Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:217, Did:0, useCase: 3


Saldās Ziemassvētku dāvanas

Redakcija
Redakcija

Visjaukākās dāvanas ir tās, kuras ir pašu rokām gatavotas un prieka pilnas. Un kas gan var būt vēl jaukāks par gardiem saldumiem, Ziemassvētku smalkmaizītēm un vienreizējām marmelādēm? Uzrīkojiet savā virtuvē rūķu darbnīcu un sajūtiet, kā rodas svētku sajūta, gatavojot un iepakojot dāvanas.

Auzu pārslu piparkūkas

Sastāvdaļas

175 g auzu pārslu
180 g kviešu miltu
8 g cepamā pulvera
150 g Dansukker Farīna cukura
1 g sāls
5 g kanēļa
2 g kardamona
2 g samaltu krustnagliņu
1 ½ tējk. samalta ingvera
1 ola
100 ml rūgušpiena vai paniņu
30 g kausēta sviesta vai eļļas

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 225°C.

Visas sausās sastāvdaļas samaisa bļodā. Pieliek pārējās sastāvdaļas un maisa, līdz izveidojas mīkla. Liek to uz darba virsmas, kas izkaisīta ar miltiem. Sadala 4 daļās. Izrullē šaurās sloksnēs, liek tās uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 13 minūtes. Tad diagonāli sagriež mazākās sloksnītēs un pagriež tās ar griezuma vietu uz augšu. Cep vēl 10 minūtes. Atstāj cepeškrāsnī uz dažām stundām, atverot cepeškrāsns durtiņas nelielā spraugā.

Apelsīnu krēms

Sastāvdaļas

3 olas
500 g Dansukker Ievārījumu cukura
200 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas
200 g sviesta

Pagatavošana

Katliņā ar biezu dibenu liek olas, Ievārījuma cukuru un apelsīnu sulu. Liek uz uguns un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz maisījums sāk sabiezēt. Pievieno mazos gabaliņos sadrupinātu sviestu, nepārtraucot maisīšanu.

Noņem katliņu no uguns. Izlej maisījumu cauri smalkam sietam un ielej siltās, sterilizētās burkās. Glabā ledusskapī.

Ziemassvētku bezē cepumi

Apmēram 40

Sastāvdaļas

5 olu baltumi
200 g Dansukker baltā smalkā cukura
1 ml balzametiķa
240 g Dansukker pūdercukura
30 g sadrupinātu konfekšu spieķīšu ar piparmētru garšu, baltā un sarkanā krāsā

Pagatavošana

Nevainojami tīrā bļodā ar mikseri puto olu baltumus, cukuru un etiķi, līdz iegūst biezu, stingru masu. Bļodā iesijā pūdercukuru, pievieno sadrupinātās konfektes un iemaisa sakultajos olu baltumos. Ar konditorejas uzgali vai karoti liek mīklas gabaliņus uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā 225°C, līdz bezē cepumi kļūst sausi: vienu–pusotru stundu atkarībā no cepumu lieluma.

Kūciņas uz kociņiem

Apmēram 25

Sastāvdaļas

¼ no cepešpannas kūkas
10 cepumu „Digestive”
75 g Filadelfijas siera
30 g Dansukker tumšā Muscovado cukura
200 g šokolādes (jebkādas)
kūku rotājumi
koka kociņi (cukurgailīšu)

Pagatavošana

Jaunākais modes kliedziens ASV ir mazas, mīkstas, greznas kūciņas uz kociņiem. Piedāvājam savu variantu, kā pagatavot šīs kūciņas uz kociņiem.

Kociņus sadala uz pusēm un ieliek ūdenī. Kūku sadrupina smalkās drumstalās. Cepumus sadrupina un sajauc ar kūkas drumstalām. Iemaisa iekšā sieru un Muscovado cukuru. No maisījuma izveido vēlamā lieluma bumbiņas, saliek uz šķīvja un liek ledusskapī. Šokolādi izkausē karsta ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī. Vienu kociņa galu iemērc šokolādē un liek atdzist (var izmantot, piemēram, bļodu ar rīsiem, kuros iespraust kociņus). Kad šokolāde nožuvusi, kociņus sasprauž bumbiņās un tās iegremdē šokolādē. Var pārkaisīt ar kūku rotājumiem (vai apviļāt tajos). Noliek atdzist. Glabā vēsā vietā.

Fizāļu marmelāde

Sastāvdaļas

500 g fizāļu
200 ml ūdens
1 ēd. kar. svaigi spiestas citrona sulas
400 g Dansukker Ievārījuma cukura

Pagatavošana

Fizāļus nomizo, noskalo un sagriež uz pusēm. Liek katliņā, pielej ūdeni un citronu sulu. Uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra apm. 5 minūtes. Pieber Ievārījuma cukuru un vāra vēl 3 minūtes. Lej karstās, sterilizētās burkās, aizvāko.




Piparkūku dāvanu kaste

Jauka dāvana, ko var piepildīt ar pašgatavotām vai pirktām konfektēm un iecienītājiem Ziemassvētku cepumiem, piemēram, piparkūkām.

Sastāvdaļas

Izmanto mājās pagatavotu vai pirktu piparkūku mīklu.

Pagatavošana

Izrullē to apm. 4 mm biezā kārtā. Izgriež divus apļus, izmantojot apaļu cepumu kārbu kā šablonu. Liek apļus uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep 190°C apm. 10 minūtes. Liek atdzist.

Nomēra kārbas ārējo malu. Sadala šo izmēru uz pusēm. Ņemot vērā izmērīto lielumu, izgriež divus taisnstūrus vēlamajā kārbas augstumā. Liek tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep. Izgriež arī kārbas vāka rokturi, un pievieno cepešplātī. Kad kastes sāni izcepušies, tos, cik vien ātri iespējams, aploka apkārt cepumu kārbai. Jārīkojas ļoti uzmanīgi un ar cimdiem, jo viss būs ļoti karsts. Aplocītos sānus pietur pie kārbas, līdz tie atdziest. Salīmē visas detaļas (abus sānus un kārbas dibenu) ar cieto putukrējuma glazūru un atstāj sacietēt. Ar glazūru piestiprina arī rokturi vienam no apļiem, kas būs vāks. Dekorē kārbu ar pūdercukuru un piepilda ar gardumiem.

Stiprais safrāna dzēriens

Sastāvdaļas

700 ml brendija
¼ g safrāna
15 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa

Pagatavošana

Brendiju, safrānu un sīrupu liek pudelē un pamatīgi sakrata. Atstāj uz nakti. Izkāš caur smalku sietu, lai atbrīvotos no safrāna.




Ziemassvētku džiterbaga cepumi

Apmēram 35

Sastāvdaļas

Mīklai
240 g kviešu miltu
60 g Dansukker pūdercukura
200 g mīksta sviesta vai margarīna
1 olas dzeltenums

Bezē masai
2 olu baltumi
65 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
10 g piparkūku garšvielu

Pagatavošana

Bļodā samaisa miltus un pūdercukuru. Pievieno sadrupinātu taukvielu un ar dakšiņu masu saspaida drupanā konsistencē. Pievieno olas dzeltenumus un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Liek ledusskapī vismaz uz pusstundu. Olu baltumus puto stingrās putās. Uzmanīgi iemaisa cukuru un garšvielas.

Mīklu izrullē taisnstūra formā, apm. 50 x 30 cm. Bezē masu pārsmērē pāri. Sarullē. Liek ledusskapī uz pusstundu, ļaujot mīkla pilnībā atdzist. Sakarsē cepeškrāsni līdz 160°C. Mīklas rulli sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Liek tās uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Cep krāsns vidusdaļā apmēram 20 minūtes.

Receptes iesaka www.dansukker.lv.