Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Habla teleskopam izdevies nofotografēt kosmisko iekarotāju

Redakcija
Redakcija

Jūs droši vien esat dzirdējuši neskaitāmas konspirācijas teorijas par to, kā mūs krāpj dažādu valstu valdības, militāristi un citas organizācijas. NASA un tai līdzīgas kosmosa izpētes aģentūras cītīgi cenzē un slēpj informāciju. Šoreiz kaut kādas kļūdas dēļ Habla teleskopa vietnē ir nopublicēts attēls, kurā var pamanīt ļoti interesantu kosmisko iekarotāju.

Habla teleskops ir viens no jaudīgākajiem, kāds pieejams astronomiem, bet dažreiz, lai ar to palūkotos īpaši tālu, ir nepieciešama palīdzība. To sniedz Einšteina Vispārīgās relativitātes teorija, kas apgalvo, ka milzīgi masas sakopojumi, tādi kā galaktiku kopas, darbojas kā dabīgi palielināmie stikli, kas pastiprina no vēl tālākām galaktikām nākošo gaismu.

Attēlā, kas iegūts infrasarkano staru diapazonā, redzama viena no šādām galaktiku kopām - Abell 68. Tā lieliski papildina Habla spēju ielūkoties Visuma dzīlēs. Izplūdušie gaišie pleķi attēla centrālajā daļā un augšējā kreisajā malā ir galaktiku pūlis, kur katrā atrodas simtiem miljardiem zvaigžņu un milzīgs tumšās matērijas apjoms.

Šī milzīgā masas koncentrācija deformē laiktelpu, pa kuru ceļo gaisma. Līdz ar to arī gaismas trajektorija tiek izmainīta. Šis fenomens, kas pazīstams kā gravitācijas lēcošana, palīdz ieraudzīt galaktikas, kuras atrodas vēl tālāk nekā divus miljardus gaismas gadu tālā kopa un kuras ir pareizi novietotas attiecībā pret Abell 68.

Lai arī projicēto galaktiku attēls nereti ir iztiekti "sabojāts", gravitācijas lēcošana ir viens no visvērtīgākajiem izpētes instrumentiem kosmoloģijā. Šī astronomijas nozare pēta Visuma izcelsmi un attīstību.

Abell 68 deformētā galaktiku gaisma ir lielisks piemērs gravitācijas lēcošanas darbībai. Attēla centrālajā daļā iespējams pamanīt vairākus ļoti izstieptus galaktiku attēlus, kas atgādina "krītošās zvaigznes". Savukārt, ja uzmanīgi aplūkosiet augšējā kreisajā stūrī redzamās spožās elipsveida galaktikas apkārtni, pamanīsiet tipisku "citplanētieti" no 1970. gadu datorspēles "Space Invaders". Šīs pašas galaktikas otra projekcija, bet mazāk deformēta, redzama pa kreisi no elipsveida galaktikas.

Ne mazāk interesantu fenomenu ir izdevies iemūžināt attēla augšējā labajā stūrī. No galaktikas "pilošais" materiāls ir gāzu mākoņi, kas ir izrauti no galaktikas un uzkarsēti, galaktikai pārvietojoties cauri blīvākam starpgalaktiskās gāzes reģionam.

Attēls fotografēts ar Habla teleskopa plaša lauka kameru (WFC 3), izmantojot infrasarkano staru kanālu. Dati kombinēti ar ACS kameras iegūto informāciju.

Infrasarkano staru diapazonā fotografētie attēli ir īpaši vērtīgi, jo tie ļauj pētīt ļoti tālus objektus, kuru gaismai raksturīga izteikta sarkanā nobīde. Šī diapazona viļņi atklāj arī tos veidojumus, kurus savādāk apslēptu putekļu mākoņi.

Space Telescope
StarSpace - Astronomijas portāls un observatorija