Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Izstāde “Gludekļi” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs”

Redakcija
Redakcija

No 18. janvāra līdz 17. martam muzejs “Rīgas Jūgendstila centrs” aicina apskatīt 20. gadsimta sākumā ražotus gludekļus no Dmitrija Zaiceva privātkolekcijas. Izstādē būs aplūkojami visneparastākie gludekļu modeļi, paredzēti visdažādākajiem nolūkiem – gan smalko mežģīņu, gan dāmu pirkstaiņu gludināšanai, un ne tikai.

Jūgendstila perioda sabiedrības, pasaules uzskatu, mākslas un amatniecības attīstība vienmēr bijusi cieši saistīta ar tehnoloģiju attīstību. Veļas un drēbju kopšana jau izsenis bijis viens no sarežģītākajiem un laikietilpīgākajiem sieviešu mājsaimniecības darbiem, tomēr attīstoties izgudrojumiem sadzīves tehnikas jomā, slogs un šajā procesā ieguldītais laiks būtiski samazinājās, ļaujot sievietēm veltīt vairāk laika citām svarīgām nodarbēm.

Izstādē būs apskatāma Dmitrija Zaiceva gludekļu kolekcija, kā arī dažādi tehnoloģiskie jauninājumi, paredzēti apģērba kopšanai. Īpašs apskates objekts būs jūgendstila laikmeta gludekļu sildīšanas krāsniņa. Kolekcija ir rūpīgi krāta jau vairāk nekā 15 gadus un tajā ietilpst eksponāti no ASV, Spānijas, Austrijas, Vācijas, Holandes, Lielbritānijas un citām valstīm. Gludekļu izstādi muzejā papildinās elegantas un krāšņas pastkartes un reklāmas no Ilonas Jahimovičas kolekcijas.

Izstāde muzejā būs skatāma līdz 2024. gada 17. martam.