Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Sievietes tehnoloģijas nozarē

Redakcija
Redakcija

Lai gan sievietes ir daudz sasniegušas vairākās biznesa jomās, pastāv vēl vairāk iespējas panākumiem, lai sasniegtu augstākos līmeņus. Tas attiecas arī uz tehnoloģijas nozari, kas, šķiet, pēdējo gadu laikā ir sākusi stagnēt Eiropā un ASV.

Svarīga statistika

Sievietes joprojām ir procentuāli nepietiekami pārstāvētas. Daži aprēķini liecina ka tikai 26% nodarbināto skaitļošanas nozarē ir sievietes, un vairāk nekā 80% no bakalaura datorzinātņu grādu pieder vīriešiem. Tas ir īpaši satraucoši, jo tik daudz kā 76% jaunu meiteņu, kas mācās skolā, izrāda interesi par ZTIM (zinātne, tehnoloģija, inženierzinātne un matemātika). Bet kad viņām pienāk laiks iestāties universitātē un koledžā, dati uzrāda atšķirīgu situāciju. Tikai 1 no 20 sievietēm tehnoloģijā sasniedz augstāko - vadības līmenī. Balss, kas šajās dienās ir dzirdama regulārāk šajos jautājumos, ‒ fintech kompanijas TransferGo komunikāciju vadītāja Guste Sadaunykaite uzskata, ka „...seksisma tendences ir redzamas daudzās nozarēs, tostarp tehnoloģijā. Dzimumu nelīdzsvarotība IT darbos tika atzīta par problēmjautājumu jau vismaz kopš 2005.’’

Merline Santila (Merline Santil) ‒ operāciju vadītāja un galvenā tehnoloģiju vadītāja ASV uzņēmumā Intuit, kas izstrādā finanšu un nodokļu programmatūras tehnoloģiju uzņēmumiem un privātpersonām, vērš uzmanību satraucošai statistikai attiecībā uz sievietēm datorzinātnēs: 1980.g. ap 37% no darbaspēka sastāvēja no sievietēm. Šodien ‒ 2016. gadā ‒ šis skaitlis ir samazinājies līdz mazāk nekā 18%. Saskaņā ar pētījumu, ko veica Amerikāņu universitāšu sieviešu asociācija, dati liecina, ka 2013. gadā tikai 26% no skaitļošanas darbavietām ASV nodarbināja sievietes, pretstatā 35% ‒ 1990. gadā. Ziņojuma līdzautore Kristiāne Korberta (Christianne Corbett) norāda: „...pastāv stereotips, ka meitenēm un sievietēm tik labi nepadodas matemātika un zinātne kā zēniem un vīriešiem.’’ Dati liecina, ka Google nodarbina tikai 17% tehnoloģijā un Facebook ‒ tikai 15%, bet Twitter ‒ tikai 10%.

Un saskaņā ar Meitenes, Kas Kodē (Girls Who Code) asociācijas dibinātāju Rešmu Saudžanu (Reshma Saujan), situācija patiešām ir drūma. Līdz 2020. gadam ASV būs 1,4 miljoni darba iespējas datorzinātnēs un tikai 29% absolventu, kas tās aizpildīs, un mazāk nekā 3% sieviešu. Tas neliecina par labu sievietēm IT jomā. Visa iepriekš minētā statistika norāda uz “populāru” uzskatu, ka vīrieši vienkārši ir labāki skaitļošanas pasaulē, jo daudzi cilvēki joprojām tic tam, ka vīrieši ir pārāki matemātikā un zinātnē.

Piemēram, Lielbritānijā tikai 17% meiteņu nodarbojas ar datoru kodēšanu skolā, kas parāda šokējošu izpratnes trūkumu par to, ko nozīmē tehnoloģija. Tad nav brīnums, ka sievietes ir tik nepietiekami pārstāvētas šajā nozarē, jo tikai 1 no 20 sievietēm atrod darbu datorzinātnēs. Arī tad, kad vīrieši algo darbiniekus, pastāv divreiz lielāka iespēja, ka viņi varētu nolīgt vīrieti, nevis sievieti. Šis cikls turpinās, un laika gaitā vēl mazāk sieviešu tiek šajā nozarē.

Atbalsts

Tādas ASV organizācijas un sociālie tīkli kā, piemēram, She Plus Plus un Lean In Circles var būt ļoti noderīgi, lai palīdzētu jaunām meitenēm dažādās mācību stadijās. Viņas var arī izmantot nenovērtējamo palīdzību no tādām iniciatīvām kā, piemēram, Helena Price’s Techie Project un John Maeda’s Design In Tech, kas pastāvīgi sazinās ar jaunām meitenēm, lai parādītu viņām, kā stereotipi – arī tehnoloģiju jomā – var tikt sagrauti. Square un Twitter izpilddirektors Džeks Dorsejs (Jack Dorsey) ir iekļāvis Meitenes, Kas Kodē un Intuit, lai palīdzētu nodrošināt mentoringu meitenēm tehnoloģijā. Labu darbu ir paveikuši arī citi, piemēram, Code Ed grupas līdzdibinātāja Endžija Skiavoni (Angie Schiavoni), kas meitenēm māca mājaslapu dizainu vidusskolā, lai jau no mazotnes iepazīstinātu viņas ar zinātni un sniegtu ieskatu tehnoloģiju pasaulē. Skiavoni ir pārliecināta par to, ka meitenēm agri jāapgūst iespējas. Viņa uzsver, ka „meitenēm ir jāzina, kas ir datorzinātnes, pirms viņas to apsvērs kā vienu no savām iespējām”.

Gaisma tuneļa galā

Lai novērstu šo plaisu, Eiropā pastāv vairākas iniciatīvas, ieskaitot Eiropas Women In Tech 2016 un Lielbritānijas Women of Silicon Roundabout. Arī, piemēram, Tech.eu paver iespēju sievietēm, kas darbojas Eiropas tehnoloģiju nozarē, lai tās godātu iedvesmojošā sarakstā Inspiring Fifty, kurā katru gadu uzskaitītas Top 50 tech sievietes. Tiek minētas sievietes no dažādām valstīm, piemēram, Lielbritānijas, Šveices, Itālijas, Francijas un Beļģijas. Šīs sievietes, tostarp arī Facebook EMEA viceprezidente Nikola Mendelsone (Nicola Mendelsohn), ir labi paraugmodeļi jaunām meitenēm.

Informētība ir ļoti svarīgs faktors. Sievietēm nevajadzētu gaidīt, lai vīrieši viņām rāda ceļu – viņām būtu pašām jāiesaistās un jāparāda jaunām meitenēm, ka arī viņām var būt veiksmīga nākotne tehnoloģijas nozarē.