Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Veselības apdrošināšana ārzemju ceļojumos

Par veselības apdrošināšanu ceļojumiem mēs dzirdam daudz. Bankas mūs bombardē ar piedāvājumiem kopā ar kredītkarti saņemt ceļojumu apdrošināšanu. Te atkal dzirdam par iespēju nopirkt ceļojumu apdrošināšanu vienā mirklī ar sms palīdzību. Tā kā arī man patīk ceļot un to daru vismaz divas reizes gadā, tad vēlējos noskaidrot kas slēpjas aiz šiem piedāvājumiem unkā pareizi izvēlēties veselības apdrošināšanu ārzemju ceļojumiem.

Rakstu sagatavojis A TurboC 4U valdes loceklis Agris Auce sadarbībā ar vesels portāls par veselību - vesels.lv

Atbildīgs pirkums

Ceļojumu apdrošināšana parasti nemaksā dārgi, bet tas ir ļoti nopietns pirkums. Iestājoties traumai vai saslimšanai ārzemēs, nepareizi izvēlēta polise, kas neizmaksā atlīdzību, var apdraudēt gan ceļotāja veselību un dzīvību, gan izputināt ar dārgām ārstēšanās izmaksām.

Kā atrast pareizo?

Lai pareizi iegādātos ceļojumu apdrošināšanu ir labi jāpārzina šī nozare: rūpīgi jāiepazīstas ar apdrošināšanas noteikumiem, jāapzinās savas personas un sava ceļojuma riska momenti un tie jāsalīdzina ar apdrošināšanas noteikumiem – vai ceļotāja vecums, veselības stāvoklis, plānotais maršruts, vai kāda no plānotām nodarbēm nav apdrošināšanas izņēmums. Tad jāiepazīstas ar dažādu apdrošinātāju reputāciju un praktisko pieredzi atlīdzību izmaksāšanā. Tikai pēc tam var sākt salīdzināt cenas tiem apdrošinātājiem un tām apdrošināšanas programmām, kuras atbilst izvēlētajiem kritērijiem.

Tas ir diezgan sarežģīti un reti kuram pietiks pacietības to kārtīgi izdarīt. Ir vieglāks risinājums: piezvanīt brokerim un pasūtīt sev atbilstošo polisi. Te svarīgi ir pietiekami precīzi izstāstīt brokerim par sevi vai par ceļotāju grupu un plānoto ceļojumu. It īpaši par plānotām aktīvām darbībām. Labs brokeris to ņems vērā un izvēlēsies piemērotāko un ļoti iespējams, ka arī lētāko variantu. Ja plānots ceļojums tūrisma aģentūras organizētā grupā, tad var iegādāties arī aģentūras piedāvāto ceļojuma polisi – visai ticams, ka liels ceļotāju daudzums ir zināma garantija tam, ka ceļojumu aģentūra ir atradusi apdrošināšanu, kas atbilst plānotajam ceļojumam. Tas gan attiecas tikai uz lielākām ceļojumu aģentūrām.

Kāpēc vispār vajadzīga ceļojumu apdrošināšana?

Šķērsojot Latvijas robežu, mēs mājās atstājam arī veselības aprūpes garantijas, kuras mums dod Latvijas valsts, kas dzimtenē rūpējas par mūsu veselību un apmaksā ārstēšanu, it īpaši neatliekamo palīdzību. Ārzemēs par savas veselības saglabāšanu un par jebkuru ārstēšanu, tai skaitā neatliekamo palīdzību, ir jāmaksā pašiem. Tas var būt ļoti dārgi. Vienkāršs slimnīcas apmeklējums uz vienu dienu var maksāt no pāris simtiem līdz pat vairāk nekā tūkstots latiem. Pat tāda relatīvi bieža trauma kā kājas salaušana ārzemēs var novest bankrotā vidusmēra Latvijas iedzīvotāju, jo ārstēšanās izmaksas ārzemēs var būt ļoti lielas. Arī brauciens uz mājām ar lauztu kāju ir problemātisks un dārgs, jo ieģipsētā kāja neļaus ielocīties nelielajā, lētajā ekonomiskās klases lidmašīnas sēdvietā – būs jāpērk vairākas vietas biznesa klasē.

Lai saņemtu jebkuru ārstēšanu ārzemēs ir jāmaksā. Dažkārt ir jāmaksā pēc pakalpojuma saņemšanas – tad ceļotājs riskē tikai ar savu naudu vai maksātnespēju pie lielākas ārstēšanās, jo lielākus parādus piedzinēji piedzen arī Latvijā. Citkārt medicīnas iestāde pacientu uzņem tikai pēc tam, kad saņem garantijas tam, ka rēķins tiks apmaksāts. Tad neveiksmīgais ceļotājs jau riskē ar savu veselību vai pat dzīvību.

Par mūsu pasargāšanu no šādām ķezām rūpējas apdrošināšanas sabiedrības, kuras piedāvā veselības apdrošināšanu ārzemju ceļojumiem. Tehniskais nosaukums šim apdrošināšanas veidam ir „palīdzības apdrošināšana”. Apdrošināšanas polise no vienas puses kalpo kā garants ārstniecības iestādei ārzemēs, ka rēķins tiks apmaksāts un var uzsākt pacienta ārstēšanu, bet no otras puses polise aizsargā ceļotāju no neparedzētām izmaksām. Protams, ja izvēlēta pareizā ceļojumu apdrošināšanas polise.

Kam jāpievērš uzmanība izvēloties ceļojumu apdrošināšanu?

Svarīgi, lai polises pircējs nenonāktu situācijā, kad pēc negadījuma vai saslimšanas uz klientu tiek attiecināts kāds no polises izņēmumiem, kas liedz saņemt atlīdzību. Izņēmumi polisēs ir pamatā divu veidu: skaidri uzrakstītie izņēmumi un vēl izņēmumi, kas iestājas kā sekas tam, ka pieteikuma anketā ir jānorāda, bet apdrošinājuma ņēmējs nav norādījis pilnu un pareizu prasīto informāciju par apdrošinājuma ņēmēju, par plānotajām nodarbēm ārzemēs un tamlīdzīgi. Tas nav kā OCTA, kur noteikumi visiem vienādi, lapā octa.cc salīdzināji cenas un iegādājies polisi; ceļojumu apdrošināšanā noteikumi ir jāstudē.

Kādi tad ir vissvarīgākie apstākļi kam būtu jāpievērš uzmanība?

Ceļotāja personas dati un veselības stāvoklis.

Ir jāraugās lai ceļotājs kā persona būtu atbilstošs izvēlētai polisei: tas atkarīgs no ceļotāja vecuma, dzimuma un veselības stāvokļa. Riska personas, kam jāpievērš īpaša uzmanība ir veci cilvēki, mazi bērni, grūtnieces, slimnieki ar hroniskām slimībām, invalīdi. Šiem cilvēkiem ir rūpīgi jāpārbauda vai izvēlētajā polisē viņu stāvoklis nav izņēmums.

Riska nodarbes.

Ir jāpārliecinās, ka apdrošinājuma segums ir spēkā attiecībā uz plānotajām aktivitātēm ceļojuma laikā. Svarīgi apstākļi, piemēram, ir kāpšana kalnos – pat visai neliels augstums virs jūras līmeņa var būt par iemeslu, lai kāda, citādi visai labas apdrošināšanas sabiedrības apdrošināšanas polise atteiktu atlīdzību. Sports un citi plānotie aktīvākas atpūtas elementi ir noteikti jāpārbauda polises noteikumos. Ir jāpārliecinās, ka plānotā aktivitāte NAV izņēmums. Īpaši noteikumi ir paredzēti slēpotājiem un snovotājiem. Sevišķi grūti atrast piemērotu apdrošināšanas polisi ir alpīnistiem, kalnos kāpējiem un nirējiem, kā arī sportistiem, kas piedalās sacīkstēs. Arī tiem, kas plāno braukāties ar motociklu vai mopēdu ir rūpīgi jāstudē polises noteikumi lai pārbaudītu vai tie segs iespējamo negadījumu sekas.

Ceļojuma gala mērķis.

Jāpārliecinās, ka polise ir spēkā ceļojumam izvēlētajā pasaules daļā.

Apdrošinātāja palīdzības dienests.

Tas ir ļoti svarīgs apstāklis. Latvijas apdrošināšanas sabiedrības pašas nespēj apkalpot ceļotājus visā pasaulē. Tāpēc tās izvēlas tā saucamos palīdzības dienestus – starptautiskas apdrošināšanas servisa organizācijas, ar ko var telefoniski sazināties, iestājoties apdrošināšanas gadījumam. Šīs organizācijas arī sniedz garantijas ārstniecības iestādēm, ka apdrošināšanas polise apmaksās ārstēšanu. Bieži vien ārstēšana netiek uzsākta pirms nav saņemts apstiprinājums no palīdzības dienesta. Tāpēc ir svarīgi, lai palīdzības dienests strādātu labi un visu diennakti. Ne visām Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām tas tā ir. Daži Latvijas apdrošinātāji ir izvēlējušies tādus palīdzības dienestus, kuri vispirms sazinās ar pašu apdrošināšanas sabiedrību Latvijā un tikai tad sniedz garantijas ārstniecības iestādēm. Tad problēmas brīvdienās vai nakts laikā ir garantētas.

Alkohols – gandrīz katrā polisē ir minēts, ka alkohola reibumā gūtās traumas ir izņēmums. Ņemiet to vērā. Par laimi jums nav jāpierāda, ka esat bijis skaidrā, bet apdrošinātājam ir jāpierāda, ka jūs bijāt dzēris, lai varētu atteikt atlīdzību.

Apdrošinātāja reputācija , atsauksmes par citiem gadījumiem – tas ir svarīgi un noderīgi, izvēloties savu polisi. Vienkāršam lietotājam to pārbaudīt gan būs pagrūti. Vieglāk ir piezvanīt savam brokerim .

A TurboC 4U birojs:

Čiekurkalna 1.līnija 33, Rīga LV 1026, Latvija
Tālr.: 67368312,
fakss: 67368139