Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Mīklainākie ievērojamu cilvēku pazušanas gadījumi vēsturē

Redakcija
Redakcija

Pasaulē ik gadu bez vēsts pazūd miljoniem cilvēku, daļu no viņiem atrod, citi pēc pazušanas paši atgriežas mājās sveiki un veseli, taču citi pazūd bez pēdām, it kā nekad nebūtu dzīvojuši.

Saistībā ar jauno seriālu "Ģimene", kurā būs apspēlēta mīklainas pazušanas tēma, televīzijas kanāls "National Geographic" apkopojis vēsturē mistiskākos ievērojamu cilvēku pazušanas gadījumus.

Amerikāņu īsprozas meistars Ambrozs Bīrss

Bīrss bija amerikāņu žurnālists un humoristisku un šausmu stāstu autors. Bīrsa literārais mantojums ir ieguvis augstu vērtējumu laikabiedru un sekotāju acīs. Viņu uzskata par īsās prozas meistaru un paraugu tās rakstīšanai.

Dzīves nogalē Bīrss, ko satrieca personīgas traģēdijas - divu dēlu priekšlaicīga nāve, šķiršanās no sievas un problēmas ar darba devējiem - devās uz Meksiku, kur plosījās pilsoņu karš. Viņa pēdējā vēstule uz mājām ir datēta ar 1913.gada 26. decembri, pēc tās rakstnieks pazuda bez vēsts. Bīrsa nāves vieta un laiks tā arī nekad netika noskaidroti.

Kinemotogrāfijas tēvs Lūiss Leprinss

Leprinss bija franču aktieris, kinooperators, režisors un izgudrotājs, kuru uzskata kinemotogrāfijas tēvu. Savu eksperimentu gaitā viņš kamerā ievietoja papīra ruļļus ar fotogrāfisko emulsiju, kurai bija spēja uztvert gaismu. Leprinss ar saviem filmu rullīšiem uzņēma filmiņas. Divas no tām ir saglabājušās līdz mūsdienām, vienu no tām sauc „Satiksme šķērso Līdsas tiltu”, un tā tika uzņemta 1888. gadā.

Kādu dienu 1890.gadā, dodoties uz Parīzi apciemot savu brāli, Leprinss mīklaini pazuda no vilciena, kas devās uz Parīzi. Lai gan tika veikta rūpīga izmeklēšana, netika uzietas nekādas pēdas, un Leprinss vairs nekad netika redzēts. Saskaņā ar vairākām teorijām izgudrotājs izdarījis pašnāvību, nogalināts vai noslīcis.

Aviācijas pioniere Amēlija Erharte

Erharte bija viena no slavenākajām aviācijas pionierēm ASV vēsturē un savas ēras feminisma ikona. Viņa sasniedza daudzus sava laika lidošanas rekordus un kļuva par pirmo sievieti, kas vienatnē pārlidojusi gan Atlantijas, gan Kluso okeānu.

1937.gadā Erharte izvirzīja mērķi kļūt par pirmo sievieti, kas aplidos apkārt zemeslodei. Kad viņa bija nolidojusi divas trešdaļas no plānotā maršruta, lidmašīna pazuda virs Klusā okeāna.

Pastāv daudz teoriju par Erhartes pazušanu - par vienu no ticamākajām versijām tiek uzskatīta lidaparāta avārija un iekrišana jūrā. Pastāv arī teorija, ka slaveno lidotāju gūstā saņēmuši japāņu militāristi vai arī viņa piezemējusies kādā neapdzīvotā salā, kur vēlāk mirusi.

Kriminālromānu karaliene Agata Kristi

Agata Kristi bija pasaulē slavena angļu kriminālromānu, stāstu un lugu rakstniece.

1926.gada decembrī viņa ar automašīnu izbrauca no savas mājas Sarejas grāfistē, Anglijas dienvidaustrumos. Pēc neilga laika netālu no Kristi mitekļa tika atrastas viņas automašīna, šūpojoties virs klints. Tomēr pati rakstniece netika atrasta ne automašīnā, ne negadījuma vietas tuvumā. Viņa bija pazudusi bez jebkādiem paskaidrojumiem.

Vairāk nekā tūkstotis policistu un brīvprātīgo iesaistījās Kristi meklēšanā, taču bez panākumiem. Laimīgā kārtā, rakstniece tika atrasta 11 dienas vēlāk, atpūšoties kādas viesnīcas numuriņā. Vēlākajā dzīves posmā Kristi neatklāja savas mīklainās pazušanas iemeslus un to, kāpēc pazušana bija tāda, ka lika domāt, ka viņa varētu būt nogalināta.

Džeza leģenda Glenns Millers

Glenns Millers bija amerikāņu džeza mūziķis. Viņš dibinājis pasaulslaveno Glenna Millera orķestri, kas 1939. gada sākumā kļuva ļoti populārs, daudz uzstājās, radīja ierakstus un piedalījās filmās.

1944.gada ziemā Millers devās no Anglijas uz Franciju, lai uzstātos karavīriem. Lidojums bija neveiksmīgs, jo lidmašīna ar izcilo mūziķi pazuda virs Lamanša. Tā nekad netika atrasta, liekot dzimt dažādām teorijām par pazušanas iemesliem. Viena no izplatītākajām versijām ir, ka lidaparātu nejauši notriekuši britu bumbvedēji, jo uzskatījuši to par ienaidnieka lidmašīnu. Turklāt izvirzīta ļoti abstrakta teorija, ka Millers tomēr ir ticis līdz Francijai, taču tur miris no sirdstriekas kādā Parīzes prieka namā.