40 dienas pēc operācijas un viņas rīkoto izstāžu apmeklētāji varēja aplūkot visus pietūkumus, asins izplūdumus un rētas.

Pēc katras operācijas Orlāna arvien vairāk un enerģiskāk cenšas pierādīt, ka viņas darbības nav saistītas vienīgi ar skaistumu. Pirms šīm operācijām viņa esot bijusi pat skaistāka. Šīs darbošanās mērķis esot izmainīšana, jaunrade nevis izskaistināšana. Viņa pati saka, ka nenoliedz šodienas skaistuma standartus. Laikā, kad zūd robežas starp dabisko un nedabisko, neesot nekāda iemesla atteikties no iespējas atjaunināt sevi ķirurģiskā ceļā. Un vispār - viņa esot pārliecināta feministe.

Feministe vai nē, bet lielas naudas pelnītāja gan. Viņas provokācijas piesaista masu medijus un intervijas viņa sniedz par visai augstu maksu.

     [+] [-]

, 2010-09-07 13:20, pirms 14 gadiem
Rauj uz augšu no visa šitā.

     [+] [-]

, 2010-09-07 14:34, pirms 14 gadiem
Cilvēki tomēr ir dīvaini radījumi!