Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Sadzīves tehnika – vēsture un mūsdienas

Redakcija
Redakcija

Ko mēs saprotam ar jēdzienu sadzīves tehnika? Tā ir tehnika, ko izmanto sadzīvē. Radīta, lai atvieglotu ikdienas mājas soļa veikšanu un nodrošinātu papildu komfortu.Pēc sava nozīmīguma tiek klasificēta: nepieciešamā sadzīves tehnika, vēlamā un sadzīves tehnika, bez kuras var iztikt. Pēc izmēra to iedala: lielajā un mazajā sadzīves tehnikā. Vēl varētu iedalīt: veikalā nopērkamā un sadzīves tehnika internetā.

Sadzīves tehnikas veidi

● Mēraparāti (svari, pulksteņi, taimeri, manometri, tahometri)
● Skaitļošanas tehnika (planšetdatori, klēpjdatori)
● Virtuves sadzīves tehnika (ledusskapji, saldētavas, vīna skapji)
● Sadzīves tehnika mehāniskai apstrādei (mikseri, virtuves kombaini)
● Sadzīves tehnika termiskai apstrādei (gāzes, elektriskās plītis, aerogrili)
● Apģērba kopšanai (veļasmašīnas, šujmašīnas)
● Mājas uzkopšanai (putekļusūcēji)
● Sakari, apraide (televizori, plazmas paneļi, peidžeri)
● Skaistumam un veselībai (fēni, inhalatori, masažieri)
● Cita veida sadzīves tehnika (gaisa jonizētāji, sadzīves elektroinstrumenti, paceļamie garāžas vārti)

Novecojusī sadzīves tehnika

Mūsdienu bērni un jaunieši pat neatceras un daudzi varbūt arī nezina, kas ir skaņuplašu atskaņotājs, magnetofons, kinoprojektors, melnbaltais televizors. Nemaz nerunājot jau par tādiem vēsturiskiem sadzīves tehnikas brīnumiem, kā gramofons, patafons, patvāris, prīmuss, petrolejas lampa. Vēl 20. gs. par šiem sadzīves priekšmetiem zināja ikviens un daudzi arī lietoja.

Kā saglabāja produktus bez ledusskapja un saldētavas?

Ledusskapji parādījās sadzīvē tikai 20. gs. sākumā. Pirms tam cilvēki izlīdzējās, paļaujoties uz gadsimtiem krāto pieredzi. Sākot no tādas eksotikas, kā vardes pienā, lai tas neskābtu un bērza pagales kāpostos, līdz ledus pagrabiem.

Augļus, ogas, dārzeņus mūsu senči žāvēja, gaļu vītināja. Plaši produktu saglabāšanai izmantoja sāli, jo tam piemīt baktericīdas īpašības.

Ļoti populāri bija aukstie un ledus pagrabi. Senajā Krievijā tirdzniecība ar ledu bija ļoti ienesīga nodarbe. Laukos ledu lika pagrabos. Pilsētās izgudroja speciālus skapjus ar paplātēm apakšā. Saskatāt līdzību ar mūsdienu ledusskapjiem?

Ledus pagrabi (mūsdienu saldētavas) bija īpaši iecienīti. Tādas telpas grīdu noklāja ar salmiem un skaidām, virsū lika ziemā sarūpētu ledus kārtu, uz tā vēl vienu slāni salmu un brezentu. Pat vasarās šādos ledus pagrabos temperatūra saglabājās – 5*. Ledus kusa, salmi un zeme uzsūca radušos ūdeni, tāpēc ledus pagrabs bija vēss un sauss.

Pagāja daudzi gadu desmiti, līdz cilvēki iemācījās ražot mūsdienīgas saldējamās iekārtas. Ledusskapjus 1933. gadā Vācijā sāka ražot firma Bosch. 1940. gadā ledusskapjiem jau bija saldēšanas kameras un sāka ražot saldētavas.

Tā cilvēce nonāca līdz mūsdienām, kad nopērkama arī sadzīves tehnika internetā. Mūsdienās pieejami gan kombinētie ledusskapji-saldētavas, gan horizontālās, vertikālās, iebūvējamās saldētavas. Ļoti populāri šobrīd ir “Side-by-side” ledusskapji-saldētavas.

Kritēriji, kam pievērst uzmanību, izvēloties saldētavas

Saldētavas ietilpība ir viens no svarīgākajiem kritērijiem. Saldētavas tiek iedalītas trijos veidos. Saldētavas no 100 līdz 150 l derēs 1-2 cilvēku mājsaimniecībai. Ģimenei no 3-4 cilvēkiem nepieciešama 150-250 l liela saldētava. Ja saldētavu lietos 5 un vairāk cilvēku, jāiegādājas 250 l un lielākas saldētavas.

Nākamais, ne mazāk svarīgais, kritērijs – elektrības patēriņš. Vistaupīgākās ir saldētavas, kurām ir A+++ energoefektivitātes klase. Eksperti iesaka iegādāties bezsarmas saldētavas. Tās ir aprīkotas ar atsevišķu gaisa plūsmu, tāpēc patērē mazāk elektrības.

Svarīga ir arī ātrās sasaldēšanas funkcija, kas ļauj maksimāli ātri sasaldēt augšā esošos produktus, nekaitējot saldētavā jau esošajiem. “No Frost” sistēma nodrošina automātisko atsaldēšanu.

Saldētavas un citu sadzīves tehniku plašā klāstā atradīsiet interneta veikalā 220.lv! Ieskatieties un izvēlieties savām vajadzībām atbilstošāko!