Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:197, Did:0, useCase: 3


Kas kopīgs 4. maijam un biešu salātiem?

Šajos salātos vai rosolā ir daudz dažādas sastāvdaļas un tikai viena vai pāris sarkanās bietes. Bet salāti ir sarkani. To nevar noslēpt, lai kā kāds necenstos dekorēt ēdienu ar zaļumiem. Dilles un lociņi ir un paliks tikai dekorācija un ēdienu ir jāsauc par biešu, nevis kartupeļu vai siļķu salātiem. Padomju laikos ar populāro siļķi kažokā viss bija skaidrs, kārtās labi redzams – ko ēd un no kā mielasts gatavots. Sajaucot kārtas, sanāk šādi biešu salāti, kuros spilgtās kārtas sajaukušās vienā sārta tonī. Bietes vairs nav tik koši sarkanas, bet sārti kļuvuši gan kartupeļi un sīpoli, gan arī patriotiski latviskā siļķe. Un pats galvenais - kopā jaucot, daudz vieglāk piebērt vēl kādu produktu, garšvielu vai piedevu, ēdājam to pat nezinot.

Šķiet, ka tāda biešu balināšana un ļoti krāsainu produktu kopā sajaukšana vienā, vidējam latvietim viegli sagremojamā rosolā, notika arī 1990. gada 4. maijā. Tāpēc arī jautājums: Kas kopīgs 4. maijam un biešu salātiem?. Bet visādi citādi – labu apetīti!

Biešu salāti

Nepieciešams:

4 kartupeļi,
1 biete,
1 sīpols,
2 marinēti vai skābēti gurķi,
1 liels saldskābs ābols,
200 g vārītas liellopa gaļas,
4 siļķu filejas,
1 cieti vārīta ola,
100g majonēzes,
100g skābā krējuma,
sāls,
cukurs,
pipari.

Pagatavošana:

1. Kartupeļus ar mizu izvāra, nosusina, atdzesē un nomizo. Sagriež strēmelītēs vai kubiņos. Arī sīpolu, ābolu, gurķus, liellopa gaļu un siļķu filejas sagriež gabaliņos.

2. Sajauc majonēzi ar krējumu, pēc garšas pievieno sāli, cukuru un piparus. Mērci pārlej sagrieztajiem produktiem, visu viegli izcilā. Vismaz uz stundu noliek aukstumā.

3. Olu sakapā, pirms pasniegšanas pārkaisa salātiem.