Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:326, Did:0, useCase: 3


Skanošās ziemeļblāzmas

Redakcija
Redakcija

Vai zinājāt, ka ziemeļblāzmas var ne tikai ieraudzīt, bet arī sadzirdēt? Šī ideja ir sastopama gan ziemeļu tautu folklorā, gan atsevišķu ceļotāju nostāstos. Iespējams, ka Ālto universitātes speciālistiem ir izdevies noskaidrot, kur šīs skaņas rodas.

Vietā, kur tika reģistrētas ar polārblāzmām saistītās skaņas, zinātnieki novietoja trīs atsevišķi stāvošus mikrofonus. Tad viņi salīdzināja ierakstītās skaņas un noteica skaņas avotu.

Novērošanas vietā tika reģistrēta ziemeļblāzma. Somijas Meteoroloģijas institūta veiktie ģeomagnētisko traucējumu mērījumi atklāja tipisku ziemeļblāzmas ainu.

"Mūsu pētījums pierādīja, ka ziemeļblāzmu laikā cilvēki var dzirdēt dabiskas ziemeļblāzmu skaņas, kas ir saistītas ar redzamo. Agrāk zinātnieki uzskatīja, ka ziemeļblāzmas atrodas pārāk tālu, lai cilvēki varētu saklausīt to radītās skaņas. Tas ir tiesa. Tomēr mūsu pētījums atklāj, ka skaņas avotu, kas ir saistīts ar ziemeļblāzmām, visticamāk izraisa tās pašas lādētās daļiņas no Saules, kas rada ziemeļblāzmu augstu debesīs. Šīs daļiņas jeb to izraisītā ģeomagnētiskā nestabilitāte rada virsmai daudz tuvākas skaņas," pastāstīja profesors Unto Laine no Ālto universitātes.

Tieši kā rodas ziemeļblāzmas skaņas nav skaidrs.

Ierakstītās, nepastiprinātās skaņas var atgādināt krakšķēšanu, klusinātus sprādzienus, kas ilgst ļoti īsu laika sprīdi. Citi cilvēki apraksta tās kā tālu troksni vai šņākoņu.

Tā kā apraksti ir tik dažādi, zinātnieki domā, ka skaņu veidošanos nosaka vairāki mehānismi. Skaņas mēdz būt tik klusas, ka tikai ļoti uzmanīgi klausītāji spēj tās pamanīt un nodalīt no fona trokšņa.

www.starspace.lv

     [+] [-]

, 2012-08-11 23:57, pirms 12 gadiem
200?. gada rudenī redzēju pirmo un vienīgo reizi ziemeļblāzmu, ļoti fantastisku, tā bija zenītā!!! Visu laiku varenas liesmu mēles, gan baltas, gan krāsainas, šāvās uz centru un reizē it kā uz augšu, un katru pavadīja švīkstoņa, šalkoņa, par klusinātu to nevarētu nosaukt. Varētu salīdzināt ar skaņu, kad tieši gar ausi garām aizlido spēcīgi mests priekšmets, tika vēl skaļāku. Vēroju šo skatu ilgi, līdz nosalu, bija auksta rudens nakts ap pulkst. 11. Jutos tik sīka pasaules varenības priekšā! P. S. Bija jāpaiet nost no apgaismes laternām, vismaz kādus 150-200m, lai to redzētu, biju laukos, kur tā nav problēma.