Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:327, Did:0, useCase: 3


7 neparastākie debesskrāpji pasaulē

Redakcija
Redakcija

Ja agrāk jau pats debesskrāpja būvēšanas fakts bija sensācija, tad augstceltņu tehnoloģijām attīstoties, lai pārsteigtu, nākas piedāvāt kaut ko pavisam neparastu. Tāpēc mūsdienu arhitekti sacenšas ne tikai augstmā, bet arī formu oriģinlitētē. Lūk, uz šo brīdi 7 pārsteidzošākie debesskrāpji pasaulē.

AAE, Abudabi

Pēdējos gados par debesskrāpju karaļiem kļuvuši arābi, kuri tādā veidā demonstrē savu varenību un bagātību. Tāpēc monētas formas debesskrāpis ir saprotama un pat loģiska izvēle. Šis debesskrāpis ir būvniecības kompāmijas Aldar mītne. Monētas dizainu izstrādājuši Kataras arhitekti Ēka tika uzcelta 2010.gadā nieka septiņu mēnešu laikā un tas bija pirmais apaļas formas debesskrāpis pasaulē
Starp citu, vēl viena debesskrāpju attīstības endence pasaulē: daudzi no tiem tiek būvēti pēc kāda liela un naudīga uzņēmuma pasūtījuma.



Ķīna, Šanhaja

Ķīnā ir uzcelts debesskrāpis, kas pēc formas atgādina pudeļu attaisāmo. Starp citu, neoficiāli tas tā arī tiek dēvēts. Tajā izvietojies Šanhajas Vispasaules finansu centrs. Sākotnējā iecere bija augšējo atveri, kas paredzēta gaisa pretestības mazināšanai, būvēt apaļā formā, taču ķīniešiem šī ideja nepatika: viņiem šķita, ka tas lļoti atgādinās uzlecošos sauli Japānas karogā. Rezultātā apli nomainīja pret trapecveidīgu formu.



Azerbaidžāna, Baku

Baku uzbūvēta virkne debesskrāpju, kas atgādina degošas lāpas. Tā tikpat labi varētu būt bura, taču ēkas pilnībā noklātas ar gaismas diožu ekrāniem, kuru krāsojums viennozīmīgi liecina par to, ka ēkas simbolizē tieši uguni. Komplekss sastāv no trīs dažādu augstumu un nozīmes debesskrāpjiem: šeit atrodas viesnīca, dzīvokļi un biroji. Projekts, acīmredzot, sasaucas ar Baku ģerboni, kurā attēlotas liesmu mēles.



Ķīna, Pekina

Aprakstīt šī debeskrāpja formu nav viegls uzdevums. Tas varētu būt lauzts riņķis no piecām horizontālām un vertikālām sekcijām. Liela daļa šī riņķa ir pārkārusies virs zemes, Apaļas formas šajā veidojumā, protams, ir maz, pat tautā to iesaukuši par "biksītēm". Sākotnēji ēka tika celta Ķīnas centrālās televīzijas vajadzībām, taču beigās vieta atradusies arī viesnīcai, teātrim un izstāžu telpām.



Koreja, Seula

Cenšoties iet kopsolī ar laiku, dāņu arhitekti uzprojektējuši debesskrāpju kompleksu, kurš ļoti atgādina simbolu # jeb restīti. Tieši tā Seulas iedzīvotāji arī nodēvējuši šo brīnumu. Tā iekšienē atrodas dzīvokļi, kaut gan pašai ēkai bija jākļūst par simbolisku ieeju Josangas darījumu kvartālā, kļūstot par tā simbolu.



Ķīna, Šanhaja

Simbols izmantots arī Ķīnā: hieroglifs, kas izvēlēts šī debesskrāpja formai, nozīmē "tauta". Ēka tika uzcelta speciāli Vispasaules izstādei, kas notika 2010.gadā Ķīnā. Šeit atrodas konferenču zāles, kā arī sporta, ūdens un kultūras centri. Tajā vietā, kur abas ēkas daļas savienojas, sākas viesnīca.



AAE, Dubaja

Ar debesskrāpi, kas atgādina DNS spirāli, vairs nevienu nepārsteigsi. Tādu ir daudz, atcerēsimies kaut vai Turning Torso Malmē vai Cayan Tower Dubajā. Taču arābiem ar to ir par maz, viņi nolēmuši uzbūvēt rotējošu debesskrāpi. Pagaidām tas gan ir tikai projekts, taču tam jau ir potenciālie investori. Šī projekta papildus rozīnīte ir tā ekoloģiskums. Ir iecerēts, ka debesskrāpis ķļūs par elektrostaciju, kas aprīkota ar vēja turbīnām un varēs apgādāt ar enerģiju ne tikai pats sevi, bet arī tuvumā esošās ēkas.