Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties - Ļeņinam 140!

Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties -  Ļeņinam 140!
Visu tautu un bērnu tēvs novēl panākumus visiem.
Smoļņija publicitātes foto

Latvijā jubileju atzīmēs ar lielo talku, kas patiesībā ir Ļeņina ideja par ātru un efektīvu apkārtnes sakopšanu un secīgo piknikošanu, tas ir svētkiem. Tradicionāli aktivitātes gan jau notiks arī pie Uzvaras pieminekļa, pēc kurām arī parasti prasās kārtīga sestdienas talka, lai sakoptu svinību pēdas.

Ļeņina Padoms, kas derīgs joprojām

Mācīties, mācīties un vēl reiz mācīties.

Daži fakti no Vladimira Iļjiča biogrāfijas

1917. gada oktobrī boļševiki ar Ļeņinu un Trocki priekšgalā izdarīja apvērsumu un pārņēma varu Krievijā- Oktobra revolūcija.

1917. gada 8. novembrī Ļeņins kļuva par Tautas Komisāru padomes priekšsēdētāju (premjerministru). 1918. gada 3. martā tika noslēgts separāts Brestļitovskas miera līgums starp Krieviju un Vāciju. Krievija izstājas no 1.pasaules kara, tomēr zaudēja ievērojamas teritorijas (mūsdienu Baltijas valstis, Baltkrieviju, Ukrainu). Ļeņins padzina demokrātiski ievēlēto Satversmes sapulci, kurā boļševiki bija mazākumā, un aizliedza citas politiskās partijas. 1918. gada 30. augustā esere Fanija Kaplāne veica atentātu pret Ļeņinu, ievainojot to.

Krievijas Pilsoņu kara laikā Ļeņins ieviesa kara komunismu. Pēc kara beigām, mēģinot glābt ekonomiku, tika ieviesta Jaunā ekonomiskā politika, kas atļāva ierobežotu privātu uzņēmējdarbību.

Saasinoties veselības problēmām, 1922. gada maijā Ļeņins tika paralizēts. Pēc sirdslēkmes 1923. gada martā viņš zaudēja jebkādas kustības un runas spējas. Ļeņina ceturtā sirdstrieka 1924. gada janvārī izrādījās nāvējoša.

Padomju laika slavenākais apskates objekts

Ļeņins pēc savas nāves tika iebalzamēts un viņa mūmiju ievietoja mauzolejā Maskavas centrālajā laukumā (Sarkanajā laukumā). Ļeņina mauzolejs kļuva par PSRS centrālo tribīni, no kuras svētkos un citos svinīgos gadījumos valsts amatpersonas sveica iedzīvotājus. Pēc 1991. gada ar dažādu intensitāti noritējušas diskusijas par iespēju Ļeņina ķermeni apbedīt.

Jau tūlīt pēc Ļeņina nāves, izveidojās Ļeņina personības kults. Daudzas pilsētas, rūpnīcas utt. nosauca Ļeņina vārdā. PSRS laikā gandrīz katrā kaut cik ievērojamā pilsētā centrālā iela bija nosaukta Ļeņina vārdā, bet pilsētas centrā bija Ļeņina piemineklis.

Varonis vai klauns?

Pēc dzelzs priekškara krišanas Ļeņina biogrāfijā vesturnieki turpina atrast daudz savādākus faktus, nekā līdz tam. Bieži Ļeņinu raksturo kā marioneti īsto vadoņu rokās, kurš dzīvē bijis diezgan aprobežots. Daži avoti par slavenā komunisma cēlāja nāves iemeslu min sifilisu. Par Iļjiču sacerētas arī simtiem anektdošu

Dzīves realitāte

Kas gan varētu būt attēlots gleznā "Ļeņins Polijā"? Pilnīgi pareizi - Džeržinska un Krupskajas pēdas, kas vīd ārpus telts. Jo... kur ir Ļeņins? Ļeņins Polijā.

Lai vai kā, dažas lietas palikušas aktuālas un atbalstāmas līdz šim- sestdienas talkas un padomu padoms- mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties.