Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Aviofobija jeb bailes no lidošanas

Redakcija
Redakcija

Vairumam cilvēku dzīvē gadās brīži, kad nākas ceļot ar lidmašīnu, – vai tas būtu darba komandējums, atpūtas brauciens, radu vai draugu apciemojums, vai jebkāds cits pārvietošanās mērķis. Kamēr lielākā daļa no mums vajadzības gadījumā bez jebkādām šaubām kāpj lidmašīnā un dodas ceļā, daudziem pieugušajiem tomēr lidošana saistās ar zināmu diskomfortu, un ir pat daži indivīdi, kuru bailes no lidošanas ir vienkārši nepārvaramas.

Bailes no lidošanas. Kas ir šīs fobijas pamatā?

Aviofobija ir nopietnas, nepārvaramas bailes no lidošanas, kas neļauj cilvēkam doties ceļojumā. Šāds cilvēks izvairīsies no ceļojuma, pat ja tas nozīmētu darba zaudēšanu, nespējot aizlidot uz biznesa tikšanos.

„Ir daudz dažādu paveidu bailēm no lidošanas”, saka filozofijas zinātņu doktors, klīniskais psihologs Martins N.Seifs (Martin.N.Seif), kurš Ņujorkā un Grīnvičā vada sešu nedēļu seminārus ar nosaukumu „Lidošanas brīvība”, kuros māca cilvēkiem pārvarēt bailes no pārlidojumiem.

Kāds varbūt patiešām cieš no klaustrofobijas, citam bail no augstuma, bet vēl kādu biedē avārijas iespējamība, skaidro Seifs. „Mums ir jāprot atpazīt, kas ir šo baiļu pamatā”. Iegūstot pilnīgāku informāciju par dažādām niansēm saistībā ar ceļošanu lidmašīnā, izprotot sava satraukuma cēloņus, un iemācoties īpašas relaksācijas metodes nemiera mazināšanai, ir iespējams šīs bailes pārvarēt.

Anna Džounsa no Brevārdas Ņujorkā vienmēr bija cietusi no kaut kāda pastāvīga nemiera un satraukuma lidojot, taču ar gadiem viņai izveidojās tāda fobija, ka viņa vairs vienkārši nespēja iekāpt lidmašīnā. „Es agrāk bieži ceļoju ar lidmašīnu, jau pat no 6 nedēļu vecuma, vairākas reizes gadā, un bērnībā nebija nekādu problēmu šajā sakarā. Tad, apmēram 15 gadu vecumā, es sāku lidmašīnās justies neomulīgi. Kad vien notika jebkāda lidaparāta sasvārstīšanās, šīs sajūtas pastiprinājās”, stāsta Džounsa. „Un tad man iestājās pilnīga nevēlēšanās lidot.” Vidusskolas laikā meitene arī mēdza ciest no pēkšņām panikas lēkmēm. Visbeidzot, viņas satraukums sasniedza tādu pakāpi, ka viņa sāka izvairīties no brīvdienu ceļojumiem uz ārzemēm kopā ar ģimeni. Tajā pat laikā viņa nemēģināja cīnīties ar savām bailēm un arī nestāstīja vecākiem par tām.

„Tās nekad nav bijušas nāves bailes. Tās drīzāk bija bailes no nespējas kontrolēt situāciju, un nespējas izkļūt no problēmsituācijas, esot lidmašīnā”, viņa saka.

Tāpēc, ja jums ir bailes no lidošanas un vēlaties ar tām tikt galā, svarīgi saprast, kas tieši lidošanas procesā biedē visvairāk un risināt tieši šīs bailes. Par veidiem, kā tikt galā ar bailēm no lidošanas, pastāstīsim nākamajā publikācijā.

Autore: Diāna R.

Pārvarēt aviofobiju tev var palīdzēt RigaBrain smadzeņu treniņi, kuru rezultātā Tu iegūsi iekšēju stabilitāti, noturību pret stresu, efektīgāku smadzeņu darbību un stabilu CNS.

Ja ir bailes no lidošanas, labāk izvēlēties aviokompāniju ar augstu apkalpošanas līmeni. Labs serviss novērš domas no lidojuma un jūs varat sajusties krietni labāk. Mēs iesakām pārbaudītas vērtības- Turkish Airlines.